Muse vavisutti huikealla show’llaan Suvilahdessa

Noin 19,000 ihmistä kokoontui todistamaan brittiläisen rockyhtye Musen konserttia Helsingin Suvilahteen tiistaina 18.6.2019. Lämmittelijäbändeinä nähtiin toinen brittiyhtye The Amazons ja sekä 24-tv-sarjastakin tuttu Kiefer Sutherlandin kantriyhtyeineen. The Amazonsin aloittaessa soittonsa oli ihmisiä kertynyt paikalle jo runsain mitoin ja yleisö oli hyvin mukana.

Keltaisessa mediassa oli paljon uutisoitu Kieferin lomailusta Suomessa ja mielenkiinnolla odotin, että millaisen show’n hän bändeineen vetää. Tiesin kantria olevan tulossa, mutta en ole koskaan hänen musiikkituotantoonsa tutustunut. Yleisö lähti hyvin mukaan taputuksineen Kieferin innostaessa yleisöä, ja itsekin nautin esityksestä, mutta ihan minulle ei auennut miksi tällainen aivan eri genren orkesteri on lämppäämässä Musea.

Isona miinuksena on pakko todeta, että näinkin isossa tapahtumassa ei näiden lämppäribändien esitystä näytetty isolla screenillä. Minulle lyhyenä ihmisenä oli haasteita nähdä lavalle, joka itsessään söi mielenkiintoa seurata lavan tapahtumia. Ymmärrettävää tosin on se, että kamerat olivat varattuja Musea varten.

Musen uuden levyn tyyli on saanut selvästi vaikutteita 80-luvun retropelihengestä ja synthwavesta. Tämä näkyi myös kiertueella myytävistä paidoista ym. myyntituotteista. Kiertueelta on mahdollisuus ostaa itselleen esimerkiksi aivan oma Muse-eväsrasia, joka kaikessa hienoudessaan oli niin kasaria, että vähän jäi harmittamaan, ettei omaa tullut ostettua. Tällä kertaa tyydyin vain ihastelemaan. Synthwave-musiikista saatiin nauttia myös väliajalla jo ennen Musea.

Sitten oli aika sen, mitä kaikki olimme tulleet katsomaan. Keikka lähti käyntiin Musen viime marraskuussa julkaistun Simulation Theory -albumin avausbiisillä Algorithm. Olin aivan häkeltynyt ensisekunneilta asti siitä, miten paljon esityksen aikana tapahtui. Lavalla bändin lisäksi ensimmäisten biisien aikana nähtiin ihmisiä kävelemässä ylös-alas taustascreeniä ja ihmisiä retrohenkisissä kypärä-asuissaan soittamassa torvia. Reaaliaikainen kuva lavalta isolle tausta-screenille oli visuaalisesti todella näyttävää ja hienosti ajoitettua. Huomasin myös keikan alkuvaiheilla, että screenistä oli osa pimeänä, mutta ongelma saatiin nopeasti korjattua. Mielessäni pyöri, että mitenköhän monta ihmistä kaiken tämän spektaakkelin ja lavan kulisseissa oikein työskentelee?

Illan aikana saimme kuulla hittiä hitin perään, kuten Uprising, Supermassive Black Hole, Madness ja Time Is Running Out. Vaikken lyhyenä ihmisenä nähnyt kovin paljon lavalle, en ollut yhtään pettynyt, koska kaikki screenillä nähdyt animaatiot The Dark Side -musiikkivideolla esiintyneestä kyborgista pelihallien retropelitunnelmiin veivät kaiken huomioni.
Harmillista kaiken lavashow’n, asujen ja valojen kannalta oli liian valoisa ajankohta keikalle. Voin vain kuvitella miltä tuo kaikki olisi näyttänyt sisätiloissa tai yöllä, kun on jo melkein täysin pimeää.

Sitten olikin jo aika encoren, kun lavalle asteli kaksi isoa robottipukuista tanssijaa, jotka toivat minulle mieleen elokuvan Alien ja laulaja Matthew Bellamy oli pukeutunut led-lasien lisäksi ledeillä varustettuun takkiin. Encorenkin aloitti biisi Algorithm, jota saatiin kuulla myöskin konsertin ensimmäisenä biisinä. Toisena biisinä kuultiin Stockholm Syndrome / Assassin / Reapers / The Handler / New Born -mix, jonka aikana animaatioista tuttu kyborgi nousi lavalle valtavana hahmona, joka muistutti minua todella paljon Iron Maidenin Eddiestä. Tämä iso kypäräpäinen luuranko oli ehdottomasti yksi keikan kohokohdista kaikessa näyttävyydessään. Keikan Muse lopetti, mihinkäs muuhunkaan biisiin, kuin heidän isoimpaan hittiinsä Knights of Cydonia.

Kaiken kaikkiaan tämä keikka oli tähän astisista ulkoilmakeikoista näyttävin, joita olen nähnyt. En voi kuin ihailla kaikkea sitä työtä mitä näin hienon show’n onnistumisen eteen monet ihmiset ovat tehneet. Suvilahdesta konserttipaikkana minulla on kokemusta aiemmin Tuska-festivaaleilta, mutta tällaiselle isolle konsertille se toimii vähän pienemmäksi alueeksi rajattuna oikein erinomaisesti.

Toivottavasti näemme Musen taas pian Suomessa ja näkisin mielelläni vaikka ihan täsmälleen saman shown, mutta sisätiloissa.

Kuvat: Maria Mihhailova


Hyvinkääläinen punapää, joka rakastaa kettuja, kirjoja, videopelejä, kulttuuria ja kosmetiikkaa. Vapaa-aikani vietän mieluiten kutomalla, sienestämällä ja koiran kanssa ulkoillessa.