Testissä: Huawei P Smart 2019

Huawei P Smart 2019 on muotoiltu täydellisesti käteen sopivaksi. Ohut pyöreäreunainen puhelin tuntuu kevyeltä ja mukavalta kämmenellä, mutta kuitenkin sen verran tukevalta, ettei heti ensimmäisenä nouse pelko puhelimen vääntymisestä taskussa.

Lähes reunaton 6,21-tuumainen näyttö peittää lähes kokonaan puhelimen etupuolen, lukuunottamatta pientä pisaralovea, joka on varattu 2 megapikselin etukameralle.

Erinomaisen sulavan muotoilun lisäksi on P Smart 2019 äärimmäisen kauniin värinen. Liukuväri kiiltävästä sinisestä kirkkaaseen turkoosiin on saanut inspiraationsa pohjoismaista ja väri muistuttaakin kauniita pohjoisen revontulia.

Olen itse käyttänyt lähes poikkeuksetta Applen puhelimia viimeiset 10 vuotta, joten olin innostunut pääsemään kokeilemaan täysin erilaista käyttöjärjestelmää ja näkemään samalla kuinka sujuvaa minun olisi vaihtaa iOS:stä Android 9.0 Pie:hin.

Käyttöjärjestelmään tottuminen pienen hämmentävän hetken jälkeen oli suhteellisen helppoa ja pääsinkin Androidiin jyvälle aika nopeasti. Ensimmäinen huomioni kiinnittyi kosketusnäytön sulavuuteen. Vaihto ikkunasta toiseen oli äärimmäisen mukava ja tämä nostikin odotukseni puhelimesta korkealle. Itselläni on erittäin herkät silmät ja ns. kova valo myös aiheuttaa äärimmäistä epämukavuutta silmissäni. Yleensä tämän pystyn korjaamaan laittamalla laitteen näytön kirkkauden matalalle, mutta P Smart 2019 -puhelimen kanssa sitä ei minun tarvinnut tehdä. Puhelimen pehmeää valoa oli erittäin mukava katsella ja illalla sain helposti pistettyä sinivalon suodattavan ominaisuuden päälle. Tähän mennessä puhelimesta paljastui niin paljon positiivisia asioita, että ehdin jo harkita puhelimen ostamista itselleni, ja alle 250 euron hintalappu houkutteli erityisesti.

Minuun vetoavia puolia puhelimessa oli myö EMUI 9 -käyttöliittymän tuoma Älykäs Shoppailija -ominaisuus, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että löytäessäsi esimerkiksi Instagramista tai nettisivulta kuvan tuotteesta, joka sinua kiinnostaa voit painamalla kahdella sormella näyttöä aktivoida älykkään shoppailijan, joka skannaa kuvan ja etsii vastaavat tuotteet Googlen avulla. Tämä ei tietenkään ole vielä täysin toimiva ominaisuus, sillä se ei esimerkiksi osannut tunnistaa kirjan nimiä kannesta vaan sen sijaan ehdotti minulle liudan saman näköisiä kirjoja. Toiminto on kuitenkin erittäin kätevä asusteiden ja vaatteiden, ellei jopa huonekalujen etsimisessä.

Sormenjälkitunnistimen lisäksi, puhelin on varustettu kasvojentunnistimella, mutta se ei myöskään ole idioottivarma keino suojata puhelinta, sillä käytössä huomasin, että puhelimen saa auki ihminen, joka jotakuinkin näyttää samalta kuin luurin omistaja.

Ehdoton suosikkini oli enemmänkin Android-ominaisuus, eli Google Assistant. iPhonen käyttäjänä minulle tuttu oli tietenkin Siri, mutta se ei vedä vertoja avustajalle. Google Assistant ei valitettavasti toimi suomen kielellä, mutta jos Amerikka taittuu niin se on ehdottomasti käyttöön ottamisen arvoinen. Google Assistantiin muokattavat rutiinit helpottivat äärimmäisen paljon päivääni aina aamun herätyksestä, joka alkoi automaattisesti äänten palauttamisella puhelimeen ja lempi soittolistani soittamisella Spotifysta illan automaattiseen äänten hiljentämiseen ja haluamani soittolistan soittoon asettamani 30 minuutin ajaksi. Yksinkertainen ”Ok Google, good night” aktivoi toiminnon ilman, että minun tarvitsi edes koskea puhelimeen.

Akun kesto oli minulle myös jotain aivan uutta, sillä somettaminen eikä videoiden jatkuva katselu kuluttanut akkua kertaakaan siihen pisteeseen, että päivän aikana olisi tarvinnut turvautua varavirtalähteeseen. 3400mAh akku kesti aamusta iltaan moitteetta. Mainittakoon vielä, että P Smart 2019 latautuu 22% edeltäjäänsä nopeammin.

Somettaminen on minulle kuitenkin suhteellisen tärkeä osa arkipäivääni aina Facebookista Instagramiin, joten pettymykseni oli suuri kun huomasin, että vaikka etu- ja takakamera puhelimessa ylittääkin megapikselin verran nykyisen iphone 7 Plus -kameran niin laatu kamerassa oli kuitenkin odotuksiin nähden aivan surkea. Etukamera myös blurraa selfieissä ”kauneus-filtterin” pois kytkemisestä huolimatta.

Vertailun vuoksi alla on takakameralla otettuja kuvia:

Huawei P Smart (aikaisempi malli)
Huawei P Smart 2019
iPhone 7 Plus

Kaikin puolin puhelinta oli äärimmäisen mukava käyttää, mutta kameran huono laatu ja yksittäisten aplikaatioiden tönkkö käyttökokemus (Facebook, Instagram, Tinder, Messenger) pitää minut ainakin toistaiseksi vielä vanhan puhelimeni käyttäjänä, eikä edullinen hinta vakuuttanut minua tällä kertaa vaihtamaan tähän Huawei P Smart 2019 -puhelimeen.

Plussat: 

  • Sulava käyttö
  • Näytön kaarevuus
  • Erittäin kestävä akku
  • Nopea lataus
  • Pieni koko
  • Hinta

Miinukset:

  • Tönkkö käyttö joidenkin aplikaatioiden suhteen
  • Kameran laatu
  • Kasvojentunnistuksen epäluotettavuus

Lisätietoa puhelimesta löydät täältä.


Margarita on eläimiä rakastava outolintu Helsingistä ja maailman paras äiti tyttärensä mielestä. Eläinten pelastamisen lisäksi tykkään kovasti neuloa ja unelmoida suuria - joku päivä vielä julkaisen oman kirjan.