Ei nuorena tarvitse nukkua – ei ainakaan festarikesän aikaan! Olavi Uusivirta haastattelussa Ilosaarirockissa

“Sunnuntaina sataa aina”, lauloi jo Tapio Rautavaara aikanaan. Onneksi Ilosaarirockin sunnuntai oli kelien suhteen toisenlainen, ehkäpä kiitos Olavi Uusivirran yhtyeineen.

– Hyvä tuuri on kyllä käynyt, meidän keikkojen aikaan ei ole satanut pisaraakaan vettä koko kesänä, Olavi myhäilee.

Uusivirta on bändinsä kanssa saapunut juuri yötä myöten Joensuuhun PoriJazzeilta. Hektinen tahti kuuluukin artistin mukaan festarikesään:

-Aina sitä yhen viikonlopun jaksaa vähän vähemmillä unilla!

DSCF7025

Festarikeikat ovat monien ihmisten suosiossa massiivisuutensa ja erilaisen tunnelatauksen ansiosta, mutta miten artisti kokee esimerkiksi konserttisalikeikan eroavan festareilla vedettävästä keikasta?

– No festareilla ei sinänsä ole rajattua tilaa – tämä luo vähän erilaisia haasteita muunmuassa siinä, miten saisi kohdennettua energian yleisöön. Sellainen samanlainen intimiyden tunne pitäisi saada kuitenkin myös isolla lavalla säilymään. Tähän auttaa esimerkiksi mielikuvaharjoitukset – voi ajatella esiintyvänsä vähemmälle porukalle tai tietyille tyypeille, siinä on sellainen avain onnistuneeseen kohtaamiseen yleisön kanssa.

Henkilökohtaisesti Olavi Uusivirta on aloittanut festariuransa jo nuorena. Ensimmäinen festarikokemus vuonna 1995 Mustikkamaan juhannuksessa Helsingissä ei suinkaan ole jäänyt muusikon ainoaksi festarikokemukseksi.

– Heti seuraavana vuonna lähdettiin isän kanssa Ruisrockiin, jossa esiintyivät muun muassa Blur, Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine sekä Neil Young. Ja 1997 lähdetttinkin sitten Roskildeen.

Myös Barcelonassa järjestetty Primavera Sound –festivaali saa Uusivirralta positiivista palautetta.

– Käytiin tänä kesänä siellä tosiaan kavereitten kanssa, ja esiintyjinä oli mm. Radiohead, LCD soundsystem, Tame Impala, PJ Harvey, Sigur Rós sekä Avalanches. Loistava ja niin hyvä kokemus, että melkein pitää ens vuonna mennä uudestaan.

Vaikuttavia artisteja nähneenä Uusivirta ei suinkaan ole unohtanut ensimmäisten festareidensa vaikuttavinta keikkaa:

– Mustikkamaan juhannuksessa esiintyi Ismo Alanko, jolta oli silloin juuri julkaistu Taiteilijaelämää -albumi. Se oli kyllä käänteentekevä keikkakokemus.

DSCF6993

Artistit ja esiintyjät toimivat yleensä kaikille houkutteena saapua rokkailemaan festivaaleille, mutta mikä muu festareissa kiehtoo?

– Kyllä minusta se festarin henki on olennainen tekijä, Uusivirta summaa. Ilosaarella on pitkät perinteet lämminhenkisenä ja sellaisena ihmisen kokoisena rauhan ja rakkauden festarina. Se saa varmasti ihmiset tulemaan vuodesta toiseen tänne.

Uusivirta kiittelee myös sitä, että festivaalipromoottorit uskaltavat ottaa riskejä, eivätkä pelaa artistivalinnoissa pelkästään varman päälle. Artistin mukaan on ilahduttavaa että Ilosaarirockissa löytää kuunneltavaa raskaammasta rokista helkkypoppikseen ja elektroniseen musiikkiin.

Hektisen keikkatahdin lomassa Uusivirta voi kuitenkin sanoa nauttineensa festarikesästä:

– Kohtaamiset festareilla on sellaisia avainsanoja ja kohokohtia. Saat tavata sekä kollegoja että myös tuntemattomia ihmisiä – nämä on sellaisia asioita mistä saa paljon energiaa. Mainiota on myös se, että saa törmätä tyyppeihin joita tapaa vain kerran vuodessa juuri täällä.

Kohtaamisten lisäksi positiivisen sävyn festarikesään ovat tuoneet keikkamatkojen kiertävät DJ-vuorot keikkabussissa.

– On tosi hienoa kun mukana on ollut vierailijoita, niin aina tulee soittoon jotain ihan uudenlaisia bändejä ja artisteja. Esimerkiksi Tuomo Prättälä, joka tuli meidän mukana Porista Joensuuhun, esitteli meille yhtyeen Hiatus Kaiyote. Voisikin sanoa, että keikkabussissa soi kaikki J. Karjalaisesta Hiatus Kaiyoteen.

Joensuulainen sanonta kertoo Ilosaarirockin olevan kesän taite – kun festarikesä loppuu, mitä syksy tuo tullessaan?

– Syksy näyttää suhteellisen helpolta. Vaikka keikkoja onkin buukattu loppusyksylle ja alkusyksyllä on puolestaan muita projekteja suunnitteluvaiheella, niin voisin jopa sanoa lomailevani, artisti virnistää.

DSCF6898

Jos Olavi Uusivirta olisi henkilönä eikä artistina tulossa Ilosaareen, mitkä olisivat kaikista parhaimmat asiat joihin kannattaisi Joensuun omilla festareilla kiinnittää huomiota?

– Ei kannata stressata. Helposti saa pilattua oman fiiliksen jos tekee tosi tiukan aikataulun artisteista joiden keikat pitää nähdä – toi toi toi toi toi ja toi. Kannattaa priorisoida ja ottaa aikaa vaan sellaiselle haahuilulle, pitää nauttia siitä kaikesta atmosfääristä mikä festivaaleilla on.

Lisäksi avarakatseinen lämminhenkisyys saa artistin sydämen sykkimään Ilosaarirockille:

– Aina on sellainen fiilis että on tervetullut tänne. Kaikki voi varmasti jakaa sen ajatuksen, olipa sitten täällä artistina tai festarikävijänä. Täällä pidetään huolta ja on ajateltu kaikkien parasta pienissäkin asioissa, artisti hymyilee.

Kuvat: Elina Pesonen