20 vuotta TUSKAA!

Kesä-heinäkuun taitteessa Suvilahdessa kajahteli lokkien kirkumisen lisäksi metalli ja iloinen juhlinta. Tuska Open Air Metal Festival oli 20-vuotisjuhlan kunniaksi kerännyt läjän nimekkäitä esiintyjiä, kuten: HIM, Sabaton, Apocalyptica, Mastodon ja Devin Townsend Project.

407A6656

Poikkeuksellista kyllä emme saaneet nauttia niin hyvästä säästä mihin on Tuskassa totuttu. Uskallan, jopa väittää että oli säiden puolesta varmaan huonoin rupeama ainakin 10 vuoteen. Onneksi aurinkokin paistoi välillä ja punaisia nahkoja käveli vastaan enemmänkin. Eikä sateinen ja ajoittain hyvinkin tuulinen sää edes näyttänyt lopulta haittaavan festivaalirientoja. Tuska nimittäin rikkoi aikaisemmat kävijäennätyksensä ja tapahtumassa oli viikonlopun aikana jopa 37,000 kävijää, joista pelkästään 14,000 sijoittui lauantaille HIMin keikalle.

Viimeisiä keikkojaan vetävän HIMin esiintyminen ei ainakaan itseäni juuri vakuuttanut. Biisit oli perushyviä ja kuulostivat hyvältä livenä, mutta kyllästyin ensimmäisen tunnin jälkeen katsomaan, kun biisistä toiseen sahataan innottomana tai ottamatta juuri mitään kontaktia yleisöön. Tulipahan kuitenkin nähtyä ko. orkesteri vihdoin livenä, josta jäi kuitenkin itselle hyvä mieli.

407A6786

Alueella oli hieman tapahtunut myllerrystä sitten edellisvuoden, sillä esimerkiksi Black Dining -ravintola oli siirtynyt isompiin tiloihin, jota pidän ehdottomasti hyvänä uudistuksena. Samoin ruokapuoli oli siirretty Kattilahallin läheisyydestä päälavan nurkalle. Lokkejahan sielläkin piisasi, mutta tarjonta oli silti omaan makuun ja sunnuntain mansikka-karpalo-smoothie oli erinomainen aloitus päivään! Harmikseni cocktail-koju oli myös vaihtanut paikkaa kotoisalta nurmialueelta, joka oli tänä vuonna kokonaan suljettu juhlijoilta. Onneksi pienempi cocktail-koju palveli tästäkin huolimatta tänä vuonna hyvin, enkä ainakaan itse joutunut huokailemaan pitkiä aikoja jonotellessa.

Olisin halunnut päästä ihastelemaan Heidi Vornanin juhlavuoden TUSKA-koruja ihan paikan päällä, mutta putinki ei koskaan osunut omaan silmääni. Valitettavasti korut ovat melko hinnakkaita omaan budjettiini, joten ihastelun tasolle se olisi omalla kohdallani vain jäänytkin. Kannan kaulassani kuitenkin viime vuoden Tuskasta ostettua festarikorua, johon oli varaa suurella tyytyväisyydellä.

407A6764

Mitään suuren suurta pukuloistoa ei tänä vuonna osunut silmääni, mitä nyt muutamia lukuunottamatta. Ilmeisesti viktoriaanista gootti-tyyliä edustavat ynnämuut ‘vampyyrittaret’ ovat vaihtaneet tyyliä tai lakanneet käymästä Tuskassa. Olen pohdiskellut tätä jo useampana vuonna, miten ”pitsigootit” ovat hävinneet katukuvasta.

Toivottavasti nähdään taas ensi vuonna!

Lue myös: Ei väliä auringosta: Tuskan ensimmäinen päivä vietettiin Behemothin kanssa synkistellen teltassa

Lue myös: Ghost houkutteli rankkasateet ja ukkosen Tuskaan

Lue myös: Tuskan viimeisenä päivänä Suvilahti rymisteli mm. Hatebreedin ja Gojiran tahtiin

Teksti: Natte Kusnezov

Kuvat: Adi Dobrin

Otsikkokuva: Jesse Kämäräinen/Tuska 2017