Testissä: Huawei P9 – puhelin ammattikuvaajan silmin

Toimituksemme sai iloisen yllätyksen, kun pääsimme testaamaan juuri markkinoille ilmestynyttä Huawein P9-mallin puhelinta.

Huawei P9 on designiin panostava high-end -sarjan tuote, joka haastaa muut markkinoilla olevat älypuhelimet suhteellisen edullisella hinnallaan ja poikkeuksellisella kameratekniikallaan. Huawei on lyönyt hynttyyt yhteen saksalaisen kameravalmistaja Leican kanssa ja tuloksena on puhelin, jonka sanotaan tyydyttävän ammatimaisenkin kuvaajan tarpeet.

Kännykkä hyödyntää tekniikkaa, jota valmistaja kutsuu “kaksoiskameraksi”. Takakameroista toinen ottaa tavallisia värikuvia ja toisen sensori on mustavalkoinen. Kaksoiskamera käyttää hyödykseen molempien kuvasensorien tuottamaa dataa ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi. Tämän ansiosta sen kerrotaan kykenevän keräämään kolme kertaa enemmän valoa. Tekniikka lupaa myös parempaa tarkennusta, värintoistoa ja dynamiikkaa. Puhelimesta saa ulos myös RAW-kuvia ja asetuksia pystyy hallinnoimaan suurelta osin manuaalisesti.

Päätimme testata puhelimen kameran yleiskuntoa sekä mediamme toimittajien että kuvaajien käytössä. Alta näet, mitä mieltä toimituksemme puhelimesta oli ja kuinka kamera kesti arki-ja työkäyttöä muun muassa vastavalossa, kirkkaassa päivänpaisteessa ja hämärässä. Myös kameran makrokuvauksen, ISO-arvon ja syväterävyyden säätömahdollisuudet pääsivät testaukseen.

Päätoimittajan kokemukset ja kommentit:

“Koska ruokakuvaus on nykyään in, päätin testata miten syväterävyyden säätö toimii lähikuvatessa ruokaa. Pehmeässä luonnonvalossa kohde on sopivan terävä laajakuvassakin, eikä se terävöitä kohdetta liikaa.”

“Kamera kestää hyvin vastavaloa. Kuvissa säilyvät sävyt hyvin, eikä taivas pala puhki.”

“Kamera tarkentaa hyvin liikkuvaa kohdetta, mutta laajakulmakuvissa tarkennus on liian terävöitetty, eikä kohde tule esiin taustasta tarpeeksi.”

“Linssin bokeh (eli epätarkkuuden laatu ja luonne) on sopivan pehmeä ja tuo kuvatun kohteen esiin hyvin ilman, että kuva näyttäisi jälkikäsitellyltä.”

“Makrokuvauksessa kamera alkoi tökkiä pahasti, koska linssi ei tarkenna kovin läheltä. Vertailun vuoksi näette alta kaksi kuvaa, joista toisessa tarkennus vielä pysyi edessä, mutta ilman erittäin vakaata kättä saattaa se helposti osua kuvatun kohteen taakse. Vasemmanpuoleisessa kuvassa tarkennus on suhteellisen onnistunut ja oikeanpuoleisessa se osuu kohteen taakse.”

Arvio: Itselläni on nyt ollut vuoden verran käytössä Samsung Galaxy S6, eivätkä Huawein kameran laatu tai säätömahdollisuudet ihan vedä vertoja S6:een. Hinta-laatusuhde Huaweissa on kuitenkin erittäin kelpo, sillä maksoin aikoinaan 699e Samsungistani, joten pienemmän budjetin omaaville tämä puhelin on erittäin hyvä vaihtoehto. Arvosana 4/5.

Lifestyle-toimittaja Leena rakastui Huaweihin:

“Kuvailin ravintolapäivänä ystäviäni, erilaisia ruokia ja yleistä meininkiä. Vaikka kuvauskohteeni liikkuivat paljon, sain kuvista todella tarkkoja. Jos halusi kuvata manuaalina, oli asetuksia tosi helppo ja nopea vaihtaa”

“P9:n etukamera on mielestäni aivan mieletön. En ole koskaan ennen saanut niin kirkkaita ja onnistuneita selfieitä. Asetuksia ja erilaisia filttereitä on joka lähtöön.”

