Plantui – jokaisen oikeus yrttitarhaan

Nykyihminen tahtoo tietää herkemmin mitä suuhunsa laittaa, mistä raaka-aineet ovat kotoisin, kuka niitä kasvattaa tai kerää ja millä kemikaaleilla ne on maustettu.

Jokainen meistä on jo varmasti kyllästynyt myös muovin määrään, joka kulkeutuu jokaisen basilikaruukun, tillin tai salaatin mukana myös kotiin. Nykyisen kasvivillityksen ansiosta moni on alkanut kasvattamaan myös omia yrttejä kotonaan. Joillakin se onnistuu ja joillakin… noh, ei niin hyvin.

Monella saattaa olla esimerkiksi sellainen elämäntyyli, ettei olla aina vahtimassa onko yrteillä tarpeeksi vettä tai valoa, tai onko nyt liikaa valoa jne. Olisipa siis sellainen laite, joka kastelisi itse yrtit. Ja tarjoisi sitä oikeaa valoa. Ja menisi itse pois päältä.

Hetkinen… Tällainen laitehan on olemassa, ja sen ovat tehneet maailman onnellisimmat ihmiset, eli me suomalaiset! Kyse on Plantui-nimisestä laitteesta.

Plantui on hydroon, eli vesiviljelyyn perustuva laite, joka myös tarjoaa yrteille sopivaa valoa eri kasvuvaiheessa. Laitteen käyttöönotto on erittäin yksinkertaista: vettä ja lannoitetta pohja-astiaan, kapselit veteen ja valokansi päälle. Kun kapseleissa olevat siemenet alkavat itää ja idut kasvavat, nostat valokannen ylemmäs. Helppoa!

Plantui kapselit

Laitteeseen saa myös ajastimen: 16h valoa ja 8h pimeyttä. Laite menee itse päälle ja pois, ja se myös säätelee itse veden annostelua. Eli todellisuudessa sinun täytyy vain lisätä tarvittaessa vettä ja lisäillä blockeja.

Plantui laitteita on kahdessa koossa. Pieni, johon mahtuu 3 kapselia ja iso, johon mahtuu 6 kapselia. Minulla on kotona tällä hetkellä 2 pientä ja 5 isoa laitetta. Ja tahdon lisää!

Plantui blocki

Kotonani kasvaa tilli, viisi eri basilika-lajiketta, chili, persilja, korianteri, salaatti, japaninkaali, sinappikaali ja huima määrä kukkia. Eli perusjuttuja, jotka haen kaupasta. Paitsi nyt en kanna mitään painavaa kotiin. En ruukkuja, muovipakkauksia taikka sitä tilli-pakettia, josta käytän vain puolet ja loput unohtuu jääkaapin perälle ja pilaantuu.

Plantui Boosting Light

Plantuilla on myös isompi kapseliastia, johon mahtuu peräti 12 kapselia. Lisäksi markkinoille on tulossa astia, jossa voi kasvattaa miniversoja. Perus ”blockien” tilalle voi erikseen ostaa ”booster light” -blockin, jossa on LED-valoja. Tämä on käytännöllinen, jos samassa laitteessa on yrttejä, jotka kasvavat eri tahtiin.

Kapselit ja ravinteet

Tykkään siitä, että pystyn alusta loppuun seuraamaan yrttien kasvua. Tiedän, ettei niissä ole kemikaaleja, ja mikä tärkeintä: säästän rahaa.

Miinuksena on sanottava, että moottori, joka vettä pumppaa pitää hieman meteliä, jos vesi on lopussa. Jos vesiastia on täynnä tai puolillaan, moottori on varsin hiljainen. Vanhemmissa malleissa moottori on ollut huomattavasti äänekkäämpi kuin uusissa malleissa, jotka ovat markkinoilla nyt.

En kuitenkaan kyseistä laitetta siirtäisi makuuhuoneeseen. Omat laitteet pidin aluksi olohuoneessa, mutta lopulta siirsin ne keittiöön. Loogista sinänsä, jos kasvatan kokkailuun tarkoitettuja yrttejä. Muuten laite on mainio. Kapseleita saa joko valmiilla siemenillä tai voit hankkia tyhjiä kapseleita ja niihin laittaa toivomia simeniä itse.

Tämä laite sopii mainiosti myös ihmiselle, jolla mikään kasvi ei yleensä pysy hengissä. Meillä kaikilla on se yksi kaveri, joka onnistuu tappamaan jopa kaktuksen..

Kuvat: Maria Mihhailova