Joss Stone duetoi Jenni Vartiaisen kanssa Pori Jazzeilla

Torstai. Aurinko paistoi, kun kurvasin autoni Porin Steinerkoulun parkkiin, missä majoituin parin jazz-päivän ajan. Minut ohjattiin makuupaikkaani luokkaan kaksi, joka siihen aikaan päivästä vielä ammotti tyhjyyttään. Kiitin opastuksesta ja jatkoin matkaani jalan kohti Kirjurinluotoa.

Pori Jazz alkoi leppoisissa merkeissä. Saimaa soitteli omaa sovitustaan Lentävästä Kalakukosta. Ihmiset nauttivat omia eväitä piknik-vilteillään ja meininki oli kaikin puolin rento ja iloisen kupliva.

porijazz2016_jennapietikainen-0203

Oma torstaipäiväni kului lähinnä fiilistellessä – olihan tämä ensimmäinen kertani Pori Jazzissa. Suuntasin kohti Lokkilavaa missä Marc Ribot & The Young Philadelphians aloitteli soittoaan. Hetken kuuntelun jälkeen päätin siirtyä Rantalavalle Vieux Farka Touré’n seuraan. Jälkimmäinen yhtye oli ehdottomasti enemmän omaan makuuni.

porijazz2016_jennapietikainen-0026
Marc Ribot & The Young Philadelphians

Illan edetessä sain tärpin suunnata Jokilavalle kuulemaan Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemenin soitantaa. Mies yhtyeineen voitti helmikuussa parhaan roots-albumin Grammy-palkinnon, joten kuulemaansa ei tarvinnut auringonpaisteessa tälläkään kertaa pettyä.

Pori_Jazz16_c_Julius_Toyryla_JonClearyTheAbsoluteMonsterGentlemen_001Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen / Julius Töyrylä

Perjantaiaamuni alkoi majoituspaikkani erittäin täyttävällä aamupalalla. Tarjolla oli leipää, puuroa, leikkelettä, juustoa ja jälkkäriksi itsetehtyä piirakkaa tämän kesän marjoista. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja oli tarjolla, mistä olin hyvilläni. Tämä oli heittämällä paras aamupala, minkä olen koulumajoitushistoriani aikana syönyt.

porijazzaamupala

Iltapäivä ei jatkunut yhtä aurinkoisissa merkeissä kuin torstaina. Suuntasin Jokilavalle, jossa lavan ensimmäinen artisti oli Paperi-T, joka pahoitteli toivoneensa sadetta esiintymisensä ajaksi. Herran toive tosiaan toteutui ja yleisö fiilisteli keikkaa sateen luodessa ympärille melankolista tunnelmaa.

porijazz2016_jennapietikainen-0633copy
Paperi-T

Paperi-T:n keikan jälkeen sade laantui ja päälavalla soittonsa aloitti Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana – kokoonpano, jonka olin itse ympyröinyt useampaan otteeseen käsiohjelmasta. Herrojen keikka oli täynnä positiivista energiaa, mikä tarttui heittämällä sateen kastelemaan yleisöönkin.

porijazz2016_jennapietikainen-0701copyRicky-Tick Big Band & Julkinen Sana

Energinen meno jatkui Jokilavalla, missä norjalainen yhtye Jaga Jazzist – joka lainaa musiikissaan elementtejä muun muassa jazzista, post-rockista ja elektronisen musiikin eri lajityypeistä – aloitti soittonsa. Rumpalin ja yhtyeen toisen säveltäjän Martin Horntvethin eläytymistä soittoon oli ilo katsoa.

porijazz2016_jennapietikainen-0771webJaga Jazzist

Jaga Jazzistin soiton loputtua päälavan hurmasi eteerinen Joss Stone. Stone yritti saada sateen runnomaa yleisöä mukaan laulamaan ja liikkui lavalla energisesti. Keikan edetessä Stone asteli lavalta alas ja tuli mikkeineen suoraan yleisön sekaan järjestysmiehet perässään. Energinen ja iloinen Stone kiitteli järjestysmiehiä huolenpidosta ja lauleli yleisön seassa hyvän tovin. Myöhemmin keikkansa aikana Stone kutsui lavalle Jenni Vartiaisen, johon oli tutustunut vain paria päivää aiemmin ja he lauloivat yhdessä Vartiaisen kappaleen Suru on kunniavieras.

porijazz2016_jennapietikainen-1083Joss Stone

John Newman veti Jokilavalla erittäin energisen keikan pienistä teknisistä ongelmista huolimatta. Kuvaajien harmiksi Newmanilta ei kuvauslupia heltynyt, joten miehen notkeaa liikehdintää, joka oli kuin Elviksen ja Michael Jackonin risteytymää, oli seurattava ilman kameraa. Yleisö villiintyi sadetanssiin, kun Newman lauloi radiossakin paljon soitetun Rudimentalin Not Giving In -biisin. Tunnetummin “Nakkiveneen”.

Perjantai-illan kruunasi Ms. Lauryn Hill. Tämä hiphopin ja soulin ikoni veti ihokarvat pystyyn nostattavan keikan ja kuultiinpa keikalla illan mittaan myös Hillin Fugees-ajoilta hittikappale Killing Me Softly with His Song.

porijazz2016_jennapietikainen-1465copy
Ms. Lauryn Hill

Perjantai-ilta hämärtyi ja minä pakkasin tavarani ja lähdin kohti koulumajoitusta. Lauantai jäi osaltani kokematta, mutta tähän astinen Pori Jazz 2016 tarjosi monipuolisesti musiikillisia elämyksiä, jotka kokisin mielelläni myös ensi vuonna uudestaan.

Jutun kuvat, jos ei muuta mainittu Jenna Pietikäinen