Herättävä Rock’n’Tits -valokuvanäyttely avattiin Tampereella – lue haastattelu

Lauantaina 17.9. kävin ystäväni kanssa #ROCKNTITS -valokuvanäyttelyn avajaisissa Ravintola Kaijakassa Tampereella. Kyseessä oli Rock’n’Tits -nimisen valokuvaprojektin kolmas näyttely. Saimme olla mukana kutsuvierastilaisuudessa, joka oli tarkoitettu vain kuvissa näkyville malleille, alan toimijoille ja toimittajille. Valokuvien lisäksi avajaisissa nähtiin toinen toistaan kauniimpia Burleski-esityksiä Tampere Burlesquen toimesta. Yksityistilaisuuden jälkeen tapahtuma jatkui avoimena myös kaikille muille kiinnostuneille.

Tunsin oloni heti sisälle astuttuani erittäin tervetulleeksi, sillä Katri Kallio, itse valokuvanäyttelyn valokuvaaja tuli tervehtimään ja kertomaan tapahtumasta. Sovimme Katrin sekä näyttelyn toisen järjestäjän, tatuoija Titta Niemelän kanssa, että teemme haastattelun näyttelyyn tutustumisen jälkeen.

Näin jo kaukaa, mikä valokuvista oli minun suosikkini. #GIRLSNIGHTOUT erottui joukosta väreillään ja sommittelullaan, ja ehkä samaistuinkin juuri siihen kuvapariin eniten. Kaikki kuvat olivat upeita ja puhuttelevia. Vaikka näyttelyn ja kuvien teema ei olisi ollut entuudestaan tiedossa, olisi sen arvannut ensisilmäyksellä. Tämän vuoden näyttelyn teema käsitteli somekäyttäytymistä: mielikuvien ja toden eroa.

Näyttelykierroksen jälkeen oli aika istua alas Rock’n’Tits -valokuvaprojektin takana olevien naisten kanssa.

img_7452_k

Mistä tämä kaikki alkoi?

Katri: Homma lähti siitä, että olin Titan tatuoitavana 2013 loppuvuodesta. Titta tiesi että valokuvaan ja opiskelen alaa ja halusi tietää, mitä valokuvanäyttelyyn vaaditaan.

Titta: Syy miksi lähdin kysymään tälläistä oli se, että hain tatuoimisen lisäksi jotain muuta itseilmaisun muotoa ja valokuvaus oli sellainen, joka menee ohi oman alani. Ensimmäinen näyttely, joka meillä oli liittyi teemaltaan voimakkaaseen naiskuvaan. Paskoja tilanteita, joista selvitään. Ehkä itsellä oli sellainen elämäntilanne menossa silloin.

Heijastuvatko kaikki näyttelyt omista elämäntilanteistanne?

Titta: Kaikki eivät välttämättä ole henkilökohtaisia asioita, mitä olisi tapahtunut itselleen. Otetaan esimerkiksi tämän vuoden teema: sosiaalinen media. On järkyttävää, että tietyissä sovelluksissa ei ole ikärajoja, kuvataan perseitä ja se on tavallaan sitä arkipäivää. Haluamme vaikuttaa ympäröivään elämään ja maailmaan, missä me eletään.

Katri: Tämän #ROCKNTITS -näyttelyn minulle tärkeimpänä pointtina on se, että ihmiset miettisivät omaa sosiaalisen median käyttäytymistään ja mitä sinne sosiaaliseen mediaan oikein laitetaan. Tässä näyttelyssä pienemmät kuvat näyttävät sen mitä näytetään muille, ja isommat taas sen todellisen maailman. Haluamme, että ihmiset tuntevat pienen pistoksen sydämessään ja sitä kautta heräisivät tämän vuosituhannen some-asiaan.

Titta: Eikä tämä tarkoita sitä, että me tekisimme kaiken ohjeiden mukaan ja oikein.

Onko teillä jo seuraavan vuoden teemaa mielessä?

Titta: Teemat tulevat aina perusajatuksesta. Ensimmäisessä oli vahva nainen, toisessa yksilön ja ryhmän vaikutus itseesi ja valintoihisi, ja tässä kolmannessa tämä sosiaalinen media. Eli haluamme käsitellä meille tai yleisesti ajankohtaisia asioita.

img_7489_k

Kuinka iso on Rock’n’Tits “perhe”?

Katri: Avomieheni Olli Akselin on ollut teknisenä tuottajana ja henkisenä tukena. Suuri kiitos hänelle, että hän on jaksanut tätä kaikkea. Viisi kuukautta katsonut tätä meidän rulianssia, varsinkin minun. Olli on isoin hahmo tässä meidän kahden lisäksi.

Titta: Olli on ollut alusta saakka ideoissa kiinni. Sitten meillä on tottakai mallit. Muutama malli on ollut ihan alusta asti mukana. Tänä vuonna meillä oli ensimmäistä kertaa avoin mallihaku, jota varmasti käytetään myös tulevaisuudessa. Meille on tärkeää tässä projektissa myös se, että malleina ei toimi alan rautaisia ammattilaisia. Me haluamme malleiksi ihmisiä, jotka eivät ole ennen olleet kameran edessä. Siitä saa extra-elämyksen, kun ihmiset ylittävät itsensä kameran edessä. Hiukset valokuviin teki Tiia Lehtelä ja meikit Anna Helsted, suuret kiitokset siis heille mukana olosta. Meillä on myös todella mukavat yhteistyökumppanit, joita voimme kutsua ystäviksi.

