Kevään lukuvinkit

Moni meistä on joutunut maailmanlaajuisen poikkeustilanteen takia viettämään aikaa enemmän kotona. Toisaalta sen ajan voi aina käyttää mukavien asioiden hoitamiseen, joille ei muuten aina välttämättä olisi tarpeeksi aikaa. Yksi näistä asioista itselleni mieleisintä yli muiden on lukeminen. Työskentelen sattumalta kirjakaupassa ja kyselin näitä lukuvinkkejä varten myös vähän työtovereideni suosituksia ja poimin niistä sellaisia, joita itsekin mielelläni suosittelen!

Dekkarit

Harha-askel

Alkuperäisteos: “Felsteg”
Kustantaja: Tammi
Julkaisu: Helmikuu 2019
Sivumäärä: 463 s.
Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom

Myrskyvaroitus

Alkuperäisteos: “Stormvarning”
Kustantaja: Tammi
Julkaisu: Marraskuu 2019
Sivumäärä: 408 s.
Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom

Meren ja pirun välissä

Alkuperäisteos: “Mellan djävulen och havet”
Kustantaja: Tammi
Julkaisu: Toukokuu 2020
Sivumäärä: 426 s.
Suomentaja: Terhi Vartia

Halusin valita yksittäisten dekkareiden sijasta sarjan, jonka äärellä voi viettää enemmänkin aikaa. En paneudu sarjan osiin tarkemmin, mutta kerron suurpiirteittäin millaisesta sarjasta on kyse.

Valitsin sarjavinkkaukseksi maailmanlaajuisestikin suosiota saaneen tukholmalaisen kirjailijan Maria Adolfssonin Doggerland-sarjan, josta on tällä hetkellä julkaistu kaksi osaa “Harha-askel” (2019) ja “Myrskyvaroitus” (2019). Sarjan kolmas osa “Meren ja pirun välissä” ilmestyy toukokuussa 2020.

Kyseisen sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle Doggerlandin saarivaltiolle, joka sijaitsee Pohjanmerellä Tanskan ja Iso-Britannian välimaastossa. Kyseinen alue on ollut oikeastikin olemassa n. 6000 vuotta sitten, mutta on hautautunut veden alle. Adolfsson on onnistunut todella mielenkiintoisella tavalla nostamaan saarivaltion merestä, sekä keksimään sille oman kielen “doggerin” ja jokaiselle saarivaltion alueelle murteensa, sääilmiönsä ja ihmistyyppinsä.
Kirjojen päähenkilönä tavataan hieman rosoinen, noin 50-vuotias keskusriskospoliisin komissaario Karen Eiken Hornby, joka on vuosia asuttuaan Englannissa palannut takaisin kotiinsa Doggerlandiin.

Adolfssonin tyyli kirjoittaa on jotain skandi- ja brittidekkareiden välimaastoa. Suosittelen sarjaa, jos pidät näistä tyyleistä. Kirjoissa ei mässäillä raaoilla murhilla tai väkivallalla, mutta jännitys pitää kuitenkin hyvin otteessaan. Doggerland on paikkana jo itsessään todella mielenkiintoinen, mutta Adolfssonin taitava maisemakuvaus saa merituulen tuoksumaan nenässä. Kirjojen pää- ja sivuhenkilöiden persoonat, taustat ja ihmisten väliset suhteet ovat kiinnostavia ja jättävät halun lukea heistä lisää. Odotan innolla pian ilmestyvää uutta osaa!

Kaunokirjat

Saara Cantell – Kesken jääneet hetket
Kustantaja: Tammi
Julkaisu: Helmikuu 2020
Sivumäärä: 365 s.
Kieli: Suomi

Työtoverini suositteli minulle kevään yhtenä parhaimpana kirjana Saara Cantellin esikoisteosta “Kesken jääneet hetket”. Saara Cantell on kotimainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen elokuvansa ovat olleet myös kansainvälisesti palkittuja.

Kirjan päähenkilö Virva on valokuvaaja ja asuu Pariisissa. Yllättäen hänen siskonsa Salla kuolee auto-onnettomuudessa, joka pakottaa Virvan palaamaan Suomeen. Kirjassa Virvan elämää seurataan valokuvien herättämien muistojen kautta. Kirjassa pohditaan myös rinnakkaistodellisuuden mahdollisuuksia sille, että mitä jos tilanteissa olisi valittu toisin. Kirjassa käydään läpi kolmekymppiselle samastuttavia kipupisteitä, koskettavia, kuin myös arkisia.
Suosittelen tätä kirjaa erityisesti naisille, mutta varmasti myös miehetkin löytävät tästä paljon samaistumispintaa.