Kolumni: Oman elämäni herra

Elokuu alkaa valua loppua kohti ja kesästä jää jäljelle vain muistot. Festarit on koluttu, rähjäiset farkut on vaihdettu uusiin, koulutarvikkeet on hankittu, lomat ovat ohi ja arki voi alkaa. Unohdetaan kuitenkin hetkeksi se arki ja paneudutaan siihen, mihin kaikkeen meillä on mahdollisuus.

Täällä puhutaan paljon syysmasennuksesta tai syysapatiasta. Joka syksy voit kuulla jonkun kertovan kuinka hän ei halua elää syksyn synkkiä aikoja, miten kaikki masentaa ja on pielessä kesän jäljiltä. Miksi syksy saa ihmiset vaipumaan masennukseen? Mielestäni ihmisten on aika muuttaa omaa asennettaan. Neljä vuodenaikaa on rikkaus, ja mitä minun mielipiteeseeni tulee, on syksy näistä neljästä kaunein. Älä unohda, että syksy on muutosten aikaa – on aika muuttaa asenne positiivisemmaksi. Jokaisen ihmisen elämä helpottuisi, jos lakkaisimme murehtimasta turhanpäiväisyyksistä, ja keskittyisimme siihen mitä meillä on ja mitä kaikkea me voimme tehdä. Kuulostaa kliseiseltä, mutta valitettavasti ne ovat yleensä totta. Älä jumiudu, äläkä ajattele, että elämäsi on aina vain samanlaista, sillä vain sinä voit vaikuttaa siihen. Sinä olet oman elämäsi herra ja voit tehdä muutoksia milloin vain.

Ihminen ei tarvitse paljoa ollakseen onnellinen, miksi me silti emme sitä koskaan ole? Onnemme riippuu naurettavan pienistä asioista ja siltikään mikään ei riitä. On itsestäsi kiinni, miten elämäsi pyörii ja vain sinä voit kääntää kaiken eduksesi. Älä koskaan tyydy, vaan tavoittele aina parasta. Tee asioita, jotka tekevät sinut onneliseksi ja nauti jokaisesta hetkestä. Aloita puhtaalta pöydältä, äläkä anna menneiden piinata. Opettele olemaan itsenäinen ja tekemään itse itsesi onnelliseksi, sillä lopulta olemme kuitenkin yksin.

Helpoin tapa nauttia syksystä on kokeilla jotain uutta eikä jäädä märehtimään television ääreen. Jos olet luova ja jumissa, kokeile jotain uutta tapaa ilmaista itseäsi. Jos haluat alkaa liikkua, mene kävelylle syysaamuna. Huomaat ehkä jääväsi kaipaamaan syksyistä tuoksua. Kun kaatosade saa mielesi matalaksi, vaihda kotisi järjestystä ja käy läpi kaikki turhat tavarasi. Suurimpana valituksen aiheena puhutaan aina syksyn pimeydestä, miksi? Pimeänä iltana pyydät ystäväsi kylään, jolloin voitte kokata uuden reseptin mukaan, nauttia pullon viiniä ja katsoa kesän valokuvia, muistellen menneitä ja haaveillen tulevasta. Älä vaivu syysapatiaan, älä anna sen tulla ihosi alle koska vain sinä voit kääntää nämä asiat eduksesi.

Toivota syksy 2016 tervetulleeksi ja ole onnellinen, sillä jokainen päivä on rikkaus ja sinä voit vaikuttaa omilla valinnoillasi mihin tahansa.

Kuva: Areta Santos