Popcult Helsinki – Kun itämainen fandom kohtasi lännen

Helsingin Katajanokalla vietettiin menneenä viikonloppuna kolmatta kertaa järjestettyä Popcult Helsinki -tapahtumaa. Vapaaehtoispohjalta Finnish Fandom Conventions RY:n  järjestämä tapahtuma kerää saman katon alle populäärikulttuurin harrastajat. Olipa intohimosi idän tai lännen fandom, sarjakuvat, tekninen hifistely tai vaikka Disney-elokuvat, löytyy Popcultin ohjelmatarjonnan perusteella jokaiselle jotakin.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa nähtiin paljon ohjelmaa paneelikeskusteluista luentoihin, kirppareihin, taidekujiin ja lempihahmoiksi pukeutuneiden fanien miitteihin sekä tietenkin työpajoihin ja esityksiin.

DSC_1016 copy

Lauantain kunniavieraana nähtiin kuvataiteilija Eliza Jäppinen, joka on muun muassa Studio Killers -yhtyeen animaatiohahmo Cherryn takana. Toiseksi kunniavieraaksi tapahtumaan saapui odotettu ääninäyttelijä ja dubbausohjaaja Markus Bäckman. Luentosaleissa järjestettiin luentoja laidasta laitaan: fanikulttuurista a-seksuaalisuuteen, sekä äänisuunnittelusta aina adaptaatioihin asti. Koko ohjelman löydät tästä.

DSC_1027 copy

Taidekujalta taasen löytyi paljon erilaista taidetta faneilta itseltään – kaikki käsintehtyä! Tämän lisäksi heti pääovien läheisyydessä sijaitsi myyntialue, josta löytyi niin fanituotteita kuin elintarvikkeitakin.

Vaikka Popcult selkeästi keskittyi enemmän länsimaiseen fanikulttuuriin ja fanituskohteisiin, näkyi paikan päällä myös jonkinverran idästä vaikutteita hakeneisia faneja ja tuotteita.

DSC_1033 copy

Tapahtumasta jäi mieleen parhaiten hyvä yhteishenki ja vaikuttavat asut. Luentoihin jäi parantamisen varaa ja ne jäivätkin hienoiseksi pettymykseksi. Tapahtuma on tosin sen verran uusi ja alan talkoovoimin järjestetty, joten tämä on täysin ymmärrettävää. Tapahtuma vaikuttikin näin ulkopuolisen silmin lähinnä kavereiden keskeiseltä miittitapahtumalta, jossa vaihdettiin mielipiteitä, teorioita sekä kannustavia sanoja toisille.

Iso plussa maksuttomasta narikasta sekä vesipisteistä, ja jäämmekin innolla odottamaan ensi vuoden tapahtumaa.

DSC_1032 copy

Harley Quinniksi pukeutunut Laura oli tapahtumassa kavereiden kanssa. Hän tekee kaikki cosplay-pukunsa itse, ja niitä voikin käydä ihailemassa hänen Instagram-tilillään. Lauran sisko oli myös tapahtumassa myymässä käsityötään.

DSC_1038 copy

Graafinen suunnittelija Jemina oli pukeutunut Moana-elokuvan Mauiksi. Hän oli värvännyt erikseen puusepääkaverinsa auttamaan asusteen teossa. 8 kiloa painava puinen koukku oli Jeminan referenssien perusteella toteutettu.

DSC_1040 copy

Jokeriksi ja Harley Quinniksi pukeutuneet Elli ja Eerika olivat ensimmäistä kertaa cosplay-tapahtumassa. Harleyn nuija oli tehty kahdesta ämpäristä ja harjan varresta, loput asusta oli erikseen tilattu. Cossaamisesta tytöillä ei ollut aiempaa kokemusta kuin “vahingossa” vappuna tai Halloweenina pukeutuminen.

Katso alta fiiliksiä tapahtumasta gallerian muodossa.

Teksti: Jasmiina Kiiski

Kuvat: Nelly Tatti