Testissä: Huawei P20 Pro – Hämäräkuvauksen expertti

Huawei P20 Pro asettaa uuden standardin älypuhelinten kameroille. Puhelimessa on Leican innovatiivinen kolmilinssinen kamera ja useita älykkäitä toimintoja. Puhelin on lisäksi vedenkestävä, siinä on kaunis OLED-näyttö ja pitkä akunkesto. Kaikki tämä on kääritty tyylikkääseen ulkoasuun, jota on tarjolla kolmessa eri värissä ja hintaa puhelimelle kertyy noin 850€.

Odotukseni olivat kovat kuvaajana Huawein uudesta älypuhelimesta, koska tiedoissa mainittiin Leica ja peräti kolme kameraa. Kolmoiskamera on onnistuttu istuttamaan kännykkään hienosti sisälle, joten “kohoke” ei haittaa käyttäjää, tai se ei ole ainakaan mitenkään silmiinpistävä. Todellinen testiaikani puhelimelle oli yksi viikonloppu, jonka aikana käytiin häissä ja Tuska-festivaaleilla.

Huawei on tuonut kuvausjärjestelmäänsä tekoälyn, joka tunnistaa kuvauskohteita 19 eri kategoriasta. On hyvin vaikuttavaa miten älykäs toiminto on. Kuvaajan silmissä automaattitoiminto kuitenkin ärsyttää, koska toiminto ei hallitse kontrastia kovinkaan hyvin.

Perustilassa (asetuksissa 10 megapikseliä) Huawei P20 Pro:ssa ylivalotusta tulee helposti ja kuvat palavat puhki. Värien suhteen kuvaus toteutui kuitenkin mahdollisimman neutraalisti, koska jälkikäsittelyssä – ja tässä tapauksessa Lightroomissa – kuvat muotoillaan omaan silmään sopiviksi. Kännykän omia filttereitä en edes katsonut, koska kuvaaja yleensä haluaa pitää myös kaikki asetukset itsellään. Siksi hyvä ominaisuus on valittavissa oleva “Ammattilainen”.

Hämärässä ja nopeissa tilanteissa kuvat vakuuttavat perustilassa. Yllättävän terävää ja hyvää kuvaa tulee ulos kännykkäkamerasta. Oma Samsung S7 ei pärjäisi vastaavissa tilanteissa.

Kolmoiskamerassa on hybridizoomi, jossa toimii mainiosti kuvanvakaaja. 40 megapikselin pääkamera ja 1/1,7 tuuman kennot ovat täysin toimiva kompleksi. Huomiona, että noin viisi vuotta sitten Nokian 1020 Lumiassa oli jo 1/1,5-tuumainen kenno.

Videota kuvatessa suosin 1080P 60 FSP, koska vakaaja ja zoomi toimivat. Jostain syystä 4K-tilassa vakaajaa tai zoomia ei saatu toimimaan (ilmeisesti ei kuulukaan toimia, mikä on harmi). Kuvasin videoita lähellä konserttilavaa ja kaiuttimia. Ääni ei puuroutunut ja tallennettu ääni oli stereona. Videokuva ei myöskään hämärässä muuttunut silmiinpistäväksi kohinaksi, joten videon kuvalaatu pysyi hyvänä.

Tuskafestivaaleilla nähtiin paljon lava- ja pyrotekniikkaa.

Erityisesti tykästyin 10 sekunnin 960 FSP 720P -hidastevideoon. Parin hidastevideon jälkeen kyllästyin leikkimiseen, mutta onhan tuo hauska lisä sosiaaliseen mediaan.

Lopputulemana Huawei P20 Pro:ssa vakuuttaa eniten tekniikan ja ohjelmiston yhteistoiminta. Kokonaisuutena kamera toimi hyvin ja pidin näkemästäni. Mahdollisesti se korvaisi esimerkiksi pienen pokkarin lomareissuilla. Ihan kuin Huawei P20 Pro:ssa olisi samaa tekniikkaa kuin Nokian 1020 Lumiassa, mutta vielä paranneltuna softana.

Jäin kuitenkin kovasti kaipaamaan RAW-tekniikassa zoomia ja 4K-videossa vakaajaa. Leica tekee puhelimelle markkinalisää, mutta parantaa myös linssien laatua. Kuvaaminen vaatii hieman perehtymistä, mutta tuo paljon iloa ja puhetta kahvipöytään.

Lisätietoa ja tarkat speksit puhelimesta löydät Huawein sivuilta.

Teksti ja kuvat: Antti Johansson