Ajatukset järjestykseen Bullet Journalilla – haastattelussa harrastelija Piia Pörsti-Laitinen

Diginatiivin sukupolven on koko ajan vaikeampaa ymmärtää analogisen ajan ihmeitä; aikaa, jolloin asioita vielä tehtiin omin käsin, eikä ratkaisujen voitu odottaa putoavan taivaalta tai löytyvän verkosta valmiina. Diginatiivi henkilö luulee pitävänsä kaikkia naruja käsissään mobiililaitteiden avulla, mutta tosiasiassa asiat unohtuvat helposti, vaikka näpyttelisimmekin ne kännykän tai tietokoneen näytölle. Mobiililaitteet menevät myös helposti rikki, ne vaativat sähköä, ja usein olemmekin internetin varassa, kun teemme muistiinpanomme erinäisiin pilvipalveluihin. Vielä vaikeampaa on pitää huolta kaikista pienistä muistilapuista, joita diginatiivi henkilö saattaa hätäpäissään heittää laukun tai taskujensa pohjalle.

Mikä siis neuvoksi, kun pitäisi muistaa asioita ja saada jotain aikaiseksikin kiireen keskellä ilman, että joutuisi olemaan jonkin mobiililaitteen varassa? Kuvioon astuu Bullet Journal, newyorkilaisen tuotesuunnittelija Ryder Carrollin kehittämä analoginen muistiinpanojärjestelmä. “BuJon” on tarkoitus auttaa pitämään mieli vireänä sekä ajatukset ja muistiinpanot järjestyksessä. Sitä voi hyödyntää myös oman terveyden ylläpitoon ja luovuuden kehittämiseen.

Vaikka Yhdysvalloissa tämä villitys alkoi jo viime vuonna, on se rantautunut vasta nyt pikkuhiljaa Suomeen. Halusin tietää aiheesta lisää, joten päätin haastatella alan harrastajaa ja yhtä Kalenterimanian ylläpitäjistä.

Hei, Piia Pörsti-Laitinen! Kerrotko hieman ensin itsestäsi?

– Olen nelikymppinen työssäkäyvä perheen äiti. Olen aina tykännyt tehdä listoja erilaisista asioista, ja ennen irtonaisia muistilappuja oli käsilaukut ja takin taskut täynnä. Sitten tietenkin aina se tärkein lista oli hukassa.

View this post on Instagram

Repost @ivankatrump. Thanks for the shout out!

A post shared by Bullet Journal® (@bulletjournal) on

Mitä Bullet Journal siis käytännössä on?

– Bullet journal on käytännössä kalenteri, muistikirja ja päiväkirja yksissä kansissa. Ennen kaikki olivat erillisiä kirjoja, joista kalenteria ja muistikirjaa kuljetin mukanani ja päiväkirjaa pidin kotona. Nykyään kaikki löytyy samasta kirjasta, joka on aina mukanani.

Miten löysit harrastuksen pariin?

– Eksyin viime vuonna vahingossa Bullet Journalin blogiin, josta ajatus omasta bullet journalin pitämisestä lähti.

Mitä hyötyä bullet journalin pidosta on?

– Bullet journalin avulla pystyn suunnittelemaan kaikki tarvittavat menot ja tapaamiset helposti. Mikään niistä ei unohdu, eikä tule päällekkäisvarauksia, kun kaikki on kirjattuna samaan paikkaan. Lisäksi ne kaikki irtonaiset muistilistat ovat nyt mennyttä ja voin helpommin hyödyntää tekemiäni listoja, kun nekin löytyvät bullet journalista.

Mitä välineitä bullet journalin pitoon tarvitaan?

– Bullet journalissa parasta on se, että alkuun päästäkseen ei tarvita kuin kynä ja muistikirja. Tietenkin, jos tahtoo koristella bullet journaliaan, tarvitaan washiteippejä ja tarroja ynnä muuta, millä sitten sitä haluaakaan koristella.

Minkälaisille henkilöille suosittelisit bullet journalin pitoa?

– Suosittelen lämpimästi bullet journalin pitoa kaikille, sillä jokainen pystyy hyödyntämään sitä omien tarpeittensa mukaan.

kopio_2

Vasemmalla Piian vuoden 2016 BuJo ja oikealla vuoden 2017.

Täältä löydät Piian ohjeet BuJon aloittamiseen!

Kuvat: Instagram ja Piia Pörsti-Laitinen


Nelly on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja/toimittaja, joka päätti ottaa härkää sarvista ja perustaa oman nettilehden. Intohimoina kuvaamisen lisäksi ovat musiikki, psykologia, hyvä ruoka ja kengät.