Suuret Oluet Pienet Panimot Tampereella 25.5.2019

Menneenä viikonloppuna Tampereella järjestettiin Suuret Oluet – Pienet panimot -pienpanimofestivaalit, jossa tänä vuonna oluitaan ja siidereitään olivat maistatuttamassa 31 eri panimoa. Muita tapahtumapaikkoja tänä vuonna festareille ovat Tampereen lisäksi Kuopio, Lahti, Helsinki, Turku ja Oulu.

Menneinä vuosina festarit on järjestetty Tampereen Keskustorilla, mutta tänä vuonna paikkana toimi uusi Ratinanniemen festivaalipuisto. Uusi alue oli tilava ja palveli todella hyvin. Vaikka sää oli sateinen ja kolea ei se selkeästi haitannut ihmisten intoa lähteä tutustumaan uusiin makuihin. Tapahtuman johtaja Pekka Kääriäinen kertoi meille, että kävijämäärä tänä vuonna oli huimat 8000.

Olutvalikoimaa tarkastellessani huomasin, että selkeästi tänä vuonna esillä olivat sour ja hedelmillä tai marjoilla maustetut oluet. Myöskin laktoosi mausteena oli monesti esillä. Viime vuosiin nähden IPA ja APA eivät ole menettäneet suosiotaan, mutta tummia oluita ei valikoimasta löytynyt niin paljon kuin aiempina vuosina. Isona plussana oli tänä vuonna tehty panimoiden esittelyvihko, josta pystyi kartan avulla suunnistamaan oikealle kojulle, ja jokaisen panimon oluet olivat myös makumaailmoiltaan esitelty vihkosessa.

Suomessa olutkulttuuri on aktiivista, eikä se ole selkeästikään vain “hipstereiden” juttu. Panimot kehittelevät koko ajan uusia tuotteita, ja on aivan mahtavaa, että meillä on Suomessa tällainen tapahtuma, joka mahdollistaa pienille panimoille mahdollisuuden esitellä omia innovatiivisia tuotteitaan.

Tapahtuman johtaja Pekka Kääriäinen vastasi meille muutamaan kysymykseen tapahtumaan liittyen ja omasta kokemuksestaan oluen parissa:

Milloin ensimmäiset Suuret oluet – Pienet panimot -festarit järjestettiin ja mistä ajatus lähti?

– Ensimmäinen oli vuonna 2003 Lahden Satamatorilla. Idea lähti minulta ja kutsuin mukaan muistaakseni 6 pienpanimoa. Idea oli tehdä pienpanimotapahtuma, ja ilman isoja, jossa pienet pääsivät esittelemään toimintaansa ja maistattamaan tuotteitaan paikassa, jossa muutenkin liikkuu paljon ihmisiä.

Kerroit aiemmin, että olette käyneet brändinne kanssa myös esim. Saksassa. Kertoisitko siitä enemmän?

– Suuret Oluet on ollut mukana saksalaisissa tapahtumissa parin viime vuoden aikana teemalla Grosse Biere-Kleine Brauereien au Finnland. Saksassa esittely on tapahtunut kootusti tuon merkin alla ja kerralla on ollut 4-8 panimon tuotteita mukana. Näitä tapahtumia on ollut Berliinissä, Kielissä, Münchenissä, Nürnbergissä ja Frankfurt am Mainissa. Tänä vuonna olemme mukana myös Potzdamissa ja Frankfurt an Oderissa sekä Wienissä Itävallassa. Meillä on oma anniskeluvaunu Berliinissä.

Mikä on saanut sinut itsesi kiinnostumaan työskentelystä oluiden parissa?

– Aloin tehdä sahtia 14-vuotiaana vuonna 1970 ja se on vienyt mennessään myös oluen pariin.

Saako teidän tapahtumaanne ilmoittautua mikä vain pienpanimo vai onko sille joitain rajoituksia?

– SOPPiin hyväksytään valmistustoimintaa harjoittava suomalainen pienpanimo (vuosituotanto alle 15 miljoonaa litraa), joka on Pienpanimoliiton jäsen. Helsingin SOPPissa on vuosittain myös kutsuvieraana jonkin maan pienpanimoita. Tänä vuonna kutsuvierasmaa on Italia. Lisäksi Helsingissä on ollut pitkään Taako Saarenmaan Kuressaaresta.

Montako kävijää festareilla käy keskimäärin vuosittain ja mikä kaupungeista on suosituin?

– Yhteensä 6:ssa SOPPissa kävi viime vuonna yli 60 000 vierailijaa. Kävijäämäärä vaihtelee eri paikkakunnilla 6,000 – 25,000 välillä. Suurin on Helsinki ja pienin Lahti. Sää vaikuttaa myös kävijämäärään, ollaanhan ulkotiloissa. Tampereella kävi tänä vuonna vajaat 8000, vaikka paikka oli uusi ja ilma ei niin paras mahdollinen, Kääriäinen kertoo.

Suosittelen tapahtumaa lämpimästä jokaiselle erikoisoluiden ystävälle! Aion varmasti vielä itsekin käydä Helsingin tapahtumassa, koska valikoimaa on niin paljon, että kaikkea ei yhdessä illassa ehdi käymään läpi.

Seuraavat SOPPit järjestetään Kuopiossa 6.6-8.6.2019.
Lisää infoa tapahtumapaikkakunnista, lipuista ja tapahtumasta löydät täältä.

Kuvat: Marianne Viljanen


Hyvinkääläinen punapää, joka rakastaa kettuja, kirjoja, videopelejä, kulttuuria ja kosmetiikkaa. Vapaa-aikani vietän mieluiten kutomalla, sienestämällä ja koiran kanssa ulkoillessa.