devin townsend in helsinki

Hurmaava Devin Townsend esiintyi täydelle Circukselle Helsingissä

Viime viikon torstaina 21. marraskuuta Helsingin Circuksessa loppuunmyydylle salille esiintyi maailman karismaattisin kanadalainen hevimuusikko Devin Townsend taustaorkestereineen. Lämmittelijänä toimi lontoolainen progressiivinen metalliyhtye Haken.

Devin Townsendin keikka oli itselleni yksi tämän vuoden eniten odottamiani. Sen lisäksi, että hän on erittäin taitava ja monipuolinen muusikko, hänen lavaesiintyminen on kaikkineen hauskoineen välispiikkeineen ja lavasteiden kanssa erittäin viihdyttävää katseltavaa ja kuunneltavaa.

Devinin merchandise-tiski osasi taas yllättää positiivisella tavalla. Oli seinäkalenteria ensi vuodelle Devinin omilla hauskoilla kuvilla, erilaisia paitoja, avaimenperiä ja illan teemaan sopivia asusteita, kuten havaiji-paitoja, aurinkolaseja, rantasandaaleja, rantahattuja ja vaikka mitä! Tiskillä oli myös mahdollisuus pelata Ziltoid-onnenpyörää viiden euron panoksella ja päävoittona oli pyöräytettävissä tapaaminen Devinin kanssa tai sitten merchandise-lohdutuspalkintoja. Mahtoikohan joku voittaa pääpalkinnon?

Tällä kertaa lavalla teemana oli siis ranta jouluvaloilla koristelluin palmuin ja orkesteri oli pukeutunut asian mukaisesti havaiji-paitoihin. Keikka lähti käyntiin kappaleella Borderlands, joka on Devinin uusimman Empath -albumin yksi pisimmistä biiseistä, mutta se ei haittaa ollenkaan keikan etenemisen kannalta, koska Devinin musiikki on niin monitasoista ja omiin maailmoihinsa saattelevaa, että mielenkiinto pysyy loppuun asti.

Biisilista koostui selkeästi suurimmaksi osaksi uusimman levyn kappaleista, mikä ei tietenkään ole yllätys, kun kyseessä on uuden levyn kiertue, mutta keikalla kuultiin myös Devin Townsend Projectin biisejä, kuten esimerkiksi Gato, Heaven Send ja superhitti Lucky Animals. Henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan edes yhtä biisiä Transcendence-albumilta, mutta kappaletarjonta ei silti jättänyt kylmäksi.

Illan yksi kohokohdista itselleni oli koskettava akustinen versio Spirits Will Collide -kappaleesta, jonka Devin esitti yhdessä taustoja laulavien naisten kanssa, josta siirryttiinkin encoreen. Tässä välissä on pakko ylistää taustojen naisia ja Ché Aimee Dorvalin laulu- ja soittotaitoa. Aivan täydellistä! Jos Ché ei ole musiikkona aiemmin tuttu, niin hän ja Devin ovat myös perustaneet yhdessä Casualties Of Cool -nimisen kantrirock-yhtyeen. Encoressa Ché pääsi loistamaan The Trammpsin Disco Inferno -coverin myötä. Kaksi muuta kappaletta encoressa olivat cover Frank Zappan kappaleesta The Black Page #1 ja Devin Townsendin yksi isoimmista hiteistä Kingdom.

Vaikka saimme nauttia Devinin esiintymistä kahden tunnin ajan, niin olisin silti jaksanut vain enemmän ja enemmän! Toivon hartaasti, että voisimme nähdä Devinin ensi kesän festareilla, sekä että huhut siitä pitäisivät paikkaansa, että Devin saattaisi ehkä vielä keikoillaan soittaa myös Strapping Young Ladin kappaleita. En osaisi toivoa mitään parempaa!

Löydät täältä kattavan kuvagallerian keikasta.

Kuvat: Antti Johansson


Hyvinkääläinen punapää, joka rakastaa kettuja, kirjoja, videopelejä, kulttuuria ja kosmetiikkaa. Vapaa-aikani vietän mieluiten kutomalla, sienestämällä ja koiran kanssa ulkoillessa.