Päiväni pahiksena – millaista on toimia avustajana supersankarielokuvassa?

Jokaisella meistä on varmasti joskus herännyt uteliaisuus elokuvan tekoprosessia kohtaan. Mielenkiintoista ja hyvää elokuvaa katsoessa haluaisi tietää, miten jokin kohtaus on saatu aikaiseksi. Itselleni näin käy erittäin usein. Kun kuulin ystävältäni, tuottaja Heidi Bergströmiltä, että Volume -elokuvaan tarvitaan avustajia erääseen kohtaukseen, lähdin heti innoissani mukaan. Viimein näkisin, mitä kulissien takana tapahtuu ja miten elokuva valmistuu.

Rudi set uppien välissä

Rudi set-uppien välissä.

Volume on koomikkona ja beatboxaajana tunnetun Rudi Rokin ideoima sekä tähdittämä supersankarielokuva. Idea lähti aluksi parodiana, mutta pian Rudia neuvottiin jalostamaan ideaansa tosissaan. Jonkin aikaa kului elokuvaa ideoiden sekä kohtauksia suunnitellen, kunnes tuotanto laitettiin aluille valokuvaajanakin tunnetun ohjaaja Lauri Laukkasen kanssa.

maskeeraus käynnissä

Maskeeraus käynnissä.

Ennen kuvauspaikalle saapumista sain ainoastaan sen tiedon, että avustajien tehtävänä oli kohtauksessa toimia päähenkilöä jahtaavina pahiksina. Saapuessani kuvauksiin paikalla oli jo suurin osa avustajista. Kymmeniä tumma-asuisia hahmoja nojaili aitaan odotellen mitä tulevan pitää. Jonkin verran jouduimmekin odottamaan. Kun tuotanto on jo melko iso ja työryhmässä paljon ihmisiä, ei pieniltä viivästymisiltä voida välttyä. Pian alkoi kuitenkin hahmottua, mitä ihmettä meidän nyt ihan oikeasti odotetaan tekevän.

Rudin pukeminen supersankariasuun kuvauspaikalla

Rudin pukeminen supersankariasuun kuvauspaikalla.

Puvustaja hoiti muutamille ihmisille asusteita omien vaatteiden lisäksi. Kaikille maalattiin myös lian näköistä meikkiä naamaan. Kun avustajien ulkonäkö oli puvustus- ja maskeeraustiimin osalta tarkistettu, saimme kaikki vielä rekvisiitta-aseet käteemme. Kaikki avustajat olivat innoissaan kuin lapset karkkikaupassa. Kännykkäkamerat räpsyivätkin ahkerasti, kun kaikki halusivat ikuistaa hetken. Paljon materiaalia löytyykin somesta hashtagilla #volumemovie. Saatuamme intoilla hetken, oli aika siirtyä muutaman sadan metrin päässä olevalle kuvauspaikalle. Ennen kuvauksen alkua saimme naamallemme vielä ruiskauksen veden ja rypsiöljyn sekoitusta näyttääksemme hikisiltä.

petrimast_volume-3

Vaikeinta päivässä oli leikkiä kuollutta.

Avustajien tehtävä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan jahdata isona armeijana elokuvan sankaria sekä pudota maahan kuolleina sankarin supervoimien johdosta. Kohtaus otettiin muutamaan kertaan, jotta supersankaria jahtaava joukkomme näyttäisi mahdollisimman isolta ja uhkaavalta. Kun juoksukohtaus saatiin purkkiin, piti maassa maata kuolleena. Se taisikin olla jo vaikeampaa. Koko ajan kuului kehotus rentoutua; ”kuolleet eivät jännitä!”.

Avustajien puvustaminen

Avustajien puvustaminen.

Viimeisin, ja luultavasti vaikein asia, oli kaatua maahan kuolleena supersankarin voimasta. Hankalinta oli porukan kaatuminen: ensimmäisenä kaatuivat etummaiset ja siitä loput aaltona taaksepäin, niin että viimeisenä “kuolleena maahan” tippuvat joukon taaimmaiset. Ennen maahan heittäytymistä suurin osa alkoi vilkuilemaan maata vesilätäkköjen sekä kivien varalta. Muutaman kerran oikeaa rytmiä harjoiteltiin ja sitten olikin aika kaatua kameran käydessä. Taas tehtiin muutamia ottoja, mutta kyllä sekin sitten lopulta saatiin valmiiksi. Avustajien työpanos olikin sitten jo siinä.

Kuvauksiin meni muutama tunti  ja nautin joka minuutista. Oli uskomattoman mahtavaa päästä sekä kameran eteen että tarkkailemaan työryhmän työskentelyä. Avustajan työ ei ollut vaikeaa: ohjaus toimi loistavasti ja työn eteneminen oli sujuvaa. Jonkin verran odottelua totta kai oli, kun teknisiä asioita sekä näyttelijöiden ja avustajien paikkoja mietittiin. Joutoaika meni kuitenkin kuin siivillä selfieitä ottaen, päivittäen sosiaalista mediaa sekä tutustumalla uusiin ihmisiin.

Erittäin ison vaikutuksen teki toimiva työryhmä, johon kuului paljon eri alan osaajia. Kuvaukset hoidettiin muutamassa päivässä kovalla tahdilla sekä vähillä yöunilla, mutta sitä ei kyllä työskentelystä huomannut. Tuottaja Heidi Bergström otti heti alusta tilanteen haltuunsa ja hoiti enemmän asioita kerralla kuin kukaan tuntemani ihminen. Homma pysyi silti koko ajan paremmin kuin hyvin.

Ohjaaja Lauri Laukkanen selittämässä avustajille mitä tapahtuu

Ohjaaja Lauri Laukkanen selittämässä avustajille mitä tapahtuu.

Parhaiten jäivät mieleen ohjaaja Lauri Laukkanen sekä apulaisohjaaja Melissa Markki. He johtivat kuvauksia erittäin onnistuneesti sekä ohjasivat ammattimaisesti isoa joukkoa avustajia. Varsinkin näiden kahden työryhmän jäsenen ansioista kuvaukset sujuivat hyvin ja kuvauksissa säilyi positiivinen sekä erittäin hyvä henki, vaikka aikataulusta hieman myöhästyttiin ja ilta alkoi viiletä.

Elokuvan tekeminen on upeaa tiimityötä, jossa kaikkien työpanos on merkittävä. Näin mahtavan työryhmän tekemästä elokuvasta ei voi tulla kuin loistava.

Minulla oli erittäin hauska ja ikimuistoinen päivä. Parasta oli nähdä työryhmän työskentelyä sekä tutustua uusiin ihmisiin. Ja hei, kuinka useasti pääsee hiekkamontulla ase kädessä jahtaamaan isolla joukolla supersankaria! Jos ikinä tulee mahdollisuus elokuvan avustamiseen, suosittelen ehdottomasti.

petrimast_volume-1

Volumen kuvauspäivät olivat pitkiä ja tahti ripeä; silti avustajista pidettiin hyvää huolta setissä.

Teksti: Areta Santos

Pääkuva: Petri Mast

Juttukuvat: Petri Mast, Areta Santos