”Ja teille on myös varmasti ihan selvää ketä on ihan ok kuunnella?”- Antti Tuisku Kerubissa

Antti Tuiskun odotettu ja äärettömän nopeasti loppuunmyyty keikka Joensuun Kerubilla oli saanut liikkeelle sankoin joukoin ihmisiä. Facebook-tapahtumassa muistutettiin saapumaan ajoissa paikalle, ja reippaasti ennen salien ovien avautumista ihmisiä oli jo jonoksi asti. Joensuu kuhisi ja kihisi jännityksestä sekä innostuksesta koko edeltävän viikon – tätä lauantai-iltaa oli odotettu jo pitkään.

Yleensä suurempiin lavoihin tottuneena Kerubin lava tuntui yleisöstäkin pieneltä suurelle artistille – taustatanssijoita tuskin saataisiin mahtumaan mukaan runsaiden lavaelementtien, valojen sekä bändin lisäksi. Joku yleisössä mietti miten Antti mahtuisi vetämään tanssiliikkeet keikalla, mutta pelko osoittautui aivan turhaksi.

Tuisku esiintyi täydestä sydämestään ja suurella sykkeellä – hikikarpalot lentelivät eturivin fanien päälle Tuiskun syytäessä tanssiliikettä toisensa perään vauhdilla ja energialla. Antti Tuiskun lavaesiintymisessä esillä tanssin ja fyysisen puolen lisäksi ovat hyvin vahvasti artistin ilmeet – milloin tarkkaan harkitut ja suunnitellut, milloin spontaanit ja tilanteen edellyttämät. Ne luovat artistin ja fanien välille jännitettä ja tunnetta, jota voisi uskoa saavansa intiimiltä, akustiselta klubikeikalta. Nyt siitä kuitenkin sai nauttia noin kolmensadan muunkin ihmisen kanssa. Illan aikana varmasti jokainen katsoja sain Tuiskulta katseen suoraan silmiinsä – ainakin siltä artisti sai sen tuntumaan.

Noin puolitoista tuntia kestäneessä setissään Tuisku esitteli kaikki ne kappaleet, jotka ovat nostaneet muutaman viime vuoden aikana hänet koko kansan huulille vakavastiotettavana artistina. Uskaltaisin nimittäin väittää, että ennen En kommentoi –levyä Antti Tuisku jakoi kansaa yllättävän paljon kahtia. Toiset olivat sitä mieltä, että hän oli tähdenlento Idolsista, jonka ura perustuu teinityttöjen ihastumiselle – toiset näkivät artistin monipuolisuuden ja kyvyt jo heti ensimetreiltä lähtien. Mutta näin ei enää suinkaan ole. Tuiskun omien kappaleiden lisäksi keikkasettiin mukaan mahtuivat Vain Elämää –kaudella suureen suosioon yltäneet kappaleet Sata Salamaa sekä Pojat, jotka kertovat Tuiskun kyvystä ottaa miltei biisin kuin biisin haltuun suurella kunnioituksella alkuperäistä esittäjää kohtaan.

Vanhempaa tuotantoa settiin mahtui muutaman kappaleen verran, kun ilmoille soitettiin Miten ois sekä Ota kuva (höystettynä Keinutaan -biisin riffeillä). Kappaleet oli päivitetty Tuisku17 –muotoon, ja ilolla sai todeta taas kerran miten uudistumiskykyinen artisti Kerubiin oli tullut esiintymään. Oli mahtavaa kuulla näinkin aikaista tuotantoa sovitettuna nykyhetken keikkaohjelmistoon tarjoamaan joko nostalgiaa tai uusia elämyksiä. Miettiessäni kappaleiden alkuperäisiä versioita täytyy todeta, että Antti Tuisku on osannut asiansa jo silloin, mutta kehittänyt osaamistaan ja tekemistään aina eteenpäin.

Hillitön yhteislaulu kuului melkein kappaleessa kuin kappaleessa, poikkeuksena uusi kappale Soita sun hanurii, joka sai kuitenkin yleisön hurmioon aivan kuin kappale olisi saanut radiosoittoa jo kuukauden päivät. Energisen ja äärimmäisen latautuneen keikan tunnelman tauottivat herkemmät kappaleet Ihan sairasta, mutta oikeesti kuulumme yhteen sekä Hiton pelkuri. Kyseisten biisien välillä kuultiin jo milteipä Antin tavaramerkiksi muodostunut puhe, jonka sanoma on yksinkertaisen selkeä ja tärkeä:

”Kumpa elämässä oikeesti kaikki asiat ois sellasia, että et mihin ikinä sie ryhdyt tai mitä ikinä sie rupeet tekemään niin sulla tulis sellanen lapsen into. Sellanen niinkun, että tää on ihan parasta ikinä. – – Mie toivon, että oon pystynyt omalla esimerkillä valamaan teihin sellaista asennetta ja sellaista ajatusta, että älkää koskaan luovuttako. Älkää koskaan lakatko uskomasta itteenne.”

Illan loppuessa Kerubin salista pystyi löytämään artistin laskelmien mukaan 85 prosenttia naisia sekä 15 prosenttia poikia, olihan illan ainoa ja oikea mies Antti Tapani Tuisku. Turhaan ei ole Tuisku taustajoukkoineen voittanut Live-Emmaa, ja viimeistään kolmesataapäisen yleisön hurmos sen todisti.

Niin ja  vastaus otsikkoon itse aristin sanoin; ”On ihan ok kuunnella suomen kovinta poptähteä.”

Teksti ja kuva: Elina Mäläskä