Rähinä Live järjestettiin viimeisen kerran Helsingin Nosturissa

Perinteikäs Rähinä Live järjestettiin loppuunmyydyssä Nosturissa itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta. Hiphop-kollektiivi Rähinä Recordsin ja Nosturin historia nivoutuu vahvasti yhteen. Ensimmäinen Rähinä Live järjestettiin Nosturissa jo vuonna 2002. Aiemmin paikassa on juhlittu Fintelligensin ensimmäiset levyjulkkarit Nosturin perustamisvuonna 1999. Tämä vuosi on Nosturin viimeinen, sillä se puretaan ensi vuonna.

Tunnelma oli odottavan haikea, yläparvelle kerääntyi Rähinän kanssa varttunutta väkeä siemailemaan lahtelaista mallasjuomaa. Ensimmäinen esiintyjä herätti heissä spekulaatiota: ”Kuka tää nyt on?” ”Se on joku Idols-tyyppi”. Ensimmäisen artistin paikka ei ollut helppo, vasta 17-vuotiaalle Leo Luthandolle. Hän otti kuitenkin tilan haltuun Tiloihin-kappaleella sekä 02210 nimeä kantavalla Espoon Olarille omistetulla räppioodilla.

Toisena lavalla nähtiin toinen Rähinän nuori kiinnitys, reipas suomalaiskreikkalainen trap-artisti Ares, joka saapui lavalle värikkäässä toppatakissa. Häneltä kuultiin muun muassa pari kuukautta sitten julkistettu Bisnes. Lavalla nähtiin myös Lukas Leon, jonka tuplaajana Ares aloitti uransa.

Timo Pieni Huijaus (TPH) esiintyi ja hauskuutti konkarin elkein. Hän sanoi, että keikka etenee etuajassa, sillä energiset nuoret olivat niin innokkaita. Häneltä kuultiin Paratiisi, Tee Mitä Pitää sekä vuoden 2014 kesähitti Pleiboi.

Yleisön viihtyvyydestä huolehtivat myös DJ Slim Kim ja DJ Ewok, soittamalla nostattavaa musiikkia Kanye Westistä DMX:ään. Seuraavana estradille astui Iso H, jolta oli ääni lähtenyt flunssan takia niin pahasti, että ei ollut varmaa, pystyisikö hän esiintymään ollenkaan. Ääni oli onneksi palautunut riittävästi ja Iso H suoriutui hyvin, kuten hän 24H-biisissä räppäsi: ”Mikään ei haittaa menoo, vielä riittää tehoo”.

Sitten lavalle saapui Brädi, jolle tulee ensi vuonna kymmenen vuotta täyteen Rähinällä. Hänellä oli yllään hapsunahkatakki, aurinkolasit sekä hattu. Riisuessaan hattunsa, hän muistutti Pitbullin ja Breaking Bad -sarjasta tutun hahmon Walter Whiten lahtelaista lehtolasta.

Nosturi ei ole suinkaan ainoa keikkapaikka, joka on tuomittu lopettamaan. Brädi oli hetki sitten joutunut hyvästelemään myös legendaarisen Kasisalin, joka oli tärkeä Cheek-ilmiön syntymiselle. Rähinä Livessä kuultiin Hätähuuto Nosturille. Bileräppibiisi Lämpöö lämmitti bilekansaa alati täyttyvässä Nosturissa.

Uniikki kippisteli itsenäisyyspäivän aaton kunniaksi Oispa Kaljaa -kappaleen aikana. Uniikilta kuultiin myös muun muassa Pätkätöis, johon hän eläytyi hauskalla koreografialla.

Asa toi lavalle sopivaa rosoisuutta Roihuvuorella. Asan kanssa esiintyneen DJ Polarsoulin kaikki huudatukset eivät menneet aina yleisölle läpi, mutta kaiken kaikkiaan Asa ja Dj Polarsoul loivat hyvän kontrastin bileräppipotpurille. Asan veto huipentui crowdsurfaukseen yleisön halki legendaarisen Punainen tiili -kappaleen aikana.

Samuli ”Spekti” Huhtala oli kovassa iskussa. Hän saapui lavalle kirjaillussa takissa kuin diktaattori konsanaan Rakas Speksistanin intron mahtipontisen julistuksen jälkeen. Juna kulki reteästi Spektin tanssahdellessa ja parikymppisten nuorten miesten pomppiessa yleisössä.

Rähinän merkkihahmo Elastinen oli ehkäpä illan odotetuin artisti. Kun hän saapui lavalle ja väläytti tunnetun hymynsä, nainen viereisellä korokkeella innostui niin, että lähes putosi päälleni. Supervoimii herkisti yleisön, eikä Vain Elämää -veto Keinutaan-kappaleesta jättänyt yleisöä kylmäksi. Kun Elastinen huusi ”Jos sul on hyvä olla, kädet yhteen” yleisö osallistui yläkertaa myöten.

Elastinen nostalgisoi Nosturi-vuosiaan ja kertoi olevansa iloinen, että Rähinä Live oli vielä kerran mahdollista järjestää ”missä sen kuuluukin olla”. Hän toivoi Nosturin porukalle paljon voimia, hän halusi Eteen ja Ylös -kappaleellaan muistuttaa, että eteenpäin mennään, tuli mitä tuli.

Keikan loppuosuus oli illan parhaimmistoa: Rähinä-huudatukset raikuivat, kuohuva virtasi ja kaikista artisteista huokui hyvä yhteishenki. Lopussa kuultiin muun muassa Rähinän possebiisi Myrkkyä, Kapasiteettiyksikön suhteellisen uusi, mutta vanhalle tyylille uskollinen Bella Zau ja tietenkin Fintelligensin legendaarinen ensimmäinen single Voittamaton.

Ilta oli täynnä ehtaa show-meininkiä, mutta Nosturi paikkana teki tunnelmasta kuitenkin lämpimän ja intiimin. Nosturin saaga päättyy, mutta Rähinän tarina jatkuu väkevästi.

Katso kattava kuvagalleria illasta täältä.

Kuvat: Patrik Pesonen

Teksti: Anastasia Ranta