Kookosöljy – kylpyhuoneen monitoimituote!

Kookosöljy on ihastuttanut jo jonkin aikaa ruoanlaitossa perinteisemmän ruokaöljyn tai voin korvaajana, mutta makealta tuoksuvaa öljyä voi käyttää myös monin eri tavoin kauneudenhoidossa. Itse käytän kookosöljyä päivittäin kosmetiikan saralla, ja siitä onkin tullut kylpyhuoneeni vakiokalustoa!

1. Hiuksien tehohoitaja

Itse käytän kookosöljyä kerran viikossa superhoitona koko hiuksille. Hieron kookosöljyä runsaasti hiuksiin, annan sen muhia pyyhkeen alla iltaan asti, ja sitten pesen öljyn pois. Kookosöljyhoidolle kannattaakin valita sellainen päivä, kun ei tarvitse lähteä mihinkään moneen tuntiin. Joskus saatan jättää öljyn myös yön ajaksi, jos siihen on aikaa. Keskityn levittämään öljyä latvoihin sekä niihin kohtiin hiuksissa, jotka ovat kuivimpia. Hiuksien juuriin en juurikaan öljyä levitä, sillä muuten joudun hinkkaamaan sitä pois shampoolla niin paljon, että hoidon tehot kärsivät. Öljyä kannattaa käyttää siis kohtuudella!

2. Meikinpoistaja

Kookosöljy toimii itselläni parempana meikinpoistajana kuin mikään kaupasta ostamani tuote! Minulla on aika herkät silmät, ja kaupan meikinpoistajia käyttäessäni joudun aina varomaan, etten raota niitä yhtään, sillä muuten kirvelee varmasti. Kookosöljyä käyttäessä kirvelyä ei tarvitse kuitenkaan pelätä ollenkaan. Otan vain hieman öljyä kädelle, annan sen lämmetä ja hieron pehmein ottein meikin pois..

Käytän öljyä lähinnä meikin poistamiseen silmistä ja kulmakarvoista, mutta periaatteessa meikin voi poistaa kokonaankin öljyllä. Itse hieman pelkään käyttää öljyjä koko kasvojen puhdistajana, sillä saan helposti näppyjä, mutta rohkeampi voi kokeilla myös öljypuhdistusta eli OCM:ää koko kasvoille – tosin tässä kookosöljy ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

3. Huulten kosteuttaja

Kookosöljy toimii myös hyvänä huulten kosteuttajana. Siitä on helppo tehdä myös mukana kannettava huulirasva: tarvitset vain kookosöljyä ja tyhjän purkin, itse olen lisännyt omaan huulirasvaani mukaan lisäkosteuttajaksi myös jojobaöljyä. Kookosöljy pitää vain lämmittää ensin mikrossa, kaataa purkkiin ja laittaa hetkeksi jääkaappiin, jolloin se muuttuu jälleen kiinteäksi.

4. Sheivauksen apuri

Kookosöljy toimii itselläni paremmin kuin normaali sheivausvaahto, sillä kuivan ihoni vuoksi karvojen ajamisen jälkeen jalat kaipaavat usein kunnon kosteutusta. Sheivausvaahdot ja -geelit eivät tunnu pystyvän samaan kuin kookosöljy, sillä öljyä ei tarvitse edes lisätä enää sheivauksen jälkeen, vaan jalat tuntuvat edelleen ihanan kosteutetuilta. Myös jälki on hyvin tasainen, eikä inhottavia sheivauksen jälkeisiä näppylöitä tule yhtä paljon kuin ennen käytön aloittamista. Kookosöljy tuntuu myös syväkosteuttavan jalkoja kunnolla, ja käytänkin sitä sheivauksen lisäksi suihkun jälkeen koko ihon kosteuttajana.

5. Auringonpolttamien lievittäjä

Olen parikin kertaa polttanut ihoni auringossa. Ihoni on herkkä ja palan helposti, ja jos kotona ei ole ollut oikein mitään muuta saatavilla, olen kokeillut lievittää kipua kookosöljyllä. Kuumentunut iho viilentyy öljyn vaikutuksesta nopeasti, ja punoitus ihossa alkaa usein hälvetä jo hetki öljyn sivelemisestä. Kookosöljy ei myöskään luonnollisesti sisällä mitään ainesosia, jotka saisivat ärsyttää palanutta ja ärtynyttä ihoa entisestään.

6. Kynsinauhojen pehmittäjä

Yksi pahimmista tavoistani on kynsinauhojen repiminen, ja käteni näyttävätkin usein aika pahoilta tämän seurauksena. Olen kokeillut monenlaisia käsirasvoja ja kynsinauhavoiteita, mutta todennut kookosöljyn toimivan yhtä hyvin tai ehkä jopa paremmin kuin siihen tarkoitetut rasvat: vain pieni annos öljyä saa kynsinauhat pehmenemään, ja myös lieventää repimisestä aiheutunutta kipua.

7. Silmänympärysalueen kosteuttaja

En ole oikeastaan koskaan uskonut erikseen ostettaviin silmänympärysvoiteisiin – ehkä siksi halusinkin kokeilla, ajaisiko kotoa löytyvä trendiöljy saman asian. Ja kyllä vain, kookosöljy jättää silmänympärysihon ihanan pehmeäksi ja kosteaksi. Se sopiikin silmänympärysiholle juuri siksi, että on luonnollinen eikä ärsytä herkkää ihoa.

8. Latvojen pelastaja

Aiemmin mainitsin kookosöljyn tehosta hiusten teho- ja syväkosteuttajana. Jos aikaa ei ole monen tunnin tehohoitoihin tai ei halua levittää kookosöljyä koko päähän, voi sitä laittaa myös vain latvoihin. Kookosöljy vain lämmitetään kädellä ja sivellään sitten hiusten latvoihin. Öljyä ei tarvitse pestä pois, vaan sitä voi käyttää hiuksiin jätettävän hoitoaineen korvaajana. Kannattaa tosin olla tarkka, ettei sivele öljyä liikaa, koska silloin hiukset voivat alkaa näyttää likaisilta.

Lisäksi: kookosöljy toimii myös osana erilaisia kehon kuorintoja! Linkin takaa löytyy simppelit ohjeet kasvojen, vartalon sekä huulten kuorintaan.