Mimmit valtasivat lavan Elmun baarissa

Lauantaisena myrskyiltana matkasin kuvaajamme kanssa Nosturin alakertaan, Elmun baariin kuuntelemaan räppiä. Tapahtuma oli siinä mielessä erilainen, että lavalla nähtiin ainoastaan naisia. Mimmit räppää -tapahtuma herätti kiinnostukseni heti siitä kuultuani ja niinpä halusin nähdä mistä tässä tapahtumassa oli oikein kyse.

elmun baari 18.6.2016, reta santos

Alkuillasta Elmun baarissa vallitsi rauhallinen meininki. Ajattelin jopa mielessäni, että jääköhän ilta hiukan kylmäksi. Kun open mic avattiin, sain huomata olevani väärässä. Vapaalla lavalla esiintyi todella lahjakkaita artisteja, eikä hyvää energiaa voinut olla vaistoamatta. Osa esiintyjistä kertoi esiintyvänsä ensimmäistä kertaa, mikä häkellytti niin minua kuin yleisöäkin.

mimmit räppää, elmun baari 18.6.2016, Mary A areta santos

Yksi illan open mic tähdistä oli sisaruspari Mon-SalaNora Horn, 23, sekä Vera Horn, 18 ovat aloittaneet räppäämisen puoli vuotta sitten ja tänään oli heidän ensimmäinen live-esiintymisensä. Aiemmin he ovat kertomansa mukaan tehneet vain olohuonekeikkoja. Sain kunnian jututtaa näitä lahjakkaita tyttöjä, ja kermana kakun päällä sain myös tietää, että Vera tekee kokoonpanon kaikki biitit ja hoitaa miksaamisen. Mon-Salan esiintyminen herätteli myös katsojia eikä yleisön intoa tätä parivaljakkoa kohtaan voinut olla aistimatta. Mon-Salaa voi käydä kuuntelemassa tästä.

mimmit räppää, elmun baari 18.6.2016, mon sala areta santos

“Mimmit räppää” -tapahtumassa vallitsi positiivinen ilmapiiri ja illan hämärtyessä porukkaakin alkoi valua enemmän paikalle. Illan aikana erilaisia esiintyjiä oli paljon ja en voinut kuin ihmetellä missä nämä kaikki lahjakkuudet ovat olleet? Räppi ei ole vain miesten laji ja jos kukaan on ikinä näin epäillyt, suosittelen avaamaan omaa katsomusta. Rap-musiikki on musiikkia sukupuolesta riippumatta.

mimmit räppää, elmun baari 18.6.2016, Emily que areta santos

Lavalle asteli myös tummanpuhuva Marleena Arianna, 26. Arianna on ollut erilaisissa projekteissa mukana jo vuodesta 2006 eikä taitoa tältä artistilta puutu. Ariannaa kuulee rap-bändissä nimeltä Joutomaa, mutta myös sooloprojektit kiinnostavat häntä. Keikkansa aikana hän omisti yhden kappaleistaan Talvivaaralle, mikä kosketti erityisesti minua. Artistin lavaesiintyminen oli hyvin aitoa ja kappaleet olivat ajatuksia herättäviä. Olisin mielelläni katsellut hänen esiintymistään pidempäänkin. Marleena Ariannan tuotantoa voi tarkastella täältä.

elmun baari 18.6.2016, Marleena Arianna areta santos

Myrskyinen lauantai ei tuntunut enää missään. Kuunneltuani niin monia hyviä artisteja ja fiilisteltyä äärimäisen hyviä kappaleita, alkoi olla epätodellinen olo. Ihmisetkin olivat alkaneet vapautua ja niinpä tanssilattialla moni nautti dj-musiikista ennen illan viimeisiä esiintyjiä.

Illan viimeisimpinä esiintyi helsinkiläinen soul/rap/r’n’b- artisti Mary-A, 29. Englanniksi esiintyvä Mary-A loksautti varmasti kaikkien meidän katsojien leuat auki. Artistin lavakarisma oli mieletön, eivätkä kappaleet jättäneet ketään kylmäksi. En ollut vielä kuullut tuollaista r’n’b-musiikkia Suomessa, siksi kappaleita olisi helposti voinut luulla ulkomaalaisiksi. Mary-A:n uusimman musiikkivideon voit katsoa tästä.

mimmit räppää, elmun baari 18.6.2016, Mary A areta santos

Itselleni ainoa entuudestaan tuttu artisti tapahtumassa oli asennenainen Mari Johanna. Olen nähnyt artistin ennenkin, enkä voi kun vain ihailla tämän naisen tyyliä ja asennetta mitä hän kantaa. Voit katsoa Mari Johannan uusimman musiikkivideon Pussy Feat. Papa Antabus tästä.

mimmit räppää, elmun baari 18.6.2016, Mari Johanna areta santos

Lähtiessäni tapahtumasta jäin miettimään hyvin vakavasti tätä niin kutsuttua ilmiötä tai ongelmaa. Miksi suomessa ei kuule pääosin kuin miesten esittämää räppiä? Missä kaikki suomalaiset naisräppärit ovat radiokanavilta? En usko, että kyse voi olla siitä, että miehet tekevät töitä enemmän musiikkinsa eteen. Uskon, että oma panostus ei ole riippuvaista sukupuolesta. Toivon todella, että tämä skene tulisi kasvamaan myös täällä Suomessa ja samankaltaisia tapahtumia järjestettäisiin useammin. Kaikilla meillä on oikeus luovuuteen ja siitä nauttimiseen.
Oli ilo ja kunnia olla mukana tapahtumassa. Kiitos mimmit, te todellakin räppäsitte koko Elmun baarin tunnelman kattoon!

Lue myös: Raivokas naisenergia vei voiton miesuholta Nosturilla

Kuvat: Areta Santos