Testissä: Finnkinon mysteerinäytös

Kun saavuin elokuvateatteriin ja istuin paikalleni, en ensimmäistä kertaa oikeasti tiennyt, mitä elokuvalta odottaa. En nimittäin edes tiennyt sen nimeä.

Kävin torstaina siskoni houkuttelemana Finnkinon järjestämässä mysteerinäytöksessä. Ideana on, että elokuvissa kävijä saa uudenlaisen kokemuksen, kun menee katsomaan elokuvaa niin sanotusti sokkona, tietämättä siitä mitään ennalta tai edes sitä, mikä elokuva on kyseessä. Leffateatteri markkinoi itse näytöstä ”uudenlaisena elokuvaelämyksenä”, jossa asiakas näkee ensimmäisten joukossa jonkin elokuvan, jonka aihe “tulee pian olemaan kaikkien huulilla”. Voi siis olla suhteellisen varma, että mistään flopista ei ole kyse.

Lähdin siskoni mukaan innokkaana, sillä homman konsepti kuulosti innovatiiviselta, ja uusia juttuja on aina kiva kokeilla. Vaihdoimmekin siskoni kanssa tekstiviestejä jo aamupäivästä jännittäen, mitä illalla tulisimme näkemään. Kun pääsimme odottelemaan ovelle, oli tunnelma selvästi muunkin yleisön osalta jännittynyt. Sisään päästyämme meitä kohtasi näky pienestä bonuksesta: jokaiselle penkille oli aseteltu pari pussia pähkinöitä, joten ennen elokuvaelämystä tehdyn kauppareissun olisikin voinut jättää väliin.

Ennen elokuvaa katsojat toivotettiin tervetulleeksi, mutta elokuvaa ei toki vielä paljastettu. Yksi innokas katsoja huusi jo arvauksensa intron aikana, kun yleisöltä kysyttiin, mikä leffa voisi mahdollisesti olla, mutta arvaukseen ei vastattu juuta tai jaata. Elokuva alkoi pyöriä, ja jännityksen pystyi suorastaan aistimaan yleisöstä. Kun päänäyttelijöiden nimet tulivat esiin valkokankaalta, siskoni huokaisi pienoisesti pettymyksestä: ei, se ei ollut se DiCaprion leffa! Lopulta paljastui, että aiemmin arvauksensa ääneen huutanut katsoja oli oikeassa, ja elokuvaksi valikoitui Oscar-ehdokkuuksiakin saanut Carol.

Häpeäkseni minun on myönnettävä, etten edes ollut perehtynyt tämän vuoden Oscar-ehdokkaisiin sen kummemmin, joten leffavalinta tuli täysin puskista. Olisihan se pitänyt kuitenkin arvata, että mysteerinäytöksen elokuva valittiin niiden joukosta. Valitusta pätkästä löytyy nimekkäitä näyttelijöitä, sillä pääosissa nähdään Oscar-palkittu Cate Blanchett (Blue Jasmine, Taru sormusten herrasta) ja Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo).

Mielestäni kyseinen filmi oli siinä mielessä hyvä valinta, että moni ei välttämättä olisi mennyt katsomaan sitä itse. Jos näytillä olisi ollut esimerkiksi siskoni toivoma The Revenant, DiCaprion näyttelemä myöskin Oscar-ehdokkuuksia kahminut elokuva, olisi moni mahdollisesti käynyt katsomassa sen joka tapauksessa. Vaikka elämmekin jo 2010-lukua, voisi elokuvavalintaa kuvailla myös ehkä hieman rohkeaksi, sillä se kertoo kahden naisen välisestä rakkaudesta 1950-luvun New Yorkissa. Toisaalta, ehkäpä juuri siksi elokuva onkin ajankohtainen, sillä seksuaalivähemmistöjen asiat ovat olleet viime aikoina oikeutetusti esillä.

Itse pidin elokuvasta, ja en usko sen olevan turhaan Oscar-ehdokkaana, sillä etenkin Blanchett teki roolissaan erinomaisen suorituksen. Muun yleisön mielipiteistä en osaa sanoa enempää, mutta ainakin puheensorinan perusteella filmi herätti ihmisissä ajatuksia ja mielipiteitä, ja se on aina tärkeää. Varmasti teos jakoi mielipiteitä suuntaan ja toiseen, mutta sehän onkin koko homman juju, elokuvasta joko tykkää tai ei, ja se on se riski, jonka mysteerinäytöksen valitessaan on tietoisesti ottanut.

Finnkinon sivujen mukaan Carol tulee ensi-iltaan 19.2., ja yksi mysteerinäytöksen hauskoista puolista olikin, että katsoja saa nähdä uutuuselokuvan ennen muuta yleisöä. Jos leffa siis kiinnostaa, joutuisi muuten odottamaan kolmisen viikkoa yleistä ensi-iltaa. Ei paha, sillä itse olisin luultavasti käynyt katsomassa kyseisen elokuvan viimeistään silloin! Seuraavan mysteerinäytöksen ajankohtaa ei Finnkinon sivuilta vielä löydy, mutta kannattaa pitää sivuja silmällä, jos erilainen elokuvakokemus kiinnostaa. Itse meinaan ehdottomasti kokeilla tätä toisenkin kerran.

Jos itse elokuva herätti mielenkiintosi, alta voi tsekata trailerin!

Lisätietoja mysteerinäytöksistä saat täältä.

Kuva: Youtube