4 helppoa tapaa päästää luovuus valloilleen – tsekkaa vinkit!

Elämme aikaa, jossa jatkuva suorittaminen ja tuottavuus ovat ihmisen merkityksellisyyden mittapuita. Joskus se menee jopa niin pahaksi, että terveys kärsii. Nykyteknologian ja internetin vallankumouksen ansiosta myös luovuutta vaalitaan laajemalla skaalalla. Luovana ihmisenä kannattaa kuitenkin muistaa, ettei aina pysty tuottamaan haluttua jälkeä toistuvasti. Joskus on siis hyvä ottaa vain rennosti ja odottaa seuraavaa inspiraatiota. Tsekkaa neljä helppoa vinkkiä alta!

1. Älä tee mitään

Luit oikein, älä tee yhtään mitään. Ota rennosti. Varsinkin jos olet koko ajan kiireen keskellä. Lähde vaikka pienelle matkalle, kauas pois arjen hulinasta. Jos aivosi ovat koko ajan sadan eri projektin takia käytössä, ei luovuudelle jää paljoa tilaa. Päätä on välillä niin sanotusti tyhjennettävä, jotta luovalle mehustelulle jää tilaa.

Kun olet tarpeeksi kauan ollut tekemättä mitään ja jäljelle jää tylsyys, alkavat aivot yhtäkkiä tuottaakin uusia ideoita!

2. Kirjoita ideat ylös

Jos olet samanlainen yöllinen haaveilija kuin minä, kannattaa yöpöydällä pitää aina vihkoa, johon voi kirjoittaa ylös kaikki ideat, jotka putkahtavat päähän juuri ennen nukkumaanmenoa. Vihkoa on hyvä pitää myös mukana laukussa, jotta saat ylös päivän aikana mieleen tulleita mahtavia ideoita, joita voit sitten lukaista läpi illalla ennen nukkumaanmenoa. Ideoista on helpompi saada kiinni, kun ne ovat konkreettisesti paperilla ja pois mielen sopukoista. Kännyköistäkin löytyy nykyää kaiken maailman sovelluksia, joihin voi kirjoittaa ylös ideoita, ja voit jopa äänittää kätevästi puhemuistioita luuriisi.

Ideat kumpuavat yleensä silloin, kun ihminen tekee tiettyjä asioita pitkään, kuten ajaa autoa, käy suihkussa, kokkaa tai tiskaa. Tällöin ihmisen mieli menee niin sanottuun meditatiiviseen tilaan, ja vasta silloin alitajunta pääsee kunnolla liikkeelle.

3. Tarkkaile uniasi

Jos uskot, ettei unilla ole mitään merkitystä, kannattaa äkkiä vaihtaa ääntä kellossa. Nukkuessa aivot käsittelevät kaikkea saatua informaatiota, jota et ole tajunnut päivällä ehkä käsitellä ja ne saattavat tulla esille unina. Kannattaa siis pitää kirjaa nukkumistottumuksistaan ja nähdyistä unista, sillä niistä voi löytää jotakin mullistavaa.

Albert Einstein muun muassa keksi suhteellisuusteorian teini-iässä nähdyn unen kautta. Ehkä sinustakin tulee vielä yksi aikamme suurista ajattelijoista?

4. Naura

Monet tutkimukset ovat todenneet huumorintajuisten ihmisten olevan myös luovimpia. On todistettu, että ennen kokeeseen ryhtymistä kannattaa esimerkiksi kuunnella jotakin hauskaa nostaakseen testituloksiaan. Yleensä luovuus kukoistaa ihmisen ollessa rennossa tilassa, ja nauraminen tuottaa endorfiineja, joten mikäpä olisikaan parempi yhtälö kuin ripaus huumoria luovan työskentelyn ohella?

Ihmiset yleensä kuvittelevat, että luovuus rajoittuu vain visuaaliseen tai musikaaliseen luovuuteen, mutta innovatiivista ajattelua voi harjoitella kuka tahansa. Ehkä näillä keinoilla sinäkin onnistut.

Lähde: Askmen