Koordinaatteja pitkin Suomea – Haastattelussa laulaja-lauluntekijä Annika Nord

Soitan Annika Nordille aurinkoisena päivänä, ja puhelimen toisessa päässä on vähintään yhtä aurinkoinen artisti. Hän on juuri saanut fyysiset levyt kotiinsa, ja hän kertookin miten jännältä tuntuu, kun asioita tapahtuu. Levyjä hän on viemässä myöhemmin Levykauppa Äx:ään myyntiä varten.

-Levyn tekeminen on ollut pitkä matka, ja mietin tosi paljon, että milloin tämä oikein valmistuu – mutta nyt se on valmis!

Korvani kuulevat levyyn tyytyväisen artistin ja näin hän kertookin olevansa. Bändi antaa kaikkensa, ja äänimaailma on Koordinaatit-levyllä hyvin vaihteleva – levyltä löytyy rokimpaa menoa sekä akustisempaakin puolta.

-Akustinen puoli on lähellä sydäntäni, ja täynnä sellaista ihanaa fiilistelyä. Ihana, että sitäkin puolta saatiin levylle mukaan.

Kuunneltuani levyn yksi sana juontuu mieleeni – rehellisyys. Annika Nord ei käytä turhan kiemurtelevia ja koukeroisia fraaseja sanoituksissaan, vaan kertoo asiat niin kuin ne ovat. Tämä on toisaalta hyvin epätyypillistä suomalaiselle musiikille, mutta silti vaihtelevan piristävää. Artisti itse kiittää palautteesta, tällaista hän ei olekaan ennen kuullut. Mutta mikä kirjoitusprosessi on rehellisen tekstin taustalla?

-Ne vain tulee ne tekstit jostain itsestä. Kun vain kirjoittaa ja kirjoittaa ja kirjoittaa, niin pääsee keräilemään talteen hyviä lauseita; näin kirjoitusprosessi muotoutuu.

Nord nostaa esille myös tekstin muokkautuvuuden; aamulla herätessään ja lukiessaan tekstin läpi hän saattaa nähdä lauseet aivan eri tavoin. Ajatukset voivatkin muuttua siinä, toimiiko teksti juuri näin – ”uusin silmin” onkin laulajalle tärkeä ajatus kappaleiden tekemisessä – näin saavutetaan paras lopputulos. 

Kuunnellessani ensimmäisen kerran Annika Nordin Koordinaatit levyn mieleeni tulvahteli paljon ajatuksia siitä, ketkä olisivat voineet olla artistin inspiraationlähteitä musiikin saralla.

-No kaikkihan lähti siitä, että kitara astui kuvioihin yläasteaikoina – näin tuolloin Green Dayn livenä ja asia oli sillä selvä. Tiesin, että tuollaiseksi pitää tulla! 

Lisäksi Nord kertoo kuunnelleensa paljon Apulantaa sekä Haloo Helsinkiä. Molemmat artistit ovat hurmanneet viimeistään live-esiintymisten kautta, vaikka Apulannan tuotannon tutuksi tulemisessa isoveljen kappaleiden luukuttaminen edesauttoikin tilannetta.

Itse olin positiivisesti yllättynyt – yksi arvauksista (Haloo Helsinki!) meni putkeen, mutta kuulin myös paljon muita musiikillisia vivahteita. Annika Nordin levy onnistuu olemaan täynnä yllätyksiä, eikä ensimmäisen raita leimaa koko levyä kerralla. Jokainen kappale on uusi aarre, uusi koordinaatti matkalla läpi levyn. Lisäksi erityismaininnan saa artistin tulkinnan lisäksi bändi, joka saa Pelot-kappaleeseen vivahteita MUSE:n kaltaiselta yhtyeeltä. Ennen trubaduurina kiertänyt Nord kokee bändin tulemisen ympärilleen mahtavana juttuna.

-Bändi on aivan mahtava. Sitä jotenkin aina häkeltyy, kun jää kuuntelemaan miten ja millaista musiikkia ne ympärillä olevat ihmiset soittaa. Se tuo kyllä keikkailuun jotain ihanaa taikaa. 

