Puhtia arkeen: Gluteenittomat puhtikaura-siemenleivät

Koska ihmiset ovat tulleet yhä enemmän tietoisiksi siitä, mitä suuhunsa pistävät, halusin kehittää puhtikaurasta kaikille sopivia, gluteenittomia ja vegaanisia kauraleipiä, joihin lisäsin vielä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä sekä cashew-pähkinöitä.

Lisäsin reseptiin hiivaa, mutta uskon, että halutessaan sen voi hyvällä mielellä jättää pois, sillä en nähnyt sen suurempaa kohoamista tapahtuvan taikinassa. Pelkästä kaurasta ei myöskään tunnetusti saa kovin kuohkeaa leipää, mutta mausta ei silti tarvinnut tällä kertaa tinkiä. Nämä leipäset veivät ainakin kielen mukana mennessään!

Processed with VSCO with f2 preset

Puhtikaura-siemenleivät, 6kpl

6 dl Puhtikauraa

1 dl kaurahiutaleita

3 dl kädenlämpöistä vettä

2 tl kuivahiivaa

1,5 tl merisuolaa

2 rkl oliiviöljyä

0,5 dl salaattisiemensekoitusta (Itse käytin GoGreenin salaattimixiä, joka sisältää kurpitsan siemeniä, cashew-pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä)

Uuni 180 C ja paistoaika n. 30 min

Processed with VSCO with f2 preset

Valmistusohjeet:

Sekoita ainekset keskenään. Hiiva kannattaa sekoittaa ensin lämpimän veden kanssa, jotta sen saa aktivoitumaan. Itse vaivasin kaikki ainekset keskenään ILMAN siemeniä, annoin taikinan kohota ensin. Lisäsin sitten siemenet, vaivasin lisää ja asettelin leipäset pellille. Ripottelin vielä siemeniä leipien päälle ja voitelin oliiviöljyllä. Kauraleipäset valmistuvat noin puolessa tunnissa riippuen leipien koosta ja ne voi nauttia haluamiensa päällisten kera! Minulle kelpasi luomuvoi.

Processed with VSCO with f2 preset

Lue myös: Puhtikaura taipuu moneksi – kokeile vegaanisia amerikkalaisia pannareita

Teksti ja kuvat: Maiju Hirvonen


Olen vaimo, äiti ja loistava oman elämäni asiantuntija ja filosofi. Kirjoitan kaikesta kaikille, tietenkin täydestä sydämestäni. Mottoni on"Learn to love yourself like you to be loved by others."