Euroviisuista tuttu industrial tekno -yhtye Hatari veti Nosturin äärimmilleen yleisöä

Viime perjantaina saimme todistaa Helsingin loppuunmyydyssä Nosturissa islantilaisen Hatarin spektaakkelinomaista keikkaa. Monille Hatari on tuttu viime Euroviisuissa aiheuttamastaan kohusta, mutta Hatari on myös paljon muuta. Se on islantilainen industrial tekno -yhtye, joka ammentaa vaikutteita antikapitalismista ja esiintymisasut taustatanssijoita myöten ovat BDSM-henkisiä.

Euroviisujen vaikutus yhtyeen suosiossa oli myös nähtävissä Nosturin yleisössä. Olin odottanut pääseväni tanssimaan ns. goottibileisiin, mutta yleisön kirjavuus yllätti minut positiivisesti. Paikalla oli selkeästi industrial-henkisiä ihmisiä, mutta myöskin ns. “peruspulliaisia”, joita en olisi uskonut keikalla näkeväni. Yhtyeen kappaleet ovat kuitenkin kantaaottavia ja esiintyminen räväkkää. Yleisö aivan raikui aplodeja ja suosionosoituksia, kun yhtyeen toinen laulaja Klemens keimaili pakarat paljastavassa BDSM-harnessasussaan. Mutta mitä tanssimiseen tulee niin sille ei tilaa ollut täyteen ahdatussa Nosturissa.

Jaksoin taistella paikastani keikan ensimmäisen viiden biisin ajan, mutta sitten siirryin katsomaan loppukeikan yläkerran anniskelualueen näytöltä. Olen todella pettynyt siitä, että Nosturi tullaan lakkauttamaan, mutta aivan äärimilleen täyteen myytynä se on todella inhottava paikka asiakkaan näkökulmasta.

Illan setissä ennen encorea saimme kuulla hittejä, kuten Tortimandi, Spillingardans ja X. Aivan täytenä yllätyksenä ennen kappaletta “Biðröð Mistaka” (vapaa suomennos “Virheiden ketju”) pimeän lavan äänentoistosta ilmoille kajahti Ylen uutisten tunnari ja saimme kuulla “uutisen” ilmastonlämpenemisen tilanteesta. Tämä sai yleisön hurraamaan ja tällainen kantaaottavuus on yksi niistä asioista miksi tästä yhtyeestä niin kovasti pidän.

Tätä seurasi encorea kohti vievä koskettava oletetusti naisviulistin esiintyminen täysin hiljaiselle Nosturille. Allekirjoittanut ei tunnistanut viulustia, enkä saanut biisistä täysin selkoa. Jotkut spekuloivat, että kappale olisi ollut Päivänsäde ja menninkäinen. (Korjaus 26.9.19:  kappale on Armas Järnefeltin Berceuse (Kehtolaulu))

Illan aikana saimme kuulla 13 kappaletta, jotka menivät yhdessä hujauksessa. Osa olivat sellaisia, joita en ole ainakaan vielä löytänyt suoratoistopalveluista. Yhtyeeltä en olisi voinut toivoa mitään enempää, mutta hieman pettynein mielin jouduin kotia kohden lähtemään.
Nosturin alakerran Elmun baarissa olisi ollut vielä jatkotkin, jossa Clun Infektion Dj:t esiintyivät illan hengessä. Harmikseni rekisteröin todella monen lähtevän Nosturista johonkin muualle jatkamaan iltaansa.

Toivoisin, että voisimme nähdä Hatarin vielä uudestaan jollain goottiklubilla tai muussa industrial-tapahtumassa. Nosturissa en kokenut saavani yhtyeestä sitä kaikkea irti mitä sillä olisi tarjota.

Mutta yhteenvetona voin sanoa, että jos sinulla on koskaan ikinä mahdollisuus päästä katsomaan tätä show’ta kaikkine niitteineen ja nahkaremmeineen, niin älä jätä välistä!

Keikan kuvagallerian löydät täältä.

Kuvat: Antti Johansson


Hyvinkääläinen punapää, joka rakastaa kettuja, kirjoja, videopelejä, kulttuuria ja kosmetiikkaa. Vapaa-aikani vietän mieluiten kutomalla, sienestämällä ja koiran kanssa ulkoillessa.