Testissä: Korvaako kääpä kahvin?

Pakurin uusi tuleminen. Niille tiedoksi, joille tämä kääpä on tuntematon: pakurikääpä ei ole mikään uusi rohto. Pakurikääpä – toiselta nimeltään chaga – on tuttu jo tuhansien vuosien takaa.  Suomessa sitä käytettiin aikoinaan sota-ajan kahvinkorvikkeena sekä helpottamaan vatsavaivoja ja väsymystä.

Mikä ihmeen Pakurikääpä? Pakurikääpä on lehtipuissa rungon sisällä kasvava lahottajasieni. Sienen itiöemät kasvavat puun rungon sisällä ja aiheuttavat mustanpuhuvia, rihmastopahkan aiheuttamia epämuodostumia, eli pakureita. 

Pakurikääpän kerrotaan auttavan muun muassa stressiin, väsymykseen, vatsavaivoihin, iho-ongelmiin, tasapainottamaan verensokeria ja jopa syöpään.

Olen lukenut lukuisia artikkeita pakurikääpän terveyshyödyistä. Tutkimusten mukaan siitä on löydetty jopa 200 erilaista vaikuttavaa ainetta. Se sisältää kehon vastustuskykyä lisääviä polysakkarideja ja polyfenoleja. Tutkimuksissa pakurikääpän vaikuttaviksi aineiksi on löydetty muun muassa melaniini, steroidi ja triterpeeni. Pakurikääpä on myös yksi eniten antioksidantteja sisältävista ruoka-aineista.  Väitteet pakurikääpän terveysvaikutuksista perustuvat tutkimuksiin, joita on tehty eläinkokeilla ja koeputkiolosuhteissa.

Viime viikolla sain kokeiluuni CocoVilta heidän valmistamaansa pakuriteetä, joka on maustettu sitruunalla ja inkiväärillä. CocoVi valmistaa tällä hetkellä neljää eri makuista pakuriteetä. Ajattelin pistää teen oikein kunnolla testiin. Halusin tietää, voiko tämä sieni pitää minut pirteänä ja jaksaisinko sen voimin paremmin. Olisi myös kiinnostavaa nähdä vähentääkö se stressiäni ja paraneeko ruoansulatukseni sen ansiosta. Ajattelin olla viikon ilman kahvia ja juoda pelkästään pakuriteetä!

7f657c27-a7df-4df2-9b76-bfee117de207

Ensimmäiset päivät pakuriteen kanssa menivät tosi helposti. Olin kipeänä kotona ja join pelkästään teetä, kahvia ei edes tehnyt mieli. CocoVin sitruuna inkivääri -teessä oli todella miellyttävä maku. Tee ei maistu yhtään “sienelle”, eikä haissut pahalle. Tee auttoi selvästi ainakin kipeään kurkkuuni. En ole aivan varma kärsinkö minkäänlaisista kofeiinin vierotusoireista vai en, koska pieni päänsärky saattoi johtua flunssasta.

Ajattelin, että kahvin lopetettuani en pääsisi aamulla sängystä ylös ja nukahtaisin töissä tietokoneen ääreen. Koko viikon aikana en kuitenkaan huomannut väsymystä tai minkäänlaista eroa normaaliin olemukseeni.

Viimeisinä päivinä aloin kaipaamaan kahvia, sillä pakuriteen maku alkoi kyllästyttämään. Ennen join aina aamuisin kaksi kuppia kahvia. Pakuriteetä en ehtinyt aamuisin juomaan edes yhtä kuppia loppuun, koska sen jäähtymisessä meni aina kauan. Join teetä töissä ja muutamat kerrat myös iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Tee rauhoitti kivasti, eikä vienyt yöuniani sen piristävistä vaikutuksista huolimatta. Tee sopi siis vähän jokaiseen tilanteeseen.

Viikon aikana en huomannut suuuria muutoksia. Yksi muutos oli tehostunut vessassakäynti. Ehkä tee puhdisti kroppaani. Aion ehdottomasti jatkaa teen juomista silloin tällöin ja kokeilla CocoVin muitakin teemakuja. Pakurikahvi pitää myös testata.

Tästä testistä opin ainakin sen, että jos haluaa vieroittua kahvista, kannattaa korvata se pakuriteellä. Kroppa ei huomaa eroa. Ainakaan ensimmäisen viikon aikana.