Asa lämmitteli keikkayleisöä kohti kesää Elmun baarissa

Keskiviikkoiltana Elmun baarissa nautiskeltiin rennosta räpistä Asan tahtiin. Kävellessäni keikkapaikalle puolisen tuntia ennen lämppärin aloitusta, ei paikan päällä välttämättä voinut aistia sitä, että ihmiset olivat tulleet katsomaan keikkaa. Aurinko jaksoi vielä porottaa, ja jengi näytti nauttivan hyvästä ilmasta ja kylmistä juomista Nosturin alakerrassa sijaitsevalla Elmun baarin terassilla, joka avautuu Telakkarantaan. Itse vierailin paikassa ensimmäistä kertaa, enkä voi uskoa, että löysin sen vasta nyt, sillä terassille paistaa aurinko lähes koko päivän, ja ympäristö on keskustan vilinään verrattuna mukavan rauhallinen ja urbaani.

Illan päätähteä Asaa saapui lämppäämään Rhyi, joka on aiemmin vieraillut muun muassa itsensä Asan sekä Laineen Kasperin albumeilla. Artisti oli siinä mielessä lämppäriksi nappivalinta, että olisin voinut kuvitella itse Asan lausumaan miehen riimejä, niin lähellä räppäreiden tyylit toisiaan olivat. Rhyi aloitti settinsä letkeästi, ja pikkuhiljaa jengiä alkoi valua ulkopuolelta kohti lavaa. Tuttuun suomalaiseen tapaan aivan eturiviin ei kehotuksesta huolimatta uskaltauduttu, mutta päät yleisössä nyökkyivät kuitenkin siihen tahtiin, että uskallan väittää väen nauttineen menosta. Rhyin meiningissä ei selvästikään ollut tärkeää pitää minkäänlaista show’ta, vaan nimenomaan antaa musiikin puhua.

rhyi2

Kun tuli illan pääesiintyjän aika nousta lavalle, alkoi loppukin porukka kerääntyä lavan eteen. Asan ainakin kymmenisen kertaa aiemmin nähneenä en tiennyt mitä odottaa, sillä tuntuu, että mies vetää biisejä keikoilla vähän fiiliksen mukaan, vaikka toki tietyt bravuurit kuullaan lähes aina. Räppäri astui lavalle bändin kanssa pipo päässä, hymyillen ja selvästi hyvissä fiiliksissä, ja meininki oli sen mukainen. Keikalla kuultiin yllättävän paljon vanhempaa tuotantoa, painottuen ehkä niihin erityisen chilleihin ja rentoihin kesänaloitusbiiseihin, mikä ei toki ajankohdan huomioiden ollut yhtään huonompi idea.

Asa3

Asa on aina mielestäni ollut parhaiten omassa elementissään letkeissä biiseissä, jotka dominoivatkin Elmun keikkaa, joten oli helppo laittaa silmät kiinni ja nauttia svengistä menosta! Toisaalta hempeämmätkin kappaleet luonnistuivat lyyrisesti taitavalta räppäriltä hyvin ja saivat osan yleisöstäkin ainakin hetkellisesti herkistymään sekä nostamaan sytkärit ilmaan – tosin osasyy herkistymiseen voi löytyä illan aikana nautituista virvokkeista, mutta kyllä itse artistikin selvästi nostatti keikkayleisön tunnelmia.

Itse tykkään Asan tuotannosta erityisesti siksi, että sieltä löytyy vähän kaikkea kaikille, ja mielestäni se oli otettu hyvin huomioon myös tällä keikalla. Räppäri hemmotteli erityisesti vanhan tuotannon diggaajia soittaen muutamia alkuaikojen kappaleita, mutta myös uusimmalta Love-levyltä kuultiin pari biisiä. Hetkittäisiltä freestyle-pätkiltäkään ei vältytty täysin.

asa2

Viimeistään tämän illan aikana varmistui ainakin se, että Asalta voi oikeastaan odottaa millaista keikkaa vain, mutta lavalla nähdään aina silti sama mies, joka selvästi nauttii siitä, että saa tehdä musiikkia työkseen. Myös bändi miehen taustalla tukee tätä mielikuvaa täysin, ja kun päästiin keikan loppuun, sai koko joukko yleisöltä raikuvat aplodit.

Oikeastaan harva kokoonpano pystyy tekemään samanlaisen vaikutuksen pienessä baarissa ja isoilla festarilavoilla, mutta Asa on ainakin itselleni yksi tällainen artisti. Ja vaikka tämä keikka vedettiin nimenomaan pimeässä ja pienessä baarissa, se sai minut samaan fiilikseen kuin ensimmäinen näkemäni Asan keikka seitsemän vuotta sitten Ilosaarirockissa, kun aurinko porotti ja kesä oli parhaimmillaan. Joten kyllä, olen valmis nauttimaan kesästä, auringosta sekä monesta Asan tulevasta keikasta!

Teksti: Emilia Valaja
Kuvat: Jenna Pietikäinen