Ghost toi synkän vappuparaatinsa Helsingin jäähallille

Vappuaattona Helsingin Jäähallilla hemmoteltiin metallikansaa oikein huolella. Illan potkaisi käyntiin ruotsalainen The Great Discord, joka lämmitteli yleisön norjalaiselle Kvelertakin poppoolle.

BZ1A8819

Jäähallille lipui tasaiseen tahtiin mustiin pukeutunutta Vappukansaa aina illan pääesintyjän, Ghostin, aloitukseen saakka. Paikka oli piippuhyllyjä myöten täynnä juhlijoita. Muutamat nunna-asuiset fanit erottuivat fanijoukkioista hyvin ja yleisön joukkoon oli mahtunut myös maskipäisiä ‘nameless ghouleja’. Perinteitä kunnioittaen muutama valkolakkikin oli saapunut paikalle.

BZ1A9068

Ghost hemmotteli yleisöä keikan alusta loppuun todella kovalla settilistalla, joka sisälsi suurimmaksi osaksi uudempaa tuotantoa. Tämä tuntui kuitenkin putoavan kuuntelijoille Obelixin viskaiseman Hiidenkiven lailla. Kovimman reaktion yleisössä sai yllättäen aikaan Year Zero, kun kyseinen kappale pamahti soimaan.

Upeaa keikassa oli hienojen lavapuitteiden ja sen visuaalisen kiihokkeen lisäksi se, että valomies oli tehnyt läksynsä kunnolla, joka loi oman tunnelmansa Jäähallinkin kokoiselle venuelle. Parhainta oli kuitenkin nähdä bändin jäsenten into siihen soittamiseen. Vaikka Hellsinki oli kiertueen viimeinen kohde, ei todellakaan voinut sanoa, että bändistä olisi väsymys paistanut, vaan päin vastoin!

BZ1A9150

Oman säväyksen toi tietysti Papa Emeritus charmikkaalla olemuksellaan ja vihjailevalla kehonkielellään, unohtamatta tietenkään viihdyttäviä välispiikkejä pilke piilolinssin kulmassa. Itselläni tuli vääjämättä mieleen Papan tavasta puhua ja käyttää sanoja itse Hercule Poirot tietenkin David Suchetin roolittamana. Liekkö kyseessä rietas pikkuveli tai muu poikkitaiteellinen sukulaispoika!

Keikka oli mielestäni erinomainen. Ainoa mitä jäin harmittelemaan oli, ettei merchissä ollut myytävänä Ghost-korvakoruja, joita yhtye oli viime kesänä tuonut mukanaan Tuska-festareille myyntiin. Mutta keikka tarjosi sen verran hyvän henkisen tyydytyksen, että viis materiasta. Nokkamies toivotti myös kaikille hyvät vaput suomeksi ja suoritti suurimpien paikkakuntien nimenhuudonkin kiittämällä muun muassa kaikkia Tamperelaisia, Helsinkiläisiä, Lappeenrantalaisia ja Vaasalaisia, ja ennen kaikkea kaikkia meitä suomalaisia.

BZ1A9086

Setti taputeltiin kansaan Monstrance Clock -kipaleen sävelin, jota ennen Papa kehoitti kaikkia vetämään hyvän humalan päälle, mutta ei niin kovaa etteikö voisi tulla yhdeksi toisen kanssa Saatanan nimeen.

Jään innolla odottamaan Ghostin seuraavaa Suomeen saapumista, sillä kyseessä on kuitenkin bändi, josta on todella vaikea olla pitämättä, kun on kerran (jos toisenkin) livenä nähnyt.

Katso kattava kuvagalleria keikasta täältä.

Teksti: Natte Kusnezov

Kuvat: Susanna Ahvalo