Tästä pääsenkin seuraavaan kysymykseeni, jossa pyydän Nordia kuvailemaan bändiään yhdellä sanalla. 

-Apua, yhdellä vaan. Saako keksiä oman sanan? Taikainen. Niin tai no suomeksi varmaan maaginen.

Lohdutan, että olen itsekin uudissanojen puolella, anti mennä vaan siis. Taikainen. Sellaista bändiä varmaan jokainen artisti toivoisi itselleen tueksi.

Mutta kuten mainittu, Annika Nord on ennen kiertänyt paljon soolokeikkoja. Keikat eivät kuitenkaan tulleet eteen tarjottimella, vaan sinnikäs sekä lannistumaton Nord pääsi keikoille soittamaan koputtelemalla baarien oville. Mitkä ovat arvosi muusikkona, Annika Nord?

-Aina pitää tehdä hommia, ja jotenkin aina uudestaan voittaa pelot ja olla rohkea. Olen itsekin ollut todella ujo, mutta koska olen rakastanut musiikkia niin paljon, niin sieltä on aina löytynyt rohkeutta mennä koputtamaan sitä baarin ovea. Aina pitää poistua omalta mukavuusalueelta.

Samaan hetkeen artisti nauraa miten sitä voikaan olla omalla tavallaan niin hullu ajaessaan itsensä aina vaan uudestaan ja uudestaan vastaaviin tilanteisiin. 

Mutta mitä levyn kuuntelun jälkeen jää mieleen? Annika Nord haluaisi, että Koordinaatit-levyn kuuntelun jälkeen hänen musiikistaan jäisi jälkeensä hymyilevä ihminen ja kuulija.

-Toivon, että siitä löytyisi jotain sellaista syytä, jolla voisi nauttia hetkestä.

Musiikillisesti Annika Nord on saavuttanut jo paljon – keikkatahti on ollut n. 150 keikkaa vuodessa, ja ensimmäinen levykin on tulossa. Se on paljon monen artistin mittapuulla, saati niille jotka vielä ovat artistiudessaan haaveilun tasolla. Mikä on kuitenkin se suuri haave, joka meiltä jokaiselta löytyy?

-No kyllä suurista suurin haave on päästä Ruisrockin rantalavalle soittamaan keikalle. Se on myös tosi konkreettinen kuva, jota kohti pitää päästä ja mennä, sekä tehdä hommia.

Vallitseva tilanne on ollut artistille haaste, sillä poikkeusaika tuli kaikille yllätyksenä. Lähinnä keikkojen peruuntuminen sekä keikkatauon keston epätietoisuuus pohdituttaa artistia.

-Sitä kun ei tiedä mihin asti keikkoja peruuntuu, ja ylipäätään se, että pysytäänkö tässä terveinä kaikki.

Mutta tämä ei kuitenkaan hidasta onneksi artistin levynjulkaisun yhteisöllistä juhlintaa, Annika Nord striimaa nimittäin uuden levynsä julkaisutilaisuuden Youtuben kautta. Onneksi teknologia on sellaisella tasolla, että tällainenkin on enemmän kuin mahdollista.

Haastattelun viimeisen kysymyksen aika – mikä saa Annika Nordin sydämen sykkimään?

-No kyllä se on se musiikki.

Hymyilen puhelimen toisessa päässä, ja nyökkäään myöntävästi – tämä jos mikä on Annika Nordin salainen voima. Välitön, pyyteetön rakkaus musiikkiin sekä halu levittää musiikin voimaa ympärille. Jään innolla odottamaan mitä Annika Nord vielä musiikkiurallaan sekä elämässään saavuttaa – toivottavasti ainakin Ruisrockin rantalavan.

Annika Nordin debyyttialbumi Koordinaatit ilmestyy tänään perjantaina 3.4. Voit tutustua artistiin lisää esimerkiksi Facebookissa.