Elize Ryd: Suomessa on paljon söpöjä poikia! – haastattelussa Amaranthe

Amaranthe-yhtyeen kautta aikojen toinen keikka Joensuun Kerubissa oli yhdeksän shown mittaisen Maximalism Finnish Tour -kiertueen kuudes etappi. Jo ennakkoon loppuunmyyty keikka houkutteli paikalle monenikäisiä faneja, ja jo lämppärinä toiminut Blind Channel sai Kerubin salin lattian tärisemään. Intron pärähtäessä ilmoille oli keikkaan vielä vartti aikaa, mutta hyvin rakennettu äänimaailma sai tuon ajan tuntumaan vain minuutilta tai kahdelta. Energinen ja tasaisen laadukas keikkasetti takasi jokaiselle jotakin – jokainen levy oli edustettuna keikkasetissä, ja megahitteihin, kuten Drop Dead Cynical, The Nexus sekä Amaranthine, ladattiin erityisen paljon energiaa ja intensiteettiä. Ruotsalais-tanskalaiset juuret omaava Amaranthe tuli, näki, ja voitti – sekä varmasti myös vakuutti jokaisen paikallaolijan ehtymättömästä taidostaan ja voimakkuudestaan.

DSCF0403

Ennen illan keikkaa Kerubilla, Elize Ryd sekä Olof Mörck ehtivät istuutumaan hetkeksi alas ja kertomaan tunnelmiaan muun muassa Suomen kiertueesta sekä vokalisti Nils Molinin liittymisestä bändiin.

– Rundi on mennyt hyvin. Suomessa on kyllä aina mukava keikkailla, kertoo Olof Mörck, Amaranthen kitaristi. Suomi on Olofin sanojen mukaan yksi otollisimmista maista esiintyä koko maailmassa. Yhdeksästä keikasta viisi ovat loppuunmyytyjä, ja siksi kiertuetta onkin odotettu pitkään.  – Voidaan olla varmoja, että keikat saavat täällä suuren suosion.

Kaksikon mukaan parasta Suomessa ovat olleet keikkojen suosion lisäksi erityisesti Helsingin keikka The Circuksessa, sekä kaksi perättäistä keikkaa Kuopiossa. Yhtälailla tiivistettynä erilaiset keikat ja keikkapaikat tekevät kiertämisestä mukavaa.

– Niin, ja minä rakastan Suomea. Täällä on paljon söpöjä poikia! laulaja Elize Ryd lisää naurahtaen.

Amaranthe julkaisi uusimman albuminsa lokakuussa. Miten fanit ja muut keikoille saapujat ovat reagoineet uusiin biiseihin?

– Ihmisiä kiinnostavat alkuaikojen ensimmäiset biisit uusien rinnalla – eivät siis niinkään pelkät uudet kappaleet, Ryd kertoo. Elizen mielestä on kuitenkin tärkeää biisistä huolimatta, että yleisö saadaan mukaan laulamaan ja hyppimään biiseissä. Erityisesti kappale On the Rocks on suunnattu tytöille ja naisille, ja se näkyy keikoilla – monet naispuoleiset fanit elävät biisiä läpi hyvinkin vahvasti keikan aikana.

Olofin on helppo yhtyä Elizen sanoihin: – On the Rocks on ehdottomasti toimiva biisi keikoilla, ja jotenkin sen esittämisen ja soittamisen myötä ihmiset pääsevät biletunnelmaan helposti. Ei ihmekään, että kysyttäessä vain yhtä sanaa kuvaamaan Amaranthea tai sen soittamaa musiikkia, vastaukset ovat hyvin samanlaisia: voima ja energia. On the Rocks on kumpaakin näistä, ehdottomasti.

DSCF0427

Dynazty–yhtyeestään tunnettu Nils Molin liittyi bändiin, kun Joacim ”Jake E” Lundberg lähti yhtyeestä. Ennen häntä tuuraajana toimi Chris Adam Hedman Sörbye, mutta Amaranthe lisäsi Molinin yhtyeensä riveihin juuri sopivasti ennen Suomen keikkoja.

– Nilsillä ei todellakaan ollut paljoa aikaa sopeutua bändiin. Hän oli mukana vain kolmella keikalla Ruotsissa ennen tätä Suomen kiertuetta. Olen sitä mieltä, että hän laulaa todella hyvin ja on tasapainoinen artisti – hänen kanssaan on helppo työskennellä, Elize kertoo. Hän lisää myös, että Nils tietää paikkansa ja tehtävänsä bändissä, ja lisäksi häneltä löytyy itseluottamusta lavalla.

Olof myötäilee laulajattaren kommenttia:

– Koko bändiin vaikuttaisi se, jos riveissämme olisi henkilö joka ei tietäisi mitä tekee. Nyt Nilsin kohdalla voisi melkein sanoa, että Nils nostaa omalla voimallaan yhtyettä ylöspäin.

– Lisäksi hän vain yksinkertaisesti osaa laulaa, ja selviää vaikeistakin äänistä ilman kakomista, käheyttä ja epävarmuutta – eikä hän mene paniikkiinkaan helposti, Elize lisää.

DSCF0407

Amaranthen tulevaisuudensuunnitelmat sisältävät paljon keikkailua – Suomessa yhtye nähdään kesällä muun muassa Provinssirockissa sekä Qstockissa, ja lisäksi suunnitelmissa on keikkailua Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja jopa Venäjällä. Elize Ryd paljastaa, että uutta musiikkia ja levyä suunnitellaan ensi vuoden puolelle.

– Olemme kuin iso pyörä, joka pyörii aina, Elize kertoo.

– Ainahan päässä on paljon ideoita, joista voi tulla paljonkin tulevaisuudessa, Mörck toteaa virnistäen.

Mutta mikä saa ruotsalaisartistien sydämen sykkimään?

– Karkki. Minun ei toki pitäisi mainostaa sokeria, koska se on pahasta, laulaja Elize Ryd tuumaa rypistäessään suklaapatukan paperin pöydälle.

Olof lähestyy kysymystä hieman eri näkökulmasta: – Todella hyvän, mukana elävän yleisön edessä soittaminen ja lavalla oleminen. Ja no, tietysti myös musiikki.

– Hei, jos Olof vastaa noin niin haluan muuttaa vastaustani! huudahtaa Elise hymy huulillaan. – Sydämeni saa sykkimään ehdottomasti tanssiminen. Kroppani liikuttaminen ja liikkeiden laajuus ja suuruus – ilmaiseminen minulta itseltäni minulle itselleni. Se on sellaista liikettä, jota jokaisen tulisi kokeilla, sillä itsensä ilmaiseminen vapaasti tekee hyvää. Silloin varsinkaan ei pidä ajatella toisia, vaan liikkua vain itselleen. Se on minun salaisuuteni.

Lue myös: Blind Channel juhli debyyttialbuminsa julkaisua Helsingin Virgin Oilissa – katso galleria

Teksti ja kuvat: Elina Mäläskä