Elinvoimaa Spirulinasta

Spirulina, tuo tummanvihreä makeiden vesien mikrolevä. Tämä vuoden 2015 rohdoskasviksikin tituleerattu superfood pitää sisällään muunmuassa hurjan määrän proteiinia ja erilaisia hivenaineita. Sen painosta 60 – 70 % on hyvin imeytyvää proteiinia, 20 % hiilihydraattia,  2 – 3 % rasvaa ja loput, noin 10 % vitamiineja.

Vitamiineja spirulinasta löytyy joka lähtöön:

– 17 eri aminohappoa, joiden mukana kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa
– A-vitamiinia
– B1-vitamiinia
– B6-vitamiinia
– B9-vitamiinia
– B12-vitamiinia
– E-vitamiinia
– K-vitamiinia
– beetakaroteenia
– mineraaleja, kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, rautaa ja sinkkiä
– jopa 2 % klorofyllia eli lehtivihreää (kuivatusta spirulinasta)

Spirulina on hyvä antioksidantti ja sen väitetään muunmuassa parantavan urheilijoiden suorituskykyä. Lisäksi sen sisältämä gamma-linoleenihappo (GLA) ehkäisee tulehdusta ja parantaa ihon kuntoa. Omakohtaisesta kokemuksesta spirulinan sisältämä beetakaroteeni edistää myös ruskettumista, mutta takana on oltava pidempi, kuukausien mittainen käyttö ennen hyötyjä.

Käyttö kannattaa aloittaa erittäin varovasti, vain noin 1/3-osa teelusikallisella päivässä, jotta säästytään elimistön puhdistumisreaktiosta aiheutuvasta pahoinvoinnista ja vatsanväänteiltä. Päiväkohtaisen käytön mallia voi ottaa tästä:

– aloittelijalle tai lapselle 0,5 tl – 1 rkl (3-5 g)
– normaali ylläpitoannostus 1 – 2 rkl (6-10 g)
– terapeuttinen annostus 2 – 4 rkl (11-20 g)
– huippu-urheilijan annostus yli 6 rkl (yli 30 g)

Spirulinaa voi lisätä esim. smoothieihin ja keittoihin. Sitä voi myös sekoittaa veteen tai mehuun. Hurjimmat sekoittavat sitä myös raakasuklaan joukkoon. Spirulinaa on saatavana sekä jauheena että tabletteina. Molemmat toimivat yhtä tehokkaasti, tosin tabletit ovat hiukan helpommin syötävissä. Sain CocoVilta testiin spirulinajauhetta, jota olen sekoittanut sitten vihermehujen ja vihreiden smoothie-juomien joukkoonja niistä seuraavaksi pari esimerkkiä reseptien muodossa.

Mango – Pinaatti smoothie:

hbjcocovi_jennapietikainenweb

kourallinen pinaattia
1/2 avocado
1 banaani
1 mango
1 tl spirulinajauhetta
1dl nestettä (vesi, kookosvesi, mehu)

Laita ainekset blenderiin ja hurauta sekaisin. Nauti heti.

Tästä ohjeesta tulee kaksi annosta. Suosittelen käyttämään tuoretta ja kypsää mangoa, sekä banaania, tällöin smoothiesta tulee makeampi. Jäisiä aineksia voi toki käyttää, mutta silloin smoothiesta ei tule niin makeaa.

Banaani – Avocado smoothie:

hbjcocovi_jennapietikainenweb2.jpg

Puolikas avocado
1/2 – 1 lime (riippuen siitä kuinka hapokkaan smoothien haluaa)
1 jäinen banaani
1/2 avocado
0,5dl nestettä (vesi, kookosvesi, mehu)
1tl spirulinajauhetta

Laita ainekset blenderiin ja hurauta sekaisin. Nauti heti.

Ohjeesta tekee yhden annoksen. Suosittelen käyttämään jäistä banaania, joittei smoohtiesta tule liian puuromaista. Lime taittaa hyvin spirulinan levämäistä makua, myös sitruunaa voi käyttää. Halutessaan smoothien sekaan voi vielä lisätä jäitä.