Talvilomalukemista: 10 kirjaa, joihin sinun kannattaisi tutustua

Moni opiskelija viettää tällä viikolla talvilomaa, ja sehän tarkoittaa sitä, että pää saa viimein hieman levätä ja nauttia olemisen sietämättömästä keveydestä. Talvileikkien lisäksi on mukavaa myös keittää kuppi kuumaa, hautautua lämpimän peiton alle sohvan nurkkaan ja heittäytyä täysin siemauksin kirjojen jännittävään maailmaan. Alle listasimme toimituksen ehdotukset erilaiseen lomalukemiseen!

Erlend Loe – Supernaiivi

Supernaiivi.conv

“Kirjan 25-vuotias päähenkilö kokee eksistentialistisen kriisin ja tuntee kaiken olevan merkityksetöntä. Hän käyttää aikaansa merkityksettömään puuhasteluun terapiana: heittelee palloa seinää vasten, nakuttelee hakka-lelunsa palikoita ja tekee pitkiä listoja muun muassa asioista, joista hän tietää paljon, mutta jotka ovat tarpeettomia.”

H.P. Lovecraft – Charles Dexter Wardin tapaus

charles_dexter_wardin_tapaus

“Tämä lyhyt vuonna 1927 julkaistu romaani kertoo nuoresta providencelaisesta opiskelijasta, joka ryhtyy tutkimaan okkultismia ja vuonna 1771 kuollutta esi-isäänsä. Charlesin elämä kietoutuu lopulta kokonaan kuolleiden ja manausten ympärille ja hänen okkultistiset tutkimuksensa alkavat vaikuttaa myös ympäröivän yhteisön tapahtumiin.”

Nick Cave – Kun aasintamma näki Herran enkelin

9789520103453-iso

“Mykkä Euchrid-poika syntyy syrjäiseen Ukoloren laaksoon vanhan Chevy-romun takapenkille juoppohullun äidin ja kieroutuneen isän perheeseen. Laaksossa asuva fundamentalistinen uskonnollinen lahko ei suvaitse poikkeavia ihmisiä ja Euchrid saa tuntea sen nahoissaan. Maailma ei tunne armoa, mutta Euchrid tuntee Jumalan henkilökohtaisesti ja saa tältä kauhistuttavan tehtävän.”

Peter Høeg – Lumen taju

Lumen taju, Peter Hoeg

“Lumen tajun tapahtumat lähtevät liikkeelle kun kuusivuotias Esajas putoaa kerrostalon katolta. Smilla tietää ettei kyseessä ole onnettomuus sillä hän on nähnyt jäljet lumessa, talon katolla. Ne ovat Esajaksen omat jäljet, eikä muita näy, mutta Smilla osaa lukea lunta. Poliisi ei kuitenkaan usko naisen selityksiä jäljistä ja pojan korkeanpaikankammosta, niinpä Smilla alkaa tutkia tapausta itse. Pian hän pääsee vaiettujen, Grönlantiin suuntautuneiden tutkimusmatkojen, jäljille ja sotkeutuu johonkin paljon suurempaan, jota hänen on itsekin vaikea ymmärtää. Tietoja tonkiessaan hänen omakin henkensä joutuu vaaraan useammankin kerran.”

Marisha Pessl – Yönäytös

9789511272977

“Julkisuudesta kadonnut elokuvaohjaaja Stanislas Cordova tunnetaan väkivaltaisista, tummasävyisistä elokuvista, jotka ovat saavuttaneet kulttimaineen. Fanaattisimmat Cordovan ihailijat järjestävät niistä yöllisiä erikoisnäytöksiä katakombeissa ja kellareissa.

Kun Cordovan 24-vuotias tytär löydetään kuolleena hissikuilun pohjalta, maineensa menettänyt toimittaja Scott McGrath alkaa tutkia uudelleen ohjaajaan liittyviä salaisuuksia.”

John Ajvide Lindqvist – Kultatukka, tähtönen

john-ajvide-lindqvist-kultatukka-ta%cc%88hto%cc%88nen

“Kultatukkainen tyttö löytyy parin viikon ikäisenä avoimesta haudasta metsässä. Hän kasvaa yksin kellariin teljettynä seuranaan vain kasettisoitin ja satunnaiset kasvattivanhempien vierailut. Tytöllä on ainutlaatuinen kyky laulaa täysin puhtaasti ja jäljitellä kaikkea musiikkia, mutta häneltä puuttuu kokonaan kyky tuntea.

