Groom-parturi Natalia: Miehille parta on hiustenlaittoa pyhempi asia

Espoolainen Natalia Nevalainen, 25, löysi parturialalle vahingossa, sillä nainen aikoinaan vannoi itselleen ettei koskaan ryhtyisi yrittäjäksi kyseisellä alalla. Hänen äitinsä on nimittäin parturikampaaja, ja Natalia tiesi tasan tarkkaan millaista alan arki todellisuudessa on. Hän päätti kuitenkin toisin ja haki aikoinaan kevään yhteishaussa parturilinjalle, jotta takataskussa olisi edes jokin ammatti. Päästessään koulutukseen Natalia tykästyikin toden teolla valittuun alaan.

Processed with VSCO with a6 preset

Miksi siis parturiala?

– Kun alan opinnot lähtivät kunnolla käyntiin, nälkä kasvoi niin sanotusti syödessä. Huomasinkin, että tykkään alasta enemmän kuin olin kuvitellut. Äiti ei koskaan pelotellut kampaajan työllä, päinvastoin, hän tuki minua kaikissa valinnoissani. Ihmisläheisyys on ehkä alan parhaita puolia.

Miksi halusit juuri parturiksi etkä naisena oletusarvoisesti kampaajaksi?

– Olin aikoinaan alun perin töissä partuurikampaamossa kampaamopuolella, mutta tykästyin jo kouluaikoina enemmän miesten hiusmuotoiluun. Tykkään myös esimerkiksi amerikkalaisesta parranajosta. Monille miehille parta on muutenkin pyhempi asia kuin hiustenleikkuu. Viime keväänä päätin viimein valita lopullisesti alan koulutuspuoleni, ja päädyin parturointiin.

Processed with VSCO with a6 preset

Kertoisitko hieman parturoinnin historiasta? Onko jotain mitä perustallaajan olisi hyvä tietää?

– Parturin työ on yksi maailman vanhimpia. Jo muinaisen Egyptin aikaan uskottiin, että pahat henget tulevat ihmiseen hiusten ja karvoitusten kautta, joten parturin ammattia pidettiin suuressa arvossa. Parturit ovat toimineet myös omalla tavallaan hammaslääkäreinä sekä tatuoijina. Amerikassahan tarvitaan edelleen lisenssi parturitoimintaan, aivan kuten lääkärit ja tatuoijat tarvitsevat. Suomessa taas riittää jonkin asteen koulutus alalta.

Oletko huomannut, että sukupuolesi tällä alalla olisi vaikuttanut työhösi mitenkään positiivisesti tai negatiivisesti?

– En ainakaan koe, että vaikuttaisi negatiivisesti. Viime kesänä kävi tapaus, missä muutama ulkomaalainen mies astui sisään liikkeeseen ja ihmetteli, miten parturiliike oli täynnä pelkästään naistyöntekijöitä, koska eivät olleet tottuneet tällaiseen asetteluun. Positiivista tässä on se, että töitä riittää ja asiakaskunta sen kuin kasvaa. Suomessa hiusala on jopa leimattu niin päin, että kaikki miespuoliset hiusalan ammattilaiset olisivat oletettavasti homoseksuaaleja, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa.

Processed with VSCO with a6 preset

Jos yrittäjäksi halajaa, niin onko parturiala mielestäsi kannattava ammatti?

– Riippuu täysin persoonasta. Ala vaatii ehdottomasti intohimoa ja rakkautta tähän työhön, jotta pääsisi kehittymään ja jaksaisi tehdä sitä päivästä toiseen. Pitää myös muistaa, että tällä alalla jokainen asiakas on yksilö, ja joiden kanssa hommia tehdään heidän säännöillään. Työtä voisi jopa kutsua elämäntavaksi, sillä työasiat kyllä pyörivät päässä myös vapaa-ajalla. Kilpailu hiusalalla on myös kova, joten omalla intohimolla erottuu joukosta parhaiten.

Mitä muuta työnkuvaasi kuuluu, kuin hiustenleikkuu ja parranajo?

– Pienet jutut liikkeessä. Ylläpidän myös liikkeen siisteyttä ja viihtyvyyttä. Huolehdin, että kaikki on kunnossa ja jos esimerkiksi liikeestä puuttuu joitakin tuotteita, käyn hakemassa lisää päävarastoltamme. Saamme vain Redkenin tuotteita tuotuna suoraan liikkeeseemme, loput hyllyn täytteet haemme itse toimistomme päävarastolta.

Processed with VSCO with a6 preset

Koristepullot liikkeeseen tarjoaa Ravintola Pikkulintu

Miten päädyit juuri Groomiin töihin?

– Olin koulussa pari kuukautta ennen valmistumista ja Sami Heino, Groom-partureiden perustaja, kävi koulullamme kertomassa hieman yrityksestään. En kuitenkaan heti koulun loputtua vielä uskaltanut hypätä tekemään toiminimellä töitä. Hetken aikaa muita työmarkkinoita koluttuani otin kuitenkin Samiin yhteyttä viime keväänä ja minulle kerrottiin, että Hakaniemeen ollaan avaamassa uutta franchise-liikettä. Tapasimme liikkeen perustajan Marleenan kanssa ja henkilökemiat kohtasivat sen verran hyvin heti kättelyssä, että tällä tiellä ollaan edelleen.

Osaatko ennustaa mitään miesten hius-ja partatrendejä tälle keväälle?

– Miehet ottavat usein julkimoilta esimerkkiä, ja tällä hetkellä hiustenleikkuun ehdoton trendi on Zayn Malikin rikottu ja rakenteellisempi tyyli, ei niin sliipattu kuin aiemmin. Miehillä pitkät tukat saattavat lyhentyä manbobiksi, eli polkkatukan pituuteen, mutta ovat yleensä esimerkiksi kerroksittain leikattuja. Undercut ja modern sidepart pysyvät edelleen trendikkäänä. Väreinä miehet lämpenevät enemmän neutraaleihin sävyihin, mutta grannyhair -trendin takia myös miehet ovat uskaltautuneet hopean harmaaseen ja pikkuhiljaa mennään sinisempiin sävyihin.

Näyttökuva 2016-03-06 kello 10.36.50

Kuva: Youtube

Viimeisenä kysymyksenä onkin: Mikä saa sinun sydämesi sykkimään?

– Erilaiset projektit pitävät innon yllä, ja ehdottomasti hyvä musiikki, ystävät, sekä kevään ja kesän tulo. Ihan parasta!

Natalian käsittelyssä voit käydä osoitteessa Näkinkuja 4, Helsinki! Alta näät myös videon Nataliasta itse työssään.

Kuvat: Nelly Tatti