Mies pääkallostetsonissa – haastattelussa maailman hauskimman tittelistä kisaava Harri Soinila

Stetsonipäinen Harri Soinila toimii Suomen edustajana tämän vuoden Laugh Factoryn Maailman hauskin ihminen -kisassa. Kyseinen kilpailuhan on siis sama kilpailu, jonka Suomessa jo tunnettukin koomikko Ismo Leikola voitti vuonna 2014. Kyseinen kilpailu järjestetään nyt toisen kerran ja on edennyt jo toiselle kierrokselle. Kilpailu pyörii siis tälläkin hetkellä internetissä.

Pisteitä kilpailijat saavat videotykkäyksillä, ja parhaiten pisteitä saa jos palveluun kirjautuu sisään esimerkiksi Facebook-tunnuksilla ja videosta käydään tykkäämässä sitä kautta. Myös kaikki videon jakamiset tuovat kilpailijalle pisteitä sekä jakojen kommentointi ja tykkääminen – tärkeintä on siis saada video viraaliksi. Nyt semifinaalikierroksella 50% pisteistä tulee yleisön äänistä ja loput 50% tuomariston äänistä.

Koska Ismo Leikola voitti kisan viimeksi, järjestetään kilpailun semifinaalit täällä Suomessa jossain päin Helsinkiä (tarkempi lokaatio selviää myöhemmin) 5. joulukuuta, jossa finaaleihin pääsee viisi kilpailijaa. Itse finaali pidetään myös Helsingissä 9.12.2016.

Mutta kuka tämä herra sitten oikein on? Harri on Suomalainen stand up -koomikko ja baarimestari 20 vuoden kokemuksella. Innostus alunalkain on stand uppiin lähtenyt Amerikasta, mutta viimeisimmän kipinän alaan sytytti On The Rocksissa keikan vetänyt Ali Jahangiri, joka haastoi Soinilan lavalle. Asia toteutettiinkin pikaisella aikataululla ja viikkoa myöhemmin Harri vetäisi ensimmäisen stand up -keikkansa ja jäi lajiin koukkuun samantien.

_dsc3277-kopio

Stand upilla Harri ei itseään ainakaan vielä elätä, vaan työskentelee baarimikkona osan vuodesta. Brasiliassa herra matkustelee myös useasti, sillä hänen tyttöystävänsä Julie Frota asuu siellä. Neito on tämän vuoden Brasilian mestari tankotanssissa ja sijoittui maailmanmestaruuskisoissa kahdenneksitoista. Yhteiseksi harrastuksesi tankotanssi ei kuitenkaan ole muodostunut parille, mutta Julie käy mielellään stand up -illoissa Harrin mukana Brasiliassa. Keikan Harri pystyy vetämään niin suomeksi kuin englanniksikin. Muutaman herjan hän saa laukaistua jopa portugaliksi. Vaan on herra myös vetänyt keikan espanjaksikin kieltä osaamatta ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Paikalliset kollegat auttoivat hädässä ja kirjoittivat Harrille ne kaikista likaisimmat ja törkeimmät vitsit, jotka hän kävi lopulta lavalla lukemassa, ja yleisöllä oli todella hauskaa kuin myös koomikolla itsellään.

Keskustelimme myös stand upin nykytilasta Suomessa. Laji on saanut jalansijaa pohjolassa 2000-luvun alussa ja on viime vuosina kasvanut entisestään. Isoina tekijöinä tähän ovat olleet muun muassa Sami Hedberg ja Ismo Leikola sekä André Wickström. Monesti stand uppia lähdetään katsomaan porukalla ja viettämään siitä iltaa eteenpäin, tai koomikkoja kutsutaan yksityiskeikoille juhliin tai esimerkiksi firmojen pikkujouluihin. Koomikko vihjasikin, että kalenterissa hänellä olisi vielä tilaa, joten jos kaipaat omiin juhliisi jotain ohjelmaa niin otappa tästä neuvosta kiinni!

Soinilalle uppoavat kotimaisista koomikoista parhaiten tietenkin Leikolan sutkautukset ja jo edellä mainittu André Wickström, sekä myös Harrin kanssa Hevinarreissa vaikuttavat Mika Kivinen, joka kisaa tällä hetkellä Suomen Talentissa ja Naurun tasapainosta tuttu Robert Pettersson. Ulkomaisiksi suosikeikseen Soinila listaa Eddy Izzardin, Jimmy Carrin sekä Anthony Jeselnikin.

_dsc3296-kopio

Haastattelun ehdottomasti tärkein ja olennaisin kysymys ei kuitenkaan liittynyt stand uppiin. Koomikko on totuttu näkemään yleensä pääkalloilla koristellussa stetsonissa, ja mieleeni hiipikin kysymys, että alkaako koomikko kenties kaljuuntua? Tässä kohtaa oli minun vuoroni heittää herja. Hymyssä suin Soinila nosti hatun päästään todistaakseen, että vaalea leijonan harja ei ole alkanut harventua ja kertoi, että hattu on jotenkin muotoutunut osaksi keikka-asua.

Harri Soinilaa ja hattua pääsee seuraavan kerran livenä katsomaan:

9.11.2016 Solmu, Vantaa

11.11.2016 O’Learys, Kauppakeskus Forum

12.11.2016 Studio, Pasila

Laugh Factoryn Maailman hauskin ihminen -kisassa Harria voi äänestää tästä.

Harrin omat nettisivut, jota kautta Soinilaa voi tilata myös keikoille, löytyy täältä.

Koomikon ketterää tyttöystävää ja hänen taidokkaita tankoiluja pääsee seuraamaan neidon omasta instagramista ja Facebookista.

Toivotamme Soinilalle paljon onnea matkaan kisassa!

Teksti: Natte Kusnezov

Kuvat: Nelly Tatti, East Creative Studios