Nosturi kokosi uuden kotimaisen hiphop-aallon kärkinimiä yhteen

Perjantai 29. tammikuuta oli merkittävä päivä, ei vain ystävälleni, jonka syntymäpäiviä olimme sillä hetkellä juhlimassa, mutta myös Suomen modernille hiphop-skenelle. Nosturiin kokoontuisi pian joukko nuoria seuraamaan kovassa nosteessa olevia kotimaisia rap-artisteja, ja samaan aikaan Kuudennella linjalla vietettäisiin iltaa Ruger Hauerin tahdittamana.

Alunperin Elmun baariin suunniteltu klubikeikka järjestettiinkin yläkerran tiloissa, Nosturissa, yllättävän suosion johdosta, minkä sain tietää vasta saavuttuani paikalle. Uusi tieto oli kuitenkin enemmän kuin mieluinen, sillä se tarkoittaisi minulle rauhaa ja tilaa keikan kuvaamiseen. Olin varautunut silti teleputken kera, jos vaikka joutuisinkin kuvaamaan yleisön lomasta, mutta kyseiselle objektiiville ei lopulta ollut tarvetta. Tällaisten tilanteiden takia on silti aina hyvä varautua.

DSC_7057 copy

Brandon Bauer niminen kaveri sai kunnian avata illan. Artisti ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta olin positiivisesti yllättynyt! Miehen musiikki on kuin sekoitus OutKastia, rentoja kesäiltoja ja grindaavia kitarariffejä. Kitara olikin se, mikä minut sai lopulta vakuuttuneeksi. Räppäri oli tuonut nimittäin lavalle myös livekitaristin, jolloin oma pieni musta hevisieluni viimeistään lämpeni.

DSC_7124 copy

Bauerin jälkeen lauteille loikkasi juuri Funky Awards -gaalassa Vuoden tulokas -tittelin voittanut Biniyam. Etiopialaiset ja saksalaiset juuret omaava artisti on saanut viime aikoina paljon huomiota osakseen, eikä turhaan sillä lahjakkuutta tältä nuorelta kaverilta ei puutu. Tässä kohtaa sali täyttyi jo kiitettävästi innokkaista kuulijoista, ja yleisö heräsi liikuttamaan lanteitaan musiikin tahtiin. Viimeistään varsinaiseksi hitiksi noussut Hero sai saliin ääntäkin.

DSC_7190 copy

Seuraavaksi usvaisen lavan takanurkasta astui esiin huppupäinen kaveri, joka kantaa nimeä View. Tässä kohtaa kuvien ottaminen allekirjoittaneelle alkoi käydä tukalaksi, joten päätin mielummin vain antautua hypnoottiselle tarinan kerronnalle. View, eli Juuso Ruohonen, omaa äänen, jota on helppo kuunnella. Matala, mutta kutkuttavan monotoninen sävy tunkeutuu kappale kappaleelta enemmän päähän, jota hämyinen, elektroninen taustatuotanto korostaa täydellisesti. Nuorten tyttöjen äänistä päätellen View oli illan päätähti, enkä ihmettele, sillä vasta vuosi sitten radiosoittoon päässyt mies on jo helmikuun lopulla keikkailemassa Lontoossa asti, ja suosio kasvaa Suomessakin hyvää vauhtia.

DSC_7357 copy

View’n jälkeen vuorossa oli jo mediastakin tutumpi kasvo Gracias, joka on toiminut viime vuosina englanninkielisen, kotimaisen rap-skenen sanansaattajana. Tässä vaiheessa Ruger Hauer sai maininnan lavalla, kun sali ei tähänkään mennessä ollut täyttynyt odotetusti (tai ehkä suurimmalla osaa alaikäistä yleisöä oli jo kotiintuloaika). Gracias veti kuitenkin keikan konkarin ottein, ja sai yleisön äänekkääseen yhteislauluun kappaleillaan Night Shift ja Hki. Rumpali Elias Gouldin hyperaktiivisuus lavalla oli varmasti myös osasyy yleisön villiintymiseen.

DSC_7531 copy

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä ulkomaillakin paljon huomiota osakseen saanut Noah Kin astui lavalle. Myös DJ:nä nykyään kunnostautuneella kaverilla riittää sekä lahjakkuutta että tarmoa. Uho kuuluu myös ulosannissa, musiikissa ja yleisessä asenteessakin, mitä enemmän räppärille karttuu ikää.

DSC_7797 copy

Teksti ja kuvat: Nelly Tatti