“Huaweissa on kaksi vierekkäistä 12 megapikselin kameraa, toinen niistä kuvaa vain mustavalkokuvaa. En ihan ymmärtänyt sen tarkoitusta, koska kaikki varmasti osaavat muokata kuvansa mustavalkoiseksi halutessaan. Kameran parasta antia on sen järjestelmäkameramaiset manuaaliasetukset. ”

Arvio: Kyllä, tämä on hankittava! Uskon, että puhelimien kamerat kehittyvät koko ajan parempaan suuntaan, ja Canon sekä muut kameramerkit alkavat varmasti myös tehdä omia puhelimia. Niitä odotellessa ostan kyllä Huawei P9:n. Arvosana 5/5.

mon

Valokuvaaja Anskua epäilytti, mutta tulokset puhuivat puolestaan:

“Puhelin herätti suurta uteliaisuutta sisäisessä tekniikkanörtissäni. Leican optiikka on tunnetusti vertaansa vailla; mutta niin ovat myös puhelinvalmistajien myyntipuheet mitä kännyköiden kameran laatuun tulee. Valmistaja lupaa jotain “uraaurtavaa” ja ”amattimaista kuvanjälkeä”. Nämä ominaisuudet mahdollistaa mm. kaksoiskamera ja tehokas prosessoritekniikka. Sisäinen skepsikseni nostaa päätään; lähden selvittämään asiaa.

Testasin puhelinta sekä arkisessa kotikäytössä että työn puolesta Bar Loosessa Connor Youngbloodin keikalla. Artikkelin haastatteluvideon toinen kamera on Huawein P9, kuten myös Connorista baarissa haastattelun jälkeen otettu potretti. Testasin luuria myös itse keikkakuvauksessa. Bar Loose on tunnettu vaikeista kuvausolosuhteistaan, joten puhelin pääsi samantien tulikasteeseen myyntipuheidensa kanssa.”

Arvio: Yleistuntuma puhelimesta on metallisen jämäkkä ja laadukas; puhelin on myös miellyttävän kokoinen kädessä. Tarkennus tuntui toimivan kamerassa vikkelästi ja dynamiikka kuvissa on hyvä. Kuvan tarkkuus ja syvyys hämmentää; vaikuttaa siltä että kyseessä olisi isommankin kennon värkki.  Puhelimella otetut kuvat kestivät myös jälkikäsittelyä yllättävän mukavasti ihan pakattuinakin, RAW-vaihtoehtoa en ehtinyt testaamaan. Kohina hämärissä olosuhteissa oli suhteellisen hallittua, isoimmat arvot paukkuivat vähän mössöksi. Ero kuvanlaadussa oli kuitenkin selkeä omaan puhelimeeni verrattuna; nykyisen luurini kanssa liikkuvan kohteen kuvaaminen vaikeissa valo-olosuhteissa on käytännössä mahdotonta ja valotus sekoaa täysin.

Niin ammattimaisen kuvan kriteerejä ei puhelimen jälki mielestäni täytä, että järjestelmäkameralla voisi vielä heittää vesilintua. Luuri sopii kuitenkin erinomaisesti työkaluksi hyvässä valossa otettuihin potretteihin ja tuotekuviin kiireisen toimittajan arjessa. Saattaakin olla, että allekirjoittanut laittaa ostohousut jalkaan ja marssii lähimmälle jälleenmyyjälle. Arvosana 4/5.

connor_instag-1.jpg

“Hämärässäkin potreteissa säilyi hyvä dynamiikka ja kuva kesti käsittelyä mukavasti.”

wp_hb3-1-2

“Manuaaliset asetukset auttoivat vaikeissa kuvausolosuhteissa ja kuvista sai näinkin haastavissa olosuhteissa ihan kelpoisia.”