Esittelyssä: Open mic -illoista räp-tietokirjaan – Tämä on räp-duo HALKO

HALKO on kotimainen siskoksista koostuva räp-duo, joka haluaa rikkoa totuttuja rakenteita ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Duo on myös raikas tuulahdus misogyynisen räp-maailman keskellä ja tytöt ovat innolla toteuttamassa itseään omalla tyylillään.

Hanna ja Rauha Halkolle musiikki on aina ollut tärkeä osa elämää. Ensimmäiset omat kappaleet tehtiin yhdessä jo 15-vuotiaana. Siskokset aloittivat musiikin tekemisen jo nuorena kuvaamalla omia biisejä Youtubeen. Muutaman vuoden päästä Hanna ja Rauha alkoivat käydä Helsingin Open mic -illoissa useina kertoina viikossa esittämässä omia kappaleitaan, ja olivatkin siellä tuttu näky parin vuoden ajan. Silloin syntyi Halko-yhtye.

Kesällä 2016 he päättivät keskittyä musiikintekoon tosissaan. Lopulta Youtubeen ladatun livevedon myötä levy-yhtiö Rähinä Records bongasi heidät talliinsa. HALKO julkaisi Rähinän kautta toukokuussa 2017 ensimmäisen singlensä Vegas. Seuraava julkaisu oli helmikuussa 2018 DJ Mista S:n ja Temper2:n muodostaman 1-800-KREBA -kaksikon kanssa Kenelle Sä Soitat.

HALKO oli Rähinä Recordsilla vuoden 2018 kevääseen, jonka jälkeen he päättivät siirtyä musiikintekoon omakustanne-linjalle. Hanna ja Rauha ovat työstäneet uutta musiikkia viime syksystä asti ja heidän tuottajanaan on toiminut Jere ”Isku” Pehkonen.

Nyt HALKO aikoo julkaista vihdoin uutta materiaalia perjantaina 8. helmikuuta. Näin he kertovat tulevasta kappaleesta tiedotteessaan:

’’Buuttaa-biisi on vastalause rahalla ja brändeillä mälläämiseen. Sellanen on aina kuulunut rap-musiikkiin ja se aihe alkaa olla semi-käytetty jo. Biisissä puhutaan siitä, miten monien tyyli ja koko identiteetti perustuu vaan siihen kuinka paljon niillä on rahaa päällä. Tän biisin idea ei oo kuitenkaan dissata mitään merkki-kledjuja, vaan meidän mielestä on siistimpää, kun jengillä on oma persoonallinen staili. Ideana on: tee sun juttuu hintalapusta riippumatta.’’

Seuraa HALKO:a Instagramissa sekä Youtubessa. Täältä voit tutustua myös kotimaisista naisräppäreistä kertovaan tietokirjaan, jossa myös HALKO:n siskokset on mainittu.

Kuvat: Laura Salonen


Nelly on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja/toimittaja, joka päätti ottaa härkää sarvista ja perustaa oman nettilehden. Intohimoina kuvaamisen lisäksi ovat musiikki, psykologia, hyvä ruoka ja kengät.