Iloisia immeisiä – tärpit Ilosaarirockiin

Täällä se on taas. Viralliselta aihetunnisteeltaankin oikeutetusti #kesänparasviikonloppu, jona Joensuu täyttyy niin rokkivieraista kuin myös koloistaan ulos kömpivistä kantakaupunkilaisistakin. Mutta mikä Ilosaaressa on se, joka saa ihmiset käymään siellä vuodesta toiseen?

Popkatu ja muut rokkiviikon tapahtumat

Joensuussa Ilosaarirokkia ei tyydytä rokkailemaan vain Laululavan ympäristössä, vaan myös koko kaupungin keskusta valjastetaan rokkiviikolla Popkadun voimin virittämään yleisöä rokkitunnelmaan. Popkadun lisäksi sen aidon ja oikean Ilosaaren valloittaa Ilovaarirock. Älä siis ihmettele jo jos juna-asemalla sijaitsevalla Kahvila Laiturilla saat nauttia kaupunkiin saapuessasi livemusiikista, tai jos torilavalla öristään, räpätään tai lauletaan kansanlauluja. Monipuolinen ja myös lapsille ohjelmaa tarjoava Popkatu ei jätä kenellekkään epäselväksi sitä, että tällä viikolla nautitaan siitä kaikesta mitä meillä on.

Sää

Vaikka et olisikaan sääennusteiden seuraaja tahi innokas harrastelijameteorologi, voit ainakin noin 90% varmuudella luottaa siihen, että Ilosaaressa ei sada. Tai jos sataak, ei se latista festaritunnelmaa millään tavalla. Jos kantajoensuulainen ei ole kaupungissa tai rokkialueella, se johtuu siitä että hän hyödyntää ehkä kesän ainoan täydellisen kesäviikonlopun kesämökillään. Tämä ei toki tarkoita sitä etteikö sateen tai jopa ukkosmyräkän mahdollisuutta kaupungissa olisi – varaa siis mukaan myös kumpparit ja ainakin kertakäyttösadetakki.

Ruokatarjonta

Rokkifestivaalin ruoan luulee helposti olevan makkaraperunoita kolmessa eri ständissä, kasvisruokailijoille ilman makkaraa – ilokseni voin kuitenkin todeta, että Ilosaarirock tarjoaa monipuolista ruokaa jokaiselle rokkitallaajalle. Peruseväiden lisäksi erityismaininnan saavat viiden euron kevätrullat (näillä voisi elää koko rokin ajan), Ravintola Kerubin pop-up -ravintola sekä tämän vuoden uutuus, Vesikioskin herkulliset pullavohvelit sekä vesirinkelit. Kukaan ruokavalioon katsomatta ei jää varmasti näillä festareilla nälkäiseksi tai janoiseksi.

Yleinen tunnelma

Vaikka rokkiviikko on tärkeä ja iso tapahtuma, osataan siitä ottaa kaikki rennosti irti. Ilosaarirock saa joka vuosi hehkutusta niin artisteilta kuin rokkailijoiltakin mahtavasta tunnelmasta. Rokkialueella viimeistään koet festareiden parhaimman puolen – pohjoiskarjalaisen avarakatseisuuden. Jokainen saa tulla ja mennä sellaisena kuin on. Kaikki ovat yhtä suurta perhettä, jota yhdistää kiinnostus musiikkiin ja hyvään pössikseen. Lisäksi Ilosaarirockin monet vapaaehtoisperiaatteella mahdollistetut palvelut (esim. narikka, siivous, anniskelu, bäkkärialueet) luovat Ilosaareen yhteisöllisyyden tunteen, jonka voi aistia koko alueelta. Rokkialueella pääset ikään kuin suureen pohjoiskarjalaiseen syleilyyn, joka vakuuttaa sinulle, että tämä tässä on hyvä. “Mie olen juuri hyvä tällaisena kuin olen”.

Kuva: Arttu Kokkonen / Ilosaarirock 2015