Satokausikasvikset – 3 hyvää syytä miksi niitä kannattaa suosia

Olemme varmasti jokainen nähneet ruokakaupoissa HeVi-osastoilla mainintoja satokausikasviksista ja hedelmistä, mutta mitä tuo käytännössä siis tarkoittaa, ja mitkä niiden hyödyt ja terveysvaikutukset oikein ovat?

Jokaisella kasviksella ja hedelmällä on oma satokautensa, eli aika vuodesta, kun sitä on runsaiten saatavilla ja itse kasvis tai hedelmä on parhaimmillaan. Listaan alle muutamia seikkoja miksi satokasviksia ja hedelmiä kannattaa suosia ja ottaa osaksi monipuolisempaa ruokavaliota!

Tuoreus

Maku on satokauden aikana parhaimmillaan. Hedelmät ovat todella mehukkaita. Ne ovat täynnä vitamiineja ja hivenaineita. Suomalaisia kasviksia – ja esimerkiksi sieniä – on mahdollista saada suoraan metsästä tai pellolta lautaselle. Ulkomailta tuodessa nämä kasvikset ja hedelmät eivät sisällä suhteessa niin paljon lisäaineita kuin muut sieltä tuotavat kasvikset. Hedelmiä tai kasviksia ei tarvitse esimerkiksi lannoittaa niin paljon kuin satokauden ulkopuolella, koska kasvatusolosuhteet ovat parhaimmat kasviksen kannalta. Syömällä satokausikalenterin mukaan saamme parhaan hyödyn elimistöllemme kasviksista ja hedelmistä.

Edullisuus ja ekologisuus

Satokausi siis tarkoittaa sitä, että vuodenaika on kasvikselle paras aika kasvaa, joten tällöin kasvatuskulut eivät ole yhtä suuret verrattuna muuhun vuodenaikaan. Tällöim esimerkiksi valoa tai lämpöä ei tarvitse tuottaa niin paljon keinotekoisesti. Kasvista tai hedelmää on tällöin saatavilla runsaasti ja Suomen ulkopuolelta tuotavia kasviksia ja hedelmiä voidaan tuoda runsain mitoin esimerkiksi vähemmän luontoa kuormittavasti meriteitse, kuin että kasviksia tuotaisiin pieniä eriä tai yksittäin pakattuna lentokoneella. Parasta on tietenkin suosia lähellä tuotettuja kasviksia ja hedelmiä, mutta kaikkia meidän ruokavalioon iskostuneita tuotteita ei ole mahdollista tai järkevää tuottaa Suomessa. Edullisuudesta yhtenä esimerkkinä tällä hetkellä kaupoissa (huhtikuussa) luomubanaanit maksavat kilohinnaltaan ihan yhtä vähän, kuin perus Chiquitat, koska nyt on banaanin satokausi.

Monipuolisuus ja terveellisyys

Jos tutustuisimme enemmän satokauden tarjontaan ja päättäisimme suosia sen aikaisia kasviksia ja hedelmiä, voisimme löytää paljon uusia tuttavuuksia ruokalautasellemme. Mitä enemmän värejä lautasella on, sitä terveellisempää. Suosimalla sesonkituotteita tuet tieysti kasvisten ja hedelmien tuottajien elinkeinoa ja näin tuet heitä jatkossakin kasvattamaan kasviksia tai hedelmiä. Kysyntä voi myös kannustaa heitä laajentamaan kasvis- ja hedelmävalikoimaa.

Tämän hetken, eli huhtikuun ihania satokausikasviksia ja hedelmiä ovat esimerkiksi: banaani, passionhedelmä, erilaiset sienet, tankoparsa, ananas, broccolini ja lime.

Lisäksi voit tutustua loppuvuoden satokausivihanneksiin ja -hedelmiin esimerkiksi täältä.

Lähde rohkeasti kokeilemaan erilaisia satokausikasviksia niiden ollessa supervitamiinipommeja ja edullisia!

Lähde: Satokausikalenteri


Hyvinkääläinen punapää, joka rakastaa kettuja, kirjoja, videopelejä, kulttuuria ja kosmetiikkaa. Vapaa-aikani vietän mieluiten kutomalla, sienestämällä ja koiran kanssa ulkoillessa.