JVG laittoi vuoden pakettiin Helsingin The Circuksessa

Kotimainen rap-duo JVG päätti Puita uuniin -kiertueensa Helsinkiin. Vuoden ja vuosikymmenen viimeinen keikka järjestettiin loppuunmyydyssä The Circuksessa lauantaina 21.12.2019.

Kuten monen muun helsinkiläisen keikkapaikan, myös The Circuksen loppu on lähellä. The Circus sulkee ovensa kesäkuussa 2020. JVG:n ja The Circuksen historia nivoutuu yhteen, sillä duon ensimmäiset levyjulkkarit järjestettiin siellä.

Illan aloitti PME recordsin lupaava kiinnitys, hip hoppia ja r&b:tä sulavasti sekoittava 22-vuotias Lauri Haav. Haav esiintyi omalla vangitsevalla flow’llaan ja keräsi varmasti myös uusia kiinnostuneita kuuntelijoita.

Keikalla kuultiin muun muassa Peruskeissi PME:n tuoreelta VOLUME mixtapelta sekä Onksul todisteit. Herkempää ja melankolista puolta edustivat muun muassa suloisenkatkera Öisin ja myrkyllisestä rakkaudesta kertova Alas.

Tupa täyttyi, tunnelma tiivistyi: JVG, eli Jare ja VilleGalle saapuivat saliin. Frisbee-hitti vapautti rap-kaksikon ja bilekansan iloiseen tanssiin.

Vaikka The Circuksen äänentoisto ei ollut kaikkein optimaalisin, se ei haitannut tunnelmaa, sillä runsaslukuinen yleisö eläytyi ja hallitsi JVG:n kappaleet. Nelisilmän kertosäe, ”Beibi skitsoo ja unohdan syödä ” huutolaulettiin innokkaasti. Sitten oli ensimmäisen Vain Elämää -biisin, Nylon Beat -coverin, vilpittömän Rakastuit Looseriin, vuoro. Lomabiisi Kran Turismo omistettiin joululomalaisille. 

Jare ja VilleGalle olivat kiitollisia siitä, että heidän kotikylänsä Helsinki ”on aina lähtenyt messiin, eikä oo jättäny koskaan roikkuu.” Kappale Älä jätä roikkuu sai jälleen lämpimän vastaanoton.

Lite bättre namedroppaili ruotsalaisia asioita Abbasta Zlataniin ja ultimaattinen bilebiisi Häissä villitsi yleisön. Glittermekkoinen nainen innostui niin, että nousi olkapäille joraamaan. Mist sä tuut puolestaan väläytti JVG:n räpimpää puolta. 

Pete Parkkonen saapui syvälle uurretussa punamustassa paidassa laulamaan osuutensa kaihoisasta Tuulisii –kappaleesta. Lavalla oli lämmin ja veljellinen tunnelma ja Parkkonen otti kaksikon hellästi kainaloon. Veljeyttä ylistävä Hombre oli oiva jatko kappaleelle.

Kun 70-luvun diskohittiä sämpläävä kappale lähti käyntiin, yleisö pomppi kuin Popkorni. Dollarinvihreäksi valaistulla lavalla kuultiin JVG:n versio Antti Tuiskun Rahan takii –hitistä. ”Make money, make money, money” -huudatus ja VilleGalle intoutui tekemään punnerruksen kappaleen lopuksi. 

Kun Ikuisen Vapun ensitahdit soivat, kymmenittäin puhelimia nousi yleisössä kuin itsestään. Ikuinen vappu on JVG:lle iso biisi. Sitä on kuunneltu Spotifyssa lähes 16,5 miljoonaa kertaa. Kappale kilpailee Emma-gaalassa, kahdessa kategoriassa, ja se on ehdolla vuoden biisiksi ja musiikkivideoksi.

Oman versionsa Ikuisesta Vapusta kuultiin myös samettiäänisen Samu Haberin itseironinen versio. Jare ja VilleGalle kehottivat yleisöä nostamaan sytkärin tai puhelimen valon esiin. Sytkäreitä ei näkynyt, mutta Hehkuu eteni hienosti viulistin säestämänä.

Keikan päätti energinen Tarkenee. Tunnelma oli katossa ja VilleGalle kiipesi basarin päälle.

Keikka realisoi sen, että JVG:stä on todella tullut suomalaisiin vetoava bilepumppu. Olisin silti toivonut vaihtelua keikkasettiin. JVG olisi voinut esittää enemmän kappaleita heidän ensimmäiseltä, Mustaa Kultaa –albumiltaan, ihan sen The Circus-levyjulkkari -menneisyyden kunniaksi. Epoo-huudatuksia kuultiin, mutta itse kappaletta ei. 

Polku kohti popimpaa musiikkia on poikinut JVG:lle 6 Emma-ehdokkuutta. JVG:llä on jo hallussa 9 palkintoa. Saa nähdä mitä ensi vuosikymmen tuo heille tullessaan.

Täältä löydät kattavan kuvagallerian keikasta.

Kuvat: Jessica Johanson

Teksti: Anastasia Ranta