Samaan aikaan toinen, aivan tavallinen tyttö kasvaa tavallisessa perheessä. Hän on niin kuin kaikki muutkin, mutta tuntee olonsa ulkopuoliseksi ja yksinäiseksi. Kun tytöt kohtaavat 14-vuotiaina, heidän välilleen syntyy erikoinen ystävyys, josta kasvaa jotain täydellisen kauheaa. He eivät ole enää yksin, ja yhdessä he ovat voimakkaampia kuin kukaan muu.”

Daniel Keys – Kukkia Algernonille

1319

“Kirja koostuu edistymisraporteista, jotka on kirjoittanut Charlie Gordon. Charlien älykkyysosamäärä on 68, mutta hänelle tehdyn kokeellisen leikkauksen seurauksena se nousee nopeasti 185:een ja hän ohittaa älykkyydessä kaikki läheisensä, jopa hänelle leikkauksen tehneet tiedemiehet. Charlie on ensimmäinen ihminen, jolle leikkaus on tehty, mutta ennen häntä leikkaus on tehty Algernon-hiirelle. Kun Charlie huomaa Algernonin taantuvan, hän ymmärtää saman tapahtuvan pian myös hänelle itselleen.”

Patrick Süskind – Parfyymi: Erään murhaajan tarina

3032

“Jean-Baptiste Grenouille syntyy vuonna 1738 Pariisin kalatorin jätteiden keskelle. Muista ihmisistä tulokas poikkeaa siinä, ettei hän itse tuoksu miltään. Toisaalta hänen hajuaistinsa on ylivertainen, sen avulla hän hahmottaa maailmansa, kulkee pimeässä kuin päivällä – se määrää hänen tunteitaan ja himojaan. Hän on orpo, vieroksuttu kummajainen maailmassa, jossa ihmiset käyttävät nenäänsä vain hengittääkseen ja luulevat näkevänsä kaiken pelkillä silmillään.

Grenouillesta tulee mestari hajujen katoavaisessa maailmassa. Hänen mielessään kehkeytyy halu luoda parfyymi, enkelin tuoksu, jolla voisi lumota kaikki ihmiset ja hallita koko maailmaa. Hän myös onnistuu, vaikka päämäärään päästäkseen hänen on murhattava 25 ihanaa neitsyttä…”

Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius – Error: Mielen häiriöitä

error

“Rehellisessä ja rohkeassa kirjassa oman tarinansa kertoo 15 ihmistä, joiden elämään vaikuttaa jokin mielen häiriö, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus, dissosiaatiohäiriö, syömishäiriö, pakko-oireinen häiriö tai skitsofrenia. Henkilöt tulevat esiin kuvallaan, etunimellään, iällään ja diagnoosillaan. Muiden rinnalla mielensä pimeää puolta avaavat muun muassa Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala, Herra Ylppö ja Milana Misic.”

Madeline Miller – Akhilleen laulu

978-952-260-129-2

“Akhilleus on vahva, nopea ja kaunis – vastustamaton näky kaikkien kohtaamiensa silmissä. Patrokles, nuori prinssi, on tuomittu kotimaastaan maanpakoon onnettoman väkivallanteon jälkeen ja saatettu Akhilleen isän, Fthian kuningas Peleuksen hoviin. Kaiken ymmärryksen vastaisesti Akhilleus ottaa hyljeksityn Patrokleen siipiensä suojaan, ja hatarasta toveruudesta kehittyy hiljalleen luja ystävyys.

Nuorukaisten kasvaessa rinta rinnan, ystävyys syvenee yhä läheisemmäksi. Kohtalon ajamana he rientävät muiden Kreikan miesten joukoissa piirittämään Troijaa, missä Spartan kuningatar Helenaa pidetään vankina. Sodan säälimätön verenvuodatus koettelee nuorukaisia ja asettaa vaakalaudalle kaiken sen, mitä nämä pitävät rakkaana. Jumalten ja kuninkaiden, kunnianhimon ja rakkauden ristipaineessa julmat Kohtalottaret johdattavat Akhilleen ja Patrokleen kohti hirvittävää uhrausta.”

Mukavia lukuhetkiä toivottaa HeartBeatsin toimitus!

Lue myös: #tbt: Musiikkia, joka täyttää pyöreitä – 20-vuotiaat klassikot

Lue myös: Ajatukset järjestykseen Bullet Journalilla – haastattelussa harrastelija Piia Pörsti-Laitinen