#tbt: Prince – Pieni mies oli musiikin jättiläinen

Vuosi 2016 on ollut populaarikulttuurille viikatemiehen aikaa. David Bowie, Lemmy Kilmister, Alan Rickman, Glenn Frey, George Martin sekä monet muut taiteilijat ovat poistuneet keskuudestamme viimeisten kuukausien aikana. Viime torstaina joukkoon liittyi yksi kaikkien aikojen omaperäisimmistä pop-artisteista, vain 57-vuotiaana menehtynyt Prince. Kuten Bowie, myös Prince oli itsetietoinen kameleontti, joka kulki tuotteliaana omaa polkuaan loppuun asti. Prince ei viihtynyt haastatteluissa, eikä raottanut yksityiselämäänsä julkisuuteen. Hän jäi mysteeriksi, joka puhutteli fanejaan juuri musiikin ja spektaakkelimaisten live-esiintymisten kautta.

Prince tulee jäämään popin kaanoniin, eikä syyttä. Tässä muutamia poimintoja tähdestä;

Multi-instrumentalisti

Muusikkoperheessä syntynyt Prince oppi jo nuorena soittamaan monia instrumentteja. Ensimmäisen levynsä, vuonna 1978 ilmestyneen For You -pitkäsoiton, artisti tuottamisen lisäksi myös soitti kokonaan itse. Sama tyyli jatkui läpi uran. Kokeilunhaluinen taitelija nähtiin niin lavalla kuin studiossa rumpujen, basson tai pianon ääressä. Kuitenkin kitaristina Princea pidettiin uraauurtavana ja häntä verrattiinkin usein Jimi Hendrixiin soittotaitojensa ansiosta. Pearl Jamin nokkamies Eddie Vedder summasi asian keikallaan näin: “People know him from the ways he looked, and the different ways he looked, and different things he said – a lot of incredible things to remember him by… But I gotta tell you, and you just saw some great guitar playing. Prince was probably the greatest guitar player we’ve ever seen.”.

Työnarkomaani

39 levyä, tuhansia keikkoja ja pitkiä mahtipontisia maailmankiertueita. Prince tuotti jatkuvasti omaa musiikkiaan kotistudiossaan ja kehittyi Minneapolis-soundin pioneeriksi. Huhujen mukaan hänellä oli inspiraatiohetkien varalta 24/7 palkattuna bändi, jonka kanssa pääsi jammailemaan mihin vuorokauden aikaan tahansa.  Princen sanotaan valvoneen elämänsä viimeiset kuusi vuorokautta uutta musiikkia luoden. Neljä edellistä levyä syntyivät 18 kuukauden sisään ennen legendan poismenoa.

Palkittu taiteilija

40-vuotisella urallaan Prince voitti seitsemän Grammya, Golden Globen ja muita lukuisia musiikki – ja elokuva-alan palkintoja. Oscarin hän sai sävellyksestään elokuvaan Purple Rain. Rockin Hall Of Fameen laulaja-lauluntekijä ikuistettiin 2004. Pääosin artisti pysyi kriitikoiden ja fanien suosiossa läpi uransa, vaikka monipuoliseen kokeilevaan uraan mahtui myös rimanalituksia.

Oikutteleva supertähti vai levy-yhtiön mannekiini

Prince koki olevansa levy-yhtiön orja. Vuonna 1993 hän vaihtoi nimensä symboliksi, jolla ei ollut ääntämisasua. Tähti kritisoi Warnerin jatkuvia pyrkimyksiä vaikuttaa hänen taiteelliseen visioonsa ja mediakuvaansa. Prince ei tahtonut antaa syntymänimeään korporaation käyttöön ja alkoi esiintyä symbolina, jonka poskeen oli kirjoitettu sana “slave”. Sopimuksen päätyttyä symboli vaihtui taas Princeen. Tuottajana hän piti jatkossa kaikki musiikilliset oikeudet ja päätäntävallan itsellään. Prince oli harvoja artisteja, jotka omistivat itse itsensä. Hänen suhtautumisensa suoratoistopalveluihin oli nihkeä, minkä vuoksi miehen tuotantoa ei juurikaan Spotify-soittolistoilla näy.

Muuta

  • Sinead O’ Connorin tunnetuksi tekemä Nothing Compares 2 U on alun perin Princen kirjoittama ja säveltämä kappale.
  • Prince ehti kirjoittaa Beautiful Ones –nimistä muistelmateostaan vain 50 sivua.
  • Naimisissa kahdesti, liitoista ei syntynyt lapsia.
  • Esiintyi kerran Suomessa, Hartwall-areenalla vuonna 2011.