Haastattelussa kotimainen pop-tulokas Eetu

Uunituore pop-artisti Eetu Kalavainen, eli Eetu on vastikään julkaissut toisen sinkkunsa Mä en menis takas. Jyväskylän Palokasta kotoisin oleva muusikko, sanoittaja ja tätä nykyä myös tuottaja on muuttanut Helsinkiin vuonna 2013 opiskelemaan musiikin tuotantoa ja teknologiaa. Saimme Eetulta hetkisen aikaa hänen kiireidensä keskellä ja pääsimme perehtymään herran ajatuksiin ja elämään hieman henkilökohtaisemmalla tasolla.

Eetu, missä sun ajatukset ovat eniten tällä hetkellä: menneisyydessä, tulevaisuudessa vai nykyhetkessä?

– Tulevaisuudessa. Mun ajatukset tuntuu olevan aina vähän liikaa tulevaisuudessa. Tällä alalla se ei vaan mee niin, että sä voisit suoraan tehdä mitä haluat, vaan usein täytyy tehdä kompromisseja. Tuleekin mieleen hyvän ystäväni Sakun sanat siitä, että ne ei ole kompromisseja vaan peliliikkeitä, jos teet ne itse etukäteen. Havahduin siihen, että totta! Mulle tuli hyvä omatunto siitä. Mä rupesin miettimään mitä oikeesti haluan tehdä. Pystyin vähän karistella pois niitä pikku punkkarin kahleita ja ajatusta siitä, että myynkö mä itseäni tai jotain. Ja jos mä myyn itseäni niin se on mun päätös! Mä oon aina kuunnellut kaupallistakin musiikkia. Tokalla luokalla rakastin Spice Girlsejä. Mutta teininä hengasin porukoissa missä digattiin bändeistä kuten Aivolävistys, Anal Thunder ja Abduktio, eli ihan päinvastaista musaa. Sen jälkeen, kun tajusin, että sehän on vaan sairaan siistiä tehdä töitä asian eteen mitä oikeesti haluu, niin ajatukset on olleet vähän turhankin paljon tulevaisuudessa.

Oliko sulla siis persoonallisuuskriisi?

– Ehkä joo. Se on melkein huvittavaa, että on joutunut elämään näin kauan, ennenkuin pystyy päästämään itsestään vapaasti ulos sen puolen, joka on koko ajan ollut siellä. Mä teen niin mielelläni sellasia biisejä mitkä itkettää massoja. Kuitenkin pikku punkkariudesta on ollut hyötyä. Siitä on saanut sellaisen DIY-asenteen. Mä tuotan mun oman levyn. Sitä ei moni tee, koska se ei ole välttämättä fiksua, se on vaikeeta ja miksi kukaan edes haluaisi?

Mitä perhe merkitsee sulle? Onko sulla aina ollut perhe?

– On ollut aina perhe. Mun perhe on aina ollut ja on super hyvä. Mulla oli ihan super onnellinen lapsuus! Mun suurin kriisi on se, että kun mä kasvoin aikuiseksi niin olinkin silleen, että: “Ahaa. Maailma onkin perseestä”. Pitkään tuntui, että mistä mä voin kirjoittaa, tai mitä mä voin mihinkään sanoa, kun mulla on ollut kaikki hyvin. Mikä on sinänsä ihan bullshittiä, koska kaikilla on se oma spektrinsä. Mun perhe on aina kannustanut mua, mutta mun vanhemmat on myös pitäneet musta huolta niin, että jalat pysyy maassa ja realiteetit on kunnossa.

Uskotko olevasi tähdenlento?

– Toivottavasti en ole tähdenlento. Mun juttuun kuuluu, että mä teen mitä haluan. Ja niin onnellisesti on käynyt, että mä haluan tehdä pop-musaa, joka on tietyllä tavalla siunaus. Voisin myös haluta tehdä jonkun muun tyyppistä musiikkia, jolloin tää juttu mikä nyt on ei olisi välttämättä mahdollista ja olisin DNA-kaupassa töissä.

Onko sun sisällä tyhjä kuoppa, vai oletko sä kokonainen?

