Matkamessut 18.-20.1.2019

Jokavuotinen Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matka 2019 keräsi jälleen yhteen kymmeniä tuhansia kaiken ikäisiä matkailijoita. Sen informatiivisuuden ansiosta matkamessut sopivat kaikille matkailusta kiinnostuneille, matkoja suunnitteleville tai siitä haaveileville.

Tapahtuma tarjoaa tietoa mm. yli 80 eri maan matkakohteista, lentoyhtiöistä sekä matkanjärjestäjistä, ja esittää myös kattavasti kotimaan osastoa. Matkamessujen kotimaan osasto ja sen kysyntä on kasvanut huimaa vauhtia viime vuoteen verrattuna. Matkailijoita kiinnostaa nyt enenevissä määrin lähimatkailu ja vastuullisemmat valinnat.

Matkamessut avaa ikkunat eri kulttuureille ja se on inspiroiva kohtaamispaikka. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa oli mukana mm. Angola, Iran sekä Turks- ja Caicossaaret. Itse suuntasin suoraan kohti Afrikka-osastoa, sillä halusin saada infoa joistakin maista ja niiden käytäntötavoista. Entuudestaan tuttu Israelin ständi komeili myös sen ihanilla ja värikkäillä videoillaan. Tel Aviv – sekä toisella nimellään tunnettu valkoinen kaupunki – on kuulunut UNESCO:n maailmanperintöluotteloon vuodesta 2003.

Tel Aviv tunnetaan myös vegaanisista ravintoloistaan. Hain itselleni tietoa myös Teneriffasta, sillä matkustan sinne seuraavaksi. Pääsin haastattelemaan joitakin Teneriffalla asuvia suomalaisia ja kuulin millaista arkea he siellä viettävät. He antoivat minulle ideoita muun muassa parhaista rannoista.

Kuulin matkamessuilla ensimmäistä kertaa “Slow -matkailusta”. Minulle kertoi siitä Päivi Suutari, joka toimii Slow-matkailun puolestapuhujana. Slow-matkailu kehottaa hitaampaan elämäntapaan, jonka keskiössä ovat vastuullisuus, myötätuntoajattelu ja kiireettömyys. Hidas turismi rohkaisee keskittymään laatuun määrän sijaan ja nauttimaan elämästä. Slow-matkailun osanottajat etsivät paikkoja, joissa voivat kohdata paikallisia ja omaksua aidon makuista elämää paikallisten silmin.

He kaipaavat myös heittäytymistä oman mukavuusvyöhykkeen ulkopuolelle ja haastaa omaa ajattelua. Hitaaseen matkailuun liittyy vahvasti kestävyyden arvot ja halu pienentää hiilijalanjälkeä. Voit käydä lukemassa Päivin ajatuksia ja napata parhaat vinkit Slow-matkailuun täältä.

Itselleni Matka 2019 oli erittäin virkistävä kokemus. Pääsin todistamaan ensimmäistä kertaa myös virtuaalimatkailua näillä messuilla. Pääsin muutaman napin painalluksella Uuden-Seelannin karuihin maisemiin ja Karibian aurinkoon. VirtualTraveller on suomalainen sosiaalisen median palvelu, jonne käyttäjät voivat ladata joka suuntaan kuvaa ottavalla 360-kameralla tehtyjä matkaelämyksiä.

Kuka tahansa voi perustaa palveluun oman kanavan ja alkaa jakamaan videoita. Palvelu avaa matkakohteet myös sellaisille, jotka eivät pääse itse kiertämään maailmaa. Tässä on myös erittäin toimiva matkailun muoto: ekologinen ja tuottaa iloa jokaiselle käyttäjälle. VirtualTraveller tekee tiivistä yhteistyötä Finnairin kanssa ja palkitsee videoiden katselukerrat Finnairin lentopisteillä. Aion ottaa tämän palvelun käyttööni ja aloittaa kuvaamisen Helsingin kaduilla. Katso lisää nettisivuilta VirtualTraveller.

Odotin pääseväni kuuntelemaan saamelaista rap-artistia Ailu Vallea. Utsjoelta kotoisin oleva artisti räppää pohjoissaameksi ja on koulutukseltaan opettaja. Artisti nähtiin myös Linnan juhlissa vuonna 2017.

Ailu haluaa elvyttää pohjoissaamen kielen räpin avulla. Mies yhdistelee saamelaista uskomusperinnettä ja on kantaaottava sanoituksissaan. Yleisön edessä Ailu Valle on erittäin energinen ja mukaansatempaava. Valle on esiintynyt mm. Palefacen levyllä biisissä, jonka lyriikat ovat tarttuvat: “Jostain paljon kauempaa, paljon kauempaa”.

Lue myös: Matkamessut 2017

Lue myös: Top 5: Kaikki irti Thaimaan reissusta

Kuvat: Adi Dobrin


Visuaalisen viestinnän monitaitaja, jonka bravuuri löytyy valo- ja videokuvauksen parista. Kansainvälisyys, globaalinen maailmankuva ja uudet ilmiöt inspiroivat minua. Harrastuksiini kuuluu rullalautailu, uinti ja taide. Nautin kesän tuomasta valosta!