Puuro on POP – 5 helppoa puurovinkkiä arkiaamuihin!

Monet eivät pidä puurosta siksi, että se on heistä tylsän makuista. Juttu onkin siinä, että puuroa voi varioida oman maun mukaan, ja lähes mitkä vain lisukkeet sopivat itsestään melko mauttoman puuron kanssa. Nuorempana söin puuroa monta vuotta voisilmän ja maidon kanssa; enemmänkin tottumuksesta kuin siksi, että se olisi ollut erityisen hyvää. Parin viime vuoden aikana olen kuitenkin innostunut puurosta uudelleen tajutessani, että sitä on tosiaan helppo piristää erilaisilla lisukkeilla. Omia suosikkejani ovat esimerkiksi banaani, maapähkinävoi, marjat, pähkinät ja chia-siemenet.

Yksi tällä hetkelläkin muodissa oleva aamupala on tuorepuuro, joka haastaa perinteisen puuron. Se on keitettävää puuroa näppärämpi aamupala, sillä sen voi tehdä etukäteen illalla, jättää jääkaappiin yön ajaksi ja lusikoida suuhun ennen töihin tai muihin menoihin lähtöä.

Jos puurot eivät ole vielä löytäneet paikkaansa aamupalapöydästäsi tai haluaisit kokeilla erilaisia vaihtoehtoja perinteisen voisilmäpuuron sijaan, löytyy alta jokaiseen arkipäivään yksi puuroresepti. Joukosta löytyy niin perinteisiä keitettyjä puuroja kuin tuorepuurojakin.

Maanantai:

Banaani-maapähkinävoipuuro

Tämän puuron teen yleensä silloin, kun en jaksa kikkailla liikaa: banaania ja maapähkinävoita nimittäin löytyy ruokakomerostani melkeinpä aina. Yleensä tykkään lisätä mukaan vielä manteleita, mutta tällä kertaa pähkinäpurkkini sattui olemaan tyhjä. Manteleiden lisäksi tähän puuroon sopivat oikeastaan mitkä tahansa pähkinät.

1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä tai maitoa
1 banaani
1 (reilu) rkl maapähkinävoita
pähkinöitä oman maun mukaan

Keitä puuro ohjeen mukaan joko veteen tai maitoon. Lisää maapähkinävoi valmiiseen puuroon “voisilmäksi”, paloittele banaani siivuiksi ja lisää siivut puuron päälle. Lisää halutessasi pähkinät.

maanantaipuuro

Tiistai:

Marjainen chia-tuorepuuro

Tämä tuorepuuro on superhyvä arkiaamujen pelastaja: ainekset vaan kerätään purkkiin ja seos laitetaan yöksi jääkaappiin valmistumaan. Käytin itse tuorepuurossa Fazerin vadelmaisia kaurahiutaleita, jotka sopivat hyvin marjojen kanssa, mutta mitkä vain kaurahiutaleet toki käyvät.

2 dl mantelimaitoa
2 rkl chia-siemeniä
1 dl kaurahiutaleita
1-2 tl hunajaa
(pakaste)marjoja

Sekoita mantelimaito, chia-siemenet, hunaja ja kaurahiutaleet yhteen esimerkiksi lasipurkkiin, ja laita seos valmistumaan jääkaappiin yön ajaksi. Jos käytät pakastemarjoja, lisää myös ne seoksen päälle jo illalla. Tuoreet marjat taas voi laittaa mukaan vasta aamulla.

tiistaipuuro

Keskiviikko:

Suklaa-maapähkinävoipuuro

Olen jo pitkään tykännyt makeammista puuroista, ja joskus syön tätä nimenomaista puuroa aamun lisäksi myös iltapalana, kun tekee mieli jotain makeahkoa. Itse käytän tähän maidotonta tummaa suklaata, mutta voit toki testailla puuroa muillakin suklaamauilla!

1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä tai maitoa
1-2 riviä tummaa suklaata
1 rkl maapähkinävoita
mustikoita

Tee puuro ohjeen mukaan joko veteen tai maitoon. Pilko suklaa pieniksi palasiksi, ja lisää suklaapalat, kun puuro on vielä lämmintä, jolloin suklaa sulaa osittain sen päälle. Voit myös sekoittaa suklaan kokonaan puuron joukkoon. Lisää lopuksi päälle mustikat ja maapähkinävoi nokareina.

keskiviikkopuuro

Torstai:

Hedelmäinen tuorepuuro

Tämä tuorepuuro toimii aamupalan lisäksi myös hyvänä ja raikkaana välipalana. Itse pidän tuorepuuroissa siitä, että ne ovat vähän kuin puuron ja smoothien sekoituksia ja usein, nimensäkin mukaan, keitettyä puuroa tuoreemman makuisia. Tähän käytettäviä hedelmiä voi myös helposti varioida omaan makuun sopivaksi.

1 dl kaurahiutaleita
1 rkl pellavansiemenrouhetta (tai chia-siemeniä)
2 dl mantelimaitoa tai vettä
½ dl appelsiinimehua
2 kiiviä
1 banaani
1 rkl hunajaa
auringonkukansiemeniä

Sekoita banaani ja toinen kiiveistä blenderissä, ja lisää hedelmäseos lasipurkkiin muiden aineiden kera, auringonkukansiemeniä ja toista kiiviä lukuunottamatta. Anna valmistua yön yli jääkaapissa ja lisää aamulla päälle pilkottu kiivi ja siemenet.

torstaipuuro

Perjantai:

Banaani-kookospuuro

Tätä puuroa teen yleensä silloin, kun haluan jotain samaan aikaan makeaa ja hedelmäistä. Sokerissa lämmitetyt banaanit tuovat mieleeni kiinalaisten ravintoloiden friteeratut banaanit!

1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä tai maitoa
banaani
1 (vajaa) rkl fariinisokeria
manteleita

Tee puuro ohjeen mukaan joko veteen tai maitoon. Laita pannulle kookosöljyä, viipaloi banaani ja lisää se pannulle. Kääntele banaanin palasia ja lisää joukkoon fariinisokeri. Kun sokeri on sulanut ja banaanin palaset ovat pehmeitä, lisää ne puuron päälle. Ripottele vielä halutessasi valmiin puuron päälle vähän fariinisokeria ja pudottele mukaan mantelit.

perjantaipuuro

Internet on pullollaan puuroreseptejä ja sieltä olen itsekin suurimman osan käyttämistäni resepteistä löytänyt vuosien saatossa. Välillä varioin ohjeita oman makuni mukaan. Puuro on myös siitä helppo ruoka, että sen tekoon ei reseptejä edes välttämättä tarvitse, sillä sen kanssa voi kokeilla lähes mitä vain lisukkeita. Itse pidänkin nimenomaan siitä, että puuroissa voi kokeilla uusia juttuja, seuraavaksi aion esimerkiksi itse vaihtaa kaurahiutaleet tattarihiutaleisiin! Joka-aamuiseen voisilmäpuuroon tuskin teen enää paluuta, vaikka välillä sitäkin on kiva tehdä, ihan vain vanhojen aikojen muistoksi.