Testissä: Fast heraproteiinijauhe, proteiinismoothie- ja vanukas-mixit sekä Amino+Energy Wake Up Shot

Fast-tuoteperheestä löytyy kattava valikoima erilaisia urheilijan lisäravinteita treeniboostereista proteiinilla kyllästettyihin herkkuihin, jotka sopivat kaikille terveellisistä elämäntavoista ja treenaamisesta kiinnostuneille. Osa tuotteista on saatavilla päivittäistavarakaupoissa, mutta koko valikoima löytyy Fast-verkkokaupasta, josta tuotteet ovat helposti löydettävissä eri kategorioihin lajiteltuina. Erittäin positiivisena lisänä Fastin sivustolta löytyy myös erillinen osio, joka sisältää tietoa heidän tuotepakkauksiaan koskevasta kierrätyksestä ja uusiokäyttömahdollisuuksista, joka loi ainakin allekirjoittaneelle positiivisen ja ympäristötietoisen kuvan kyseisestä firmasta.

Testiin pääsi tällä kertaa neljä erilaista tuotetta, joista löytyi niin hyviä kuin huonojakin puolia. Muun muassa Suomen ostetuimpana heraproteiinina markkinoitu HERA80-jauhe aiheutti pienen pettymyksen kehnolla sekoittuvuudellaan. Minttusuklaan makuinen jauhe sisältää sopivasti 18 grammaa proteiinia mittalusikallista kohden, ja sopii hyvin välipalaksi tai treenin jälkeiseksi palautusjuomaksi esimerkiksi hedelmän kera nautittuna. Jauheen maku oli veteenkin sekoitettuna miellyttävän voimakas sekä 600g pakkaus mukavan kokoinen ja helppo kuljettaa mukana esimerkiksi treenikassissa. Verrattaessa muihin heraproteiinijauheisiin, oli sekoittuvuus kuitenkin kehno, joka on varsin tärkeä ominaisuus nesteeseen sekoitettavassa tuotteessa. Tämä herajauhe voisi kuitenkin toimia vallan hyvin esimerkiksi erilaisissa blenderissä tehtävissä smoothie-juomissa.

16010594_10209394988523922_1533990960_o

Delicious Protein Smoothie Mix -annospusseissa myytävä vähälaktoosinen ja -sokerinen herajuomajauhe on kätevä ratkaisu kiireessä nautittavaksi välipalaksi hyvien ravintoarvojensa, kätevän pakkauskokonsa ja helpon nautittavuutensa ansiosta. Annospussin sisältö sekoitetaan kolmeen desilitraan maitoa tai vettä, jonka jälkeen juoma on valmis nautittavaksi. Yksi annospussi sisältää mukavat 22 grammaa proteiinia. Saatavilla on kaksi eri makua: kookos-ananas sekä mustikka-vadelma, joista jälkimmäinen pääsi testiin. Maku oli miellyttävän raikas verrattuna suurimpaan osaan proteiinijuomajauheista, joita olen elämäni aikana maistanut. Lisäpisteitä tämä tuote sai maltillisesta makeutuksesta, joten tätä voisin suositella kokeiltavaksi niille, jotka ovat kyllästyneet herajauheille tyypilliseen yli-imelyyteen. Mielestäni tuotteessa olisi voinut olla hieman voimakkaampi marjan maku, mutta positiivisena yllätyksenä tuote sisältää oikeita marjoja keinotekoisten aromien sijaan sekä 240mg luustolle tärkeää kalsiumia.

16010071_10209394996724127_392142964_o-1

Herkutteluun ja miksei välipalaksikin sopivat Delicious Protein Pudding Powder -vanukasjauheet olivat mielenkiintoinen kokemus. Jauhetta saa kahdessa eri maussa (cookies ‘n’ cream sekä suklaa), joista kumpikin tyydytti tämän sokerihiiren herkkuhimot loistavasti, vaikkei valmis vanukas esteettisesti kovin houkutteleva näky ollutkaan. Jauhe sekoitetaan noin puoleentoista desilitraan kylmää maitoa, jonka jälkeen sen annetaan vetäytyä 5-20 minuuttia. Koostumusta voi säädellä nesteen määrää lisäämällä tai vähentämällä, jolloin jokainen saa itselleen vanukkaaseen sopivan koostumuksen. Sekoitusvaiheessa kannattaa olla nopea, koska jauhe alkaa jähmettymään välittömästi. Pakkauksessa kehotetaan sekoittamaan jauhe shakerissä, mutta tällöin vanukkaasta iso osa hyytyy pullon reunoille, joten itse suosittelisin sekoittamaan jauheen suoraan kulhossa. Nämäkin jauheet sisältävät 22 grammaa proteiinia annosta kohden, ja ovat loistava valinta sokeristen mielitekojen korvikkeeksi. Yksi vanukasannos on kuitenkin harmillisen pieni, ja vaikka makeannälkä lähti, on kummassakin makuvaihtoehdossa tyypillinen keinotekoinen aromi, josta voi lähestulkoon maistaa lisäaineet, joita tuote sisältää (makeutusaine, nostatusaineet, paakkuuntumisenestoaine jne).

16108033_10209395005484346_1554800865_o

Ainoa testiin päässyt proteiinia sisältämätön tuote on Amino+Energy Wake Up Shot -juoma-annos. Tämä 60 millilitran kofeiinipommi on tarkoitettu nautittavaksi tilanteissa, joissa koet tarvitsevasi lisäenergiaa, oli syy mikä hyvänsä. Monet kofeiinishotit ovat tarkoitettu ennen treeniä nautittaviksi, ja tämä tuote onkin siitä poikkeuksellinen, että sitä markkinoidaan käytettäväksi missä tahansa arkisessa tilanteessa, jossa koet kaipaavasi piristystä. Annos sisältää kofeiinia kahvikupillisen verran sekä lisäksi markkinoijan mukaan “mukavan” määrän aminohappoja. Kirpeän hapan kiivi-lime-makuyhdistelmä sai ainakin allekirjoittaneella makunystyrät heräämään jo ennen kofeiinipiikkiä. Itse nautin juoman ennen treeniä, vaikka Fastilta löytyy myös oma Boom!-niminen shotti nimenomaan treenitehoa lisäämään. Ja kyllä tämä tuote herätti! Vaikka salille raahautuessani tunsin itseni enemmänkin ihmisraunioksi kuin rautoja nostelevaksi pedoksi, treenin aikana alkoi vaikutus pikkuhiljaa tuntua, painot liikkuivat kevyesti ja keskittyminen oli huipussaan. Tätä tuotetta suosittelen kokeilemaan, mikäli tarvitset toisinaan lisäboostia vireyteesi! Saman tuotesarjan aiemmin mainittu Boom!-shotti sisältää tuplasti kofeiinia kokeilemaani Wake up shottiin verrattuna, mikäli miedompi shotti ei tahdo riittää. Pitää kuitenkin muistaa, että uupumuksen iskiessä suositeltavampaa olisi rehellinen lepo eikä itsensä käynnissä pitäminen piristeiden avulla, eli en suosittelisi tätäkään tuotetta jatkuvaan käyttöön, vaan ainoastaan pahojen päivien varalle.

16106705_10209394989643950_1171023114_o

Lue myös: Testissä: Seikkailupuisto Korkee – haastetta mielelle ja fysiikalle

Lue myös: Testissä: FAST PROTEIN MILKSHAKE -proteiinipirtelö

Otsikkokuva: FAST

Teksti ja kuvat: Taija Määttänen