– Emmä oo kokonainen. Toi on ihan sika tärkee kysymys. Niitä jotka vastais tohon, että on kokonainen on oikeesti tosi vähän. Mutta vaikka sisällä ois tyhjä kuoppa se ei tarkoita sitä, että kaikki olis perseestä. Se on varmaan meidän sukupolven juttu, että viesti mikä tulee ulkopuolelta on: “Sinun pitää olla jotain verifioidusti hienoa, tai et ole mitään” lähtien ihan sellaisista asioista, kuten: “Ostatko sä nyt tämän tuotteen vai et, ja onko sun asunto sisustettu tällä tietyllä tavalla”. Ylipäätään tuollaisista mielenterveydellisistä asioista ei jutella tarpeeksi. Se ei oo silleen, että on ihmisiä jotka on kokonaisia ja ihmisiä jotka on rikki. Kaikki me ollaan kesken.

Mikä saa sun pulssin kohoamaan?

– Epäoikeudenmukaisuus ja epäjohdonmukaisuus. Mutta ennen kaikkea epäoikeudenmukaisuus. Se on mun persoonallisuudenkin yksi piirre, että joskus voisin olla vähän itsekkäämpi. Musta tuntuu, että mä olen hirveän itsekäs usein, vaikka mä en ole.

Kerro mitä on takana Mä en menis takas -kappaleessa?

– Mä en itse esitä biisejä, jotka on syntyneet muusta kuin tarpeesta tehdä biisi jostain aiheesta. Vaikka monet mun lempi biiseistä ei ole syntynyt noin. Mä tykkään myös sellaisesta ns. tyhjänpäiväisestä pop-musiikista. Se on vaan sen kontekstin ymmärtäminen, että tän ei ole tarkoituskaan saada mua kuin liikkumaan. Mä en menis takas -biisin idea on tavallaan pöllitty The Office -sarjasta. Se kertoo monesta asiasta. Ton biisin kaiut tuli jo siihen aikaan, kun meillä oli se Kauniit ja Uhkarohkeat -bändi, jossa oli tyyppejä joiden kanssa oli ollut teini-iästä asti. Ja kun se meininki lässähti, niin tottakai kaikki se tuntui hirveen lopulliselta. Varsinkin Joonan, Roopen ja Sakun kanssa, kun me oltiin soitettu 13-14 vuotiaista yhdessä. Me oltiin koko teini-ikä neljästään silleen, että muut vaan vaihtui ympärillä.  Kun Kauniit ja Uhkarohkeat lopetettiin, meillä oli WhatsApp:ssa ryhmä missä juteltiin paljon. Yksi päivä Roope laittoi Instagramista sellaisen kuvan sinne missä luki: “When you leave a good band to start a solo career, but you haven’t done shit in two years.” Siinä oli kuva The Officesta missä joku tyyppi sanoo: “I wish there was a way to know you are in the good old days before you leave them”.  Heti seuraavana aamuna spårassa matkalla studiolle kirjoitin puolet niistä lyriikoista ja puolet, kun mä pääsin studiolle. Toi viba, että tajus sen, että aina elää niissä hyvissä vanhoissa ajoissa, mutta sitä ei tajuu, kun vasta jälkeenpäin. Ja kun sitä katsoo liian usein taakse, niin se voi häiritä kompassia. Se on vähän niinkuin tsemppilaulu mulle itselleni.

Mikä saa sun sydämesi sykkimään?

– Tietynlainen empatia. Sellaiset hetket elämässä, missä ihmisten hyväntahtoisuudesta syntyy jotain ihanaa. Hippimäinen rakkaus, sellainen mikä on monen mielestä ällöttävää. Ne on toisiinsa kytköksissä, että mikä saa mun sydämen sykkimään ja mikä pulssin nousemaan. Epäoikeudenmukaisuus ärsyttää, mutta sen ratkaiseminen saa mun sydämen sykkimään. Ja rakkaus. Ja kaikenlainen taide.

Miksi HeartBeats halusi tehdä susta jutun?

– Emmä tiiä. Kyllä mäkin haluaisin tehdä musta jutun.

Katso alta Eetun Mä en menis takas -musiikkivideon.

Kuvat: Viivi Huuska