Kuinka tehdä oikeaoppinen sienirisotto kädenkäänteessä – katso ohje

Tämä ihana sienirisotto on maukkaimmillaan sienestyskauden aikaan ja metsästä saa tuoreita sieniä, mutta kaupan tuorehyllyiltä löytyy myös maukkaita herkkusieniä ja säilykepuolelta löytyy kantarelleja purkissa. Käytin tässä reseptissä myös kuivattuja mustatorvisieniä, joita mieheni oli viime vuonna poiminut ja kuivattanut. Jos kaapista siis löytyy kuivattuna esimerkiksi suppilovahveroita, niin ne ovat oivallisia myös tähän reseptiin käytettäväksi.

Olen poiminut vaiheita viidestä eri ohjeesta ja varioinut niistä oman reseptini. Nyt haluan jakaa sen teille, koska sitä on kehuttu paljon, ja harva osaa tehdä oikeaoppisesti risottoa – suomalainen risotto kun on pelkkää keitettyä riisiä, paistettua jauhelihaa ja hemapaa (herne-maissi-paprika -sekoitus) pakasteesta, kaikki yhteen sekoitettuna. Ei kuulosta varmaan kovinkaan maukkaalta?

Aloitetaan. Ensimmäiseksi varmista, että sinulla on paistinpannu – mielellään syvä. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää kattilaa, mutta kattilan kanssa pitää olla todella tarkkana, ettei risotto pala pohjaan, joten muista käyttää matalaa lämpötilaa.  

Joissakin resepteissä käytetään valkoviiniä (1 dl), itse korvaan sen yleensä ihan vain vedellä, koska en halua ostaa valkoviinipulloa vain risoton takia. Laitan sen reseptiin suluissa. Mutta jos sitä löytyykin viikonlopun jälkeen kotoa jääkaapista, voit käyttää sen risottoon tuomaan makua!

Resepti on neljälle ja valmistusaika on noin 30min.

3 dl Risella-risottoriisiä (myös muut merkit käyvät, kunhan varmistat, että kyseessä on risottoriisi, eli parboil-riisi)

3 rkl oliiviöljyä

1-2 isoa salottisipulia tai 1 keltasipuli

1-3 valkosipulinkynttä

(1 dl valkoviiniä)

6-7 dl vettä

1 kpl kana- tai kasvisliemikuutio tai Fond du Chef -liemivalmiste

50 g parmesaaniraastetta

300 g sieniä (esim. kantarelli, suppilovahvero, herkkusieni, tatti)

1 prk Valio Mustapekka-pippurijuustoruokakerma

1-2 dl kuohukermaa

1-2 rkl voita

Suolaa

Pippuria

Laita vesi pieneen kattilaan kiehumaan, lisää liemikuutio. Ota pois liedeltä, ettei kiehu liikaa. Leikkaa sipuli, valkosipuli ja sienet pieneksi kuutioiksi ja kuullota öljyssä hetki. Lisää joukkoon risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa.

Lisää kuumaa vettä (johon sekoitit liemikuution) noin 1-2 dl kerrallaan. Keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen 18-20 min ajan, kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin. Voit nesteen imeytymistä odotellessa raastaa parmesaanin ja mitata muut ainekset hellan viereen.

Muista, että risoton kuuluu olla vähän vetistä, eli lisää risottoon mieluummin 1 dl liikaa vettä kuin liian vähän. 

Lisää kermat, voi ja parmesaanijuusto ja sekoita.

Voit halutessasi laittaa risottoon tässä vaiheessa vielä sen herne-maissi-paprika -pakastesekoituksen tai vaihtoehtoisesti käyttää makeaa maissia (noin 2-3 dl), mitä itse henkilökohtaisesti suosin risotossa. Mausta risotto lopuksi pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tätä reseptiä voi muunnella mielensä mukaan. Itse käytän aina välillä jauhelihaa tai kanaa. Silloin korvaan kasvisliemikuution lihalla tai kanalla. Paistan yleensä jauhelihan tai kanan erikseen toisella paistinpannulla ja maustan sen. Lisään ne lopuksi risoton joukkoon ja sekoitan. Mausteissa saa käyttää myös mielikuvitusta. Kokkaamisessa vain taivas on rajana!

Bon appétit!

12953107_10154082112621880_1013727681_o