Katri: Se on ihanaa, kuinka avosylin asia ja idea on otettu vastaan, eikä olla epäröity sitä mitä kaksi puuhanaista lähtee touhuamaan. “Meillä olisi tälläinen idea.” “Okei.” Se on vain okei, no tehdään sitten.

Mistä Rock’n’Tits -nimi tulee?

Katri: Se oli ensimmäisessä näyttelyssä projektinimenä – vahvoja naiskuvia – no, rokkia ja tissejä. Mietittiin sitten sitä oikeaa nimeä ja päädyimme pitämään ensimmäisen projektin nimen. Tänä vuonna nimestä tuli vain kansainvälinen. Uppoaa sitten muullekin maailmalle tämä ajatus.

Titta: Se on tarpeeksi kuvaava, se on tarpeeksi provosoiva ja se herättää ihmiset. Tietenkin siinä on pieni twisti, sellainen että se pitää ottaa huumorilla. Tosi monet luulevat, että teemme pornoa. Se nimi herättää jonkinlaisen ennakkoluulon, joka voidaan sitten murtaa.

Minkälaisia esteiden pelkoja teillä on projektin suhteen?

Titta: Terveys on minulle ainoa, joka tulee mieleen, koska eihän meitä pysäytä mikään. Pitää kuitenkin muistaa, että me ei tehdä tätä ihan kahdestaan, vaan meillä on tukiverkko.”

Katri: Jos tulee ongelma vastaan, sitten hoidetaan se ongelma tai keksitään jotain muuta.Kyllä se tukiverkko on tärkein asia. Ei tätä olisi ilman tukiverkkoa tai ihmisiä, jotka tulevat katsomaan näyttelyitä. Kuitenkin valokuvanäyttelyt nykyään, niinkuin esimerkiksi kirjat luetaan netistä, niin kuvat katsotaan netistä. Haluamme tukea tätä kulttuuria, että saadaan ihmisille lisää elämyksiä.

img_7590_k

Miten valitsitte esiintyjät tähän tapahtumaan?

Katri: Stella Polaire on minun vuosikurssikaverini, hänen kauttaan olen burleski maailmaan tutustunut. Stella on tuottanut tämän burleski- asian, suuri kiitos hänelle. Meidän maskeerajakin on burleski-tanssija ja esiintyykin täällä tänään.

Titta: Meillä  yhteistyökumppaneissa tärkeää on paikallisuus. Meidän paidatkin tulee täältä Tampereelta. Itsekin olen yksityisyrittäjä niin haluan tukea pieniä paikkoja, paikallisia ja käsityöläisiä. CherryAnn Below Zerolta on tehnyt meidän Rock’n’Tits -korumalliston, joita käytettiinkin näyttelyn kuvissa.

Mikä on paras neuvo, jonka olette saaneet?

Titta: Vanhempani sanoivat minule, että sinusta voi tulla mitä vaan…. kunhan teet paljon töitä sen eteen. Tai se, että ei kannata ajatella mitä muut ajattelevat.

Katri: Minun isän äidin äidillä oli kuulema tapana sanoa, että Alina-mummo sanoo, että asioilla on tapana järjestyä.

Mikä saa teidän sydämenne sykkimään?

Katri: Onnistuminen. Se että menet nollasta sataan. Esimerkkinä kuvattiin meidän luona kuvia, siellä minä hikipäissäni luuttu kädessä mietin, että kaikki ihmiset vaan tulevat meidän luokse ja meillä pitäisi kuvata. Epäuskoisena miettii peruvansa koko homman, mutta sitten kun saat ne ihmiset siihen pakoilleen ja ohjeistettua ja sieltä tulee juuri se asia, mitä olet nähnyt päässäsi monta kuukautta. Se on se onnistumisen riemu.

Titta: Ihmisiin vaikuttaminen. Jonkinlaisen elämyksen tai muiston tuottaminen. Jos minä saan jonkun ajattelemaan esimerkiksi sitä some-käyttäytymistä, niin se on mahtavaa! Tulevaisuudesta vielä sen verran, että me todennäköisesti avataan nettikauppa. Ensi keväänä on sitten ehkä viitteitä muotimaailmaan. On kiva, jos saadaan lisää ihmisiä tukemaan meitä. Kannattaa seurata meidän sosiaalisen median meininkejä Instagramissa ja Facebookissa.

img_7761_k

Suosittelen valokuvanäyttelyä kaikille, jotka ovat sosiaalisessa mediassa sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita taiteesta.

Kiitos vielä näille vahvoille naisille haastattelusta ja pääsystä mukaan todistamaan jotain näin hienoa. Odotan seuraavaa teemaa innolla!

#ROCKNTITS -valokuvanäyttely Tampereen ravintola Kaijakan yläkerrassa Yöbaarissa viikonloppuisin klo 22-04  1.10. asti.

Kuvat: Mikko Patrikainen