DocPoint tuo Helsinkiin dokumenttielokuvia jo 15. kertaa – tsekkaa leffavinkit!

DocPoint on dokumenttielokuvafestivaali, joka järjestetään Helsingissä tänä vuonna jo 15. kertaa. Kuten sen nimikin kertoo, festivaaleilla keskitytään vain ja ainoastaan dokumenttielokuviin. Elokuvia näytetään Vanhan Ylioppilastalon Festivaalikeskuksessa, Kinopalatsissa, Savoy-teatterissa, Korjaamo Kinossa, Andorrassa sekä Orionissa. Tarkempaa tietoa tapahtumapaikoista löydät täältä!

Koska kaikilla ei välttämättä ole aikaa perehtyä ohjelmaan täysin, päätinkin tehdä valinnan hieman helpommaksi listaamalla viisi omasta mielestäni kiinnostavinta elokuvaa.


1. The Wolfpack

The Wolfpack kertoo Angulon veljeksistä, jotka ovat asuneet koko elämänsä keskellä Manhattania, kuitenkaan poistumatta asunnostaan ulkomaailmaan lähes kertaakaan. Elokuvat ovat olleet veljesten ainoa side asunnon ulkopuoliseen elämään, ja he viettävätkin suuren osan vapaa-ajastaan näytellen ja kuvaten lempielokuviensa kohtauksia. ”Se saa minut tuntemaan kuin eläisin”, yksi veljeksistä toteaa elokuvan trailerissa. Veljeksien elämä kuitenkin muuttuu täysin, kun yksi heistä päättää vuosien neljän seinän sisällä elämisen jälkeen astua ulkomaailmaan. Mitä tapahtuu, kun veljekset lähtevät tutkimaan Manhattania ja ulkomaailmaa?

Valitsin elokuvan listalle, sillä jo sen alkuasetelma on hyvin erikoinen: eniten itseäni kiinnostaa ehkä se, miten veljekset ovat joutuneet tähän tilanteen, mikä on perheen tausta ja miksi lapsia on pidetty erossa muusta maailmasta? Olisi myös mielenkiintoista seurata veljesten matkaa ulkomaailmassa: en osaa kuvitellakaan, mitä heidän päässään pyörii, kun he ovat vihdoin päässeet 14 vuoden jälkeen vapauteen.

Katso alta traileri:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rDbqcMfUdlI]

Esitysajat:
Lauantai 30.1. klo 19:45, Savoy-teatteri
Sunnuntai 31.1. klo 21:30, Kinopalatsi 1

Teksti mukailtu: http://www.thewolfpackfilm.com/, traileri


2. Under the Sun

Jos olet minun tavoin kiinnostunut näkemään, millaista on elää Pohjois-Koreassa, kannattaa harkita Under the Sun –elokuvan katsomista. Filmissä seurataan vuoden ajan yhden perheen arkea, ja keskipisteenä on perheen 8-vuotias tytär, Zun-Mi.

Vaikka elokuvan ohjaaja sai virallisen luvan kuvata dokumentin, joutuu hän siitä huolimatta näkemään vaivaa, jotta saisi mukaan autenttista materiaalia. Hänen kuvaamansa perheen elämä nimittäin onkin – yllätys, yllätys – etukäteen suunniteltua ja näyteltyä. Tästäkin huolimatta ohjaaja on pyrkinyt kuvaamaan edes niitä pieniä inhimillisiä hetkiä, kuten haukotuksia tai epävarmuutta, joita näkyy kaiken näytellyn elämän takana. Onko Pohjois-Korea oikeasti niin täydellinen kuin se haluaa muulle maailmalle näyttää olevansa? Elokuvasta saattaa saada tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen.

Katso alta traileri:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8QRFx5pXb_M]

Esitysajat:
Torstai 28.1. klo 21:00, Savoy-teatteri
Lauantai 30.1. klo 13:00, Savoy-teatteri

Teksti mukailtu: https://films2015.dok-leipzig.de/en/


3. Sonita

Sonita kertoo 18-vuotiaasta Iranissa asuvasta tytöstä, joka haaveilee tulevaisuudesta kuuluisana rap-tähtenä. Hänen sanoituksensa käsittelevät naisten oikeuksia, ja hän on itsekin joutumassa perheensä painostuksen vuoksi pakkoavioliittoon. Iranissa laulaminen on kiellettyä naisilta, mikä myös vaikeuttaa Sonitan unelmien toteutumista.

Jos Lähi-itä ja sen kulttuuri yleisesti kiinnostaa, tämä elokuva on varmastikin nappivalinta. Itse haluaisin myös nähdä, miten tilanne selviää: joutuuko Sonita taipumaan vanhempiensa tahtoon, vai pystyykö hän pitämään päänsä ja kokeilemaan siipiään räppärinä?

Katso alta traileri:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=B47MbpPuz7A]

Esitysajat:
Keskiviikko 27.1. klo 19:15, Kinopalatsi 7
Torstai 28.1. klo 19:00, Savoy-teatteri

Teksti mukailtu: http://www.wmm.com


4. Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni)

Sparrooabbán kertoo saamelaisyhteisöön kuuluvasta Suvista sekä hänen pikkusiskostaan Kaisasta, joka on parisuhteessa naisen kanssa. Saman sukupuolen välisistä suhteista ei kuitenkaan puhuta Saamenmaalla kovaan ääneen, ja elokuvassa käsitelläänkin sitä, millaista on olla yhtäaikaisesti osa kahta eri vähemmistöä: saamelais- ja seksuaalivähemmistöä.

Itseäni yllätti se, että samaa sukupuolta olevan kanssa seurusteleminen on jonkinlainen tabu saamelaisyhteisössä. Kaisa ei haluaisi hylätä saamelaisia juuriaan, vaan päinvastoin tulla hyväksytyksi yhteisössään omana itsenään, ja dokumentissa seurataankin naisen matkaa tämän hyväksynnän hakemiseksi.

Katso alta traileri:

[vimeo 152512695 w=500 h=281]

Esitysajat:
Tiistai 26.1. klo 18:30, Kinopalatsi 1
Perjantai 29.1. klo 17:00, Kinopalatsi 7

Teksti mukailtu: http://docpoint.info, http://sparrooabban.weebly.com/


5. LIKE THE OTHERS

LIKE THE OTHERS seuraa työskentelyä lasten- ja nuorten psykiatrisessa sairaalassa. Lähellä Wieniä sijaitsevassa klinikassa kuvattu dokumentti käsittelee sitä, miten sinne sijoitettuja lapsia pystytään auttamaan siinä lyhyessä ajassa, jonka he viettävät sairaalassa ennen paluutaan takaisin normaaliin, jokapäiväiseen elämäänsä.

Elokuva on varmasti mielenkiintoista katsottavaa niin aihetta opiskeleville kuin siitä kiinnostuneillekin. Kun puhutaan lasten- ja nuorten psykiatrisesta klinikasta kertovasta dokumentista, voisi sen kuvitella olevan hyvinkin vakava. Trailerin katsottuani uskon kuitenkin, että elokuvassa nähdään myös paljon positiivisuutta ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Katso alta traileri:

[vimeo 142361087 w=500 h=281]

Esitysajat:
Torstai 28.1. klo 17:00, Kinopalatsi 6
Lauantai 30.1. klo 19:30, Kinopalatsi 8

Teksti mukailtu: http://liketheothers.net/


Doc Point alkoi maanantaina 25.1. ja kestää sunnuntaihin 31.1. saakka. Lisätietoja tapahtumasta saat täältä.

Kuva: DocPoint