Ekologista kodinhoitoa – testissä Ruohonjuuren tuotteita

Mietitkö ekologisuutta kotona? Onko zero waste -elämä tavoitteena? Pienilläkin muutoksilla saat helposti pienennettyä omaa hiilijalanjälkeäsi päivittäisistä hommista.

Kodin siivoustarvikkeet, tiskiaineet ja -harjat, pyykinpesuaineet ja huuhteluaineet ovat usein täynnä aivan turhia myrkkyjä, mutta onneksi niihin on olemassa ekologisempia ja eettisempiä vaihtoehtoja.

Sain Ruohonjuurelta testiin muutamia ihanuuksia, joista kerron nyt vähän kokemuksia.

Pesupähkinät, mikä ihana keksintö! ️Meillä kotona lopetettiin jokin aika sitten pyykinpesu- ja huuhteluaineiden osto kokonaan ja mietin juuri, kuinkakohan monta muovipakkausta siinäkin on jo säästetty. Pesupähkinöitä myydään Ruohonjuuressa pusseittain ja meillä on ollut sama pussi nyt monta kuukautta käytössä ja siinä on vielä reilusti yli puolet jäljellä!

Pesupähkinät pesevät meillä likaisimmatkin pyykit ja ovat täysin biohajoava ja vegaaninen valinta pyykinpesulle. Huuhteluaineen käytön lopetin myös kotona, koska se saattaa olla huonoksi esimerkiksi bändipaitojen printeille, josta oma vaatevarastoni aika pitkälti koostuu.

Sen sijaan olemme tehneet kotona itse pyykkietikkaa, joka on toiminut hyvin. Lisää vain väkiviinaetikkaan muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä mukaan. Meillä vaihdellaan aina pulloittain tuoksua. Tällä hetkellä etikassa on piparminttuöljyä. Etikka on myös huomattavasti edullisempaa kun pyykinpesu- ja huuhteluaineet yleisesti. Jos kuitenkin laiskottaa, eikä pyykkietikkaa huvita tehdä itse, niitä saa myös valmiina monissa ihanissa tuoksuissa Ruohonjuuresta!

Eco Coconut -tiskiharja ja Sonettin käsitiskiaine ovat toimineet käytössä hyvin. Tiskiharja oli aluksi vähän jäykkä, mutta pehmeni kivasti käytössä. Harja on valmistettu elintarviketeollisuudesta ylijääneistä kookospähkinän kuoren kuituosista ja on täysin muoviton, vegaaninen ja zero waste-elämään soveltuva. Tiskiharjalla oli erityisen helppo hinkata esim. kattilan pohjaan palanutta kastiketta ja muita pinttyneitä ruoanjämiä astioista. Sonettin tiskiaine on biohajoavaa, eli soveltuisi myös esim. festareille tai muille metsäretkille mukaan silloin, kun pitää tiskata luonnossa! Tiskiaineessa oli kevyt sitrusmainen tuoksu. Ensimmäiseksi tuli mieleen joku raikas drinkki..

Tiskiaine ei myöskään tuntunut kuivattavan tai ärsyttävän ihoa kuten monet tuoksulliset tiskiaineet ovat minulle tehneet. Nestemäinen tiskiaine on helppo vaihtoehto, mutta tahtoisin senkin joskus vaihtaa esimerkiksi kiinteään palamuotoon niin säästyisi sekin pieni muovijäte mitä pulloista tulee.

Pakko myös hehkuttaa näitä supersöpöjä kestotiskirättejä! Näissä kotimaisissa, käsintehdyissä tiskiräteissä on todella imukykyinen pinta ja ne voi pestä pyykinpesukoneessa. Valmistusmateriaalina on bambufrotee, joka on luonnostaan antibakteerinen. Sanoimme hyvästit perinteisille lyhytikäisille tiskiräteille, jotka haisevat nopeasti ällöttävältä ja käytämme nykyään pelkästään näitä kestäviä, pestäviä versioita.️ Mainittakoon vielä supersöpöt designit tiskiräteissä!

Ruohonjuuri myy paljon vaihtoehtoja epäekologisille kodintarvikkeille. Kannattaa kurkata verkkokaupasta mitä kaikkea sieltä voisi sinullekin löytyä!️

Teksti: Iia Salmi

Artikkelikuvat: Iia Salmi