Mikä ihmeen kapselipukeutuminen?

Pukeutujien ja muodin rakastajien keskuudessa on uusi villitys nimeltä kapselipukeutuminen, joka on jo rantautunut myös Suomeen.  Tämä villitys ei kuitenkaan ole hullu laisinkaan, vaan jatkaa kuuliaisesti ekologisemman elämäntavan tavoittelua, ja tuo tietenkin helpotusta arkeen.

Mitä sitten on tämä kapselipukeutuminen? Yksinkertaisesti se tarkoittaa sitä, että jaat vaatteesi neljään vuodenaika-kapseliin: kevät, kesä, syksy ja talvi, sekä muutamat väliaika kapselit ovat sallittuja. Kesällä pakkaat muut kapselit pois ja käytät ainoastaan kesäkapselin vaatteita. Kun syksy saapuu, pakataan kesäkapseli kasaan ja otetaan syksykapseli käyttöön. Näin yksinkertaista se on.

Mitäs hyötyä tästä sitten on? Olet varmasti löytänyt itsesi tilanteesta, jolloin et löydä mitään päälle pantavaa vaikka kaappi on pullollaan vaatteita. Mikään ei vain tunnu hyvältä, osaa on vaikea yhdistellä ja kaikkeen on kyllästytty. Kapselipukeutuminen antaa vanhoille vaatteille uutuuden viehätystä, kun et näe osaa vaatteistasi puoleen vuoteen. Näin myös halu ostaa jatkuvasti uusia vaatteita (joita et todennäköisesti edes tarvitse) vähenee sillä vanhat vaatteet tuntuvat uusilta. Näin siis säästää rahaa ja luontoa!

Toinen hyöty on se, että valitessasi vaatteita eri kapseleihin, tulee helpommin luotua valmiita asukokonaisuuksia ja vaatteiden yhdisteltävyys helpottuu. Tämä nopeuttaa arkeasi, sillä vaatteiden valinta on huomattavasti nopeampaa, kun niitä on vähemmän ja yhden vuodenaika-kapselin vaatteet sopivat keskenään hyvin yhteen. Pukeutuminen on myös kivaa, kun sitä pääsee esittelemään muille. Vuodenaikakapselilla huijaat myös muita siihen, että joka vuodenaikana vaatekertaasi koristaa jokin uusi vaatekappale, vaikka tosiasiassa se on se sama hame, joka on ollut sinulla jo useamman vuoden, mutta joku ei sitä kuitenkaan näe, koska se on vain yhden neljäsosan vuodesta käytössä.

Alkoiko kaikki KonMarista?

KonMari -menetelmä aloitti suuren innostuksen koko elämän järjestämisestä ja löysi tien useamman ihmisen vaatekaappeihin vuonna 2016 KonMari-kirjan myötä. Kirjan menetelmässä vaatteet käytiin järjestelmällisesti läpi ja pohdittiin tuovatko ne omistajalleen iloa. Jos ei, niin vaatteet lähtivät kiertoon. Näin useamman ihmisen vaatekaappi koki suuria mullistuksia ja keveni huomattavasti.

Sama linjaus muodin ja vaatteiden rakastajien keskuudessa on jatkunut edelleen, ja nykyään kaivataan yhä minimalistisempia vaatekaappeja sekä halutaan panostaa laadukkaisiin ja monikäyttöisiin yksilöllisiin tuotteisiin. Myös pikamuodin vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön ovat jatkuvasti pinnalla ja kuluttajat ovat heränneet omien kulutustapojensa kyseenalaistamiseen. Tähän kapselipukeutuminen tuo helpotusta, sillä vaikka tiedostaa kulutuksensa vaikutuksen, saattaa vanhoista tavoista olla vaikea päästä eroon. Shoppailu on monen tapa palkita itseään tai tapa viedä ajatukset muualle, kun mieltä painaa stressi.

Mistä sitten aloittaa jos kapselipukeutumisen kokeilu kiinnostaa?

Ensin suositellaan vaatekaapin läpikäymistä ja ehkä pientä KonMaritusta, jotta saa karsittua itselleen täysin turhat vaatekappaleet pois. Kapselipukeutumisessa eikä KonMarituksessa ole kuitenkaan kyse varsinaisesti vaatteiden kappalemäärästä, mutta useasti vaatteet karsiutuvat kun niitä alkaa ajatuksella käymään läpi. Tämän jälkeen aletaan jakaa jäljelle jääneitä vaatteita vuodenaikojen mukaan. Tämä kannattaa tehdä niin, että miettii ensisijaisesti käytännöllisyyden kannalta mikä vaatekappale sopii mihinkin vuodenaikaan. Näin vältyt turhautumiselta ja sortumiselta vääriin kapseleihin, kun et jättänyt talvikapseliin vain niitä kivoja mekkoja. Osa vaatteista voidaan jakaa myös ihan oman fiiliksen, värin tai vaikka materiaalin mukaan.

Niin sanottuja pieniä väliaikakapseleita voi myös käyttää, sillä me kaikki tiedämme ettei vuodenajat mene täysin sääntöjen mukaan. Välillä on kuumia syksyjä ja pitkiä kylmiä keväitä, joskus jopa kesiä.

Kun vaatteet on jaettu vuodenaikojen mukaan voit aloittaa testailemaan valmiita yhdistelmiä valitun vuodenajan vaatteista. Tämä auttaa myös hahmottamaan, jos kapselistasi puuttuu jokin oleellinen osa, kuten perus mustavalkoinen toppi jne. Näin vältyt siltä, ettei yhteen kapseliin kasaannu vain älytöntä määrää shortseja, mutta ei yhtään paitaa. Sitten vain pakkaat kapselit pois, esimerkiksi omiin matkalaukkuihinsa, laatikoihinsa tai mihin ikinä haluatkaan, ja viet vaikka varastoon säilöön. Ja näin uusi kapseliaikakausi voi alkaa!

Voit aina jättää vaatekaappiisi niinsanottuja joka ajan yksilöitä, jotka sopivat helposti jokaiseen vuodenaikaan ja ovat helposti yhdisteltävissä kaikkeen. Varo kuitenkin, ettei yhtäkkiä kaikki vaatteesi ole näitä “joka paikkaan sopivia”.

Kysyimme Sädeltä, joka on on harrastanut kapselipukeutumista noin vuoden ajan miten hänen kokeilunsa on toiminut:

Säde aloitti kapselipukeutumisen viime kesänä. Hän päätti aloittaa kokeilun sillä vaatteita tuntui pursuavan joka paikasta. Sisko auttoi aloittamisessa.

“Kapselipukeutuminen on tuonut helpotusta moneen asiaan, kuten tilaa on kotona nyt enemmän, vaatteet löytyvät helpommin sekä ahdistus pukeutumisesta on helpottanut”, Säde kertoo.

Säden vaatteiden ostaminen on myös vähentynyt, eikä hän enää kyllästy vaatteisiin niin helposti. Sama vanha vaate näyttää nyt paremmalta, kun se on ollut osan aikaa poissa näkyvistä.

Haasteitakin on toki ollut matkassa: “On kivoja vaatteita, joita olisi hyvin voinut käyttää syksylläkin, mutta ne ovatkin talvikapselissa”. Säde kuitenkin kokee, ettei kapselipukeutuminen rajoita häntä ja hänen pukeutumistaan mitenkään. “Aion ehdottomasti jatkaa kapselipukeutumista jatkossakin!”