Marvel vs. DC – taistelu lipputuloista

Jo 1930-luvulta asti sarjakuvakustantamot Marvel ja DC ovat käyneet keskenään ystävämielistä kilpailua sarjakuvamaailman herruudesta ja fanien sydämistä. Taistelu on siirtynyt pikkuhiljaa myös valkokankaille ja televisioon. Vuosia sarjakuvaelokuvat ja -sarjat olivat pienen budjetin tuotantoja, joita katsoivat vain sarjakuvien todelliset fanit. 2000-luvulle tultaessa kaikki kuitenkin muuttui.

DC:n Batman niitti kaupallista menestystä jo 80-luvun lopulla Tim Burtonin versiolla lepakkomiehestä, mutta 90-luvun loppua lähestyttäessä fanien innostus oli laantunut muutaman heikomman jatko-osan jälkeen, ja Batman haudattiin toistaiseksi. 2000-luvun alussa Marvel herätti hämäkkimiehen taas uuteen loistoon Sam Raimin avustuksella, mutta innostus hiipui jälleen jatko-osien ilmestyttyä. Vuonna 2005 Christopher Nolan kuitenkin räjäytti pankin uudella, paljon realistisemmalla ja synkemmällä Batman Begins -elokuvallaan. Sarjakuvien maailmanvalloitus oli valmis viimeistään vuonna 2008, kun Robert Downey Jr:in tähdittämä Iron Man syöksi Marvelin kaikkien leffafanien tietoisuuteen.

Molempien sarjakuvayhtiöiden singouduttua elokuvateattereiden top-listoille, on fanien keskuudessa käyty kiivasta keskustelua siitä, että kumpi oikeasti on se parempi yhtiö. Marvelia kehutaan sen luomasta “universumista”, jossa kaikki sen sankarit elävät ja joiden elokuvat limittyvät toisiinsa saumattomasti. DC taas kerää kehuja sen realistisista ja ajatuksia herättävistä teemoistaan. Kritiikkiä Marvel sai siirtyessään Disneyn omistukseen, jolloin fanit pelkäsivät joidenkin sankareiden menettävän särmäänsä. Marvel ei myöskään omista oikeuksia kaikkiin sankareihinsa, jolloin universumin rakentaminen vaikeutuu. DC:n elokuvaoikeudet omistaa kokonaan TimeWarner, ja DC:tä on kritisoitu liian hitaasta toiminnasta elokuvien tuottamisessa. Omaa universumiaan DC alkoi rakentaa vasta Man of Steel -elokuvan ilmestyttyä. Kritiikistä ja kehuista huolimatta ei voida väittää, etteivätkö molemmat yhtiöt ratsastaisi elokuvamaailman aallonharjalla juuri nyt.

Mikä on sarjakuvaelokuvien tulevaisuus ? Jotkut tahot ovat jo ilmaisseet kyllästymistään aina vaan uusiin elokuviin, jotka kertovat uusista sankareista. Miten siis pitää yleisön mielenkiinto ja kukkarot avoinna ? Marvel on ottanut käyttöönsä pienempiä sankareita, joista massat eivät ole kuulleet, kuten Guardians of the Galaxy, Ant-Man sekä rääväsuinen Deadpool. DC taas on viimein aloittanut oman universuminsa rakentamisen tulevilla elokuvilla, kuten Suicide Squad ja Batman vs. Superman. Molemmat yhtiöt ovat suunnitelleet julkaisevansa elokuvia vuosia eteenpäin, joten varmuus yleisön mielenkiinnosta on kova.

Henkilökohtaisesti pidän molemmista yhtiöistä. Sankarielokuvat ovat se pahe, josta aikuisetkin saavat huoletta nauttia. Ainoa toiveeni on, että elokuvia tehdään jatkossakin laadukkaasti. Saatan myös salaisesti haaveilla, että yhtiöt joskus tulevaisuudessa yhdistävät voimansa. Kuka nyt ei haluaisi nähdä Batmania ja Iron mania samassa elokuvassa?

Kuva: Youtube