Testissä: Samsungin Gear VR-virtuaalilasit

Minulla oli ilo päästä kokeilemaan Samsung Gear VR -virtuaalilaseja Matkamessuilla Aurinkomatkojen pisteellä.  Ideana on, että virtuaalilasit on mahdollista kiinnittää kaikkiin Samsungin S6 -mallin puhelimiin – tai oikeastaan puhelin kiinnitetään laseihin -, jonka jälkeen kakkulat vain silmille ja sukellus virtuaalimaailmaan! 

Samsung on tehnyt yhteistyötä Oculuksen kanssa saavuttaakseen näiden lasien toimivuuden ja tyylikkyyden, ja markkinoille on jo saatu uudempikin versio kokeilemistani laseista. Optiikkaa pystyy säätämään lasien päälliosasta jopa niin paljon, ettei alle tarvitse edes omia silmälaseja. Lasien oikealta reunustalta löytyvät äänenvoimakkuuden säädin, takaisin-painike sekä ohjausalusta. Ideana on, ettei ohjausalustaa tarvitsisi, vaan lasit toimisivat pelkän katseen voimalla ja katsetta kohdistamalla. Toimiiko todellisuudessa? Kyllä – ainakin itselläni.

Aurinkomatkojen pisteellä vaihtoehtoina oli kolmen eri virtuaalivideon katsominen. Kaikki videot oli kuvattu Teneriffalla, ja vaihtehtoina oli joko virtuaalimatka paikalliseen tapaan viinikellariin, ulkoilmaan kuntoilemaan tai rannalle suppailemaan. Itse katsoin tietenkin kaikki videot läpi, ja kokemus oli ensikertalaisena aivan mahtava! Suppailu aiheutti pientä huimausta, ja tämän muuten niin sisukkaan sissin oli istuttava hetkeksi alas. On kuulemma hyvin yleistä, että alkuvaiheessa ennen aivojen tottumista laseihin ja niiden optiikkaan, lasit saattavat aiheuttaa pahoinvointia tai huimausta, mutta se katoaa muutaman minuutin päästä lasien riisumisesta. Samsung suositteleekin lasien käyttöönottoa asteittain, ensin esimerkiksi 15 minuutin ajan ja seuraavana päivänä hieman pidempään. 

Optiikassa on tietenkin parannettavaa, jos halutaan päästä niin sanotusti alastoman silmän tasolle, mutta mistään pikselimössöstä ei ole kyse. Näkyvyys ainakin näillä Aurinkomatkojen videoilla oli selkeä muutamaan metriin asti, ja sen jälkeen hieman utuisempi – vähän kuin katselisi auringonpaisteessa ilman aurinkolaseja vastarannalle.

Hienoa virtuaalilaseissa on se, että niillä voi tehdä muutakin kuin virtuaalimatkailla Teneriffalle. Laseilla voi pelata pelejä, katsoa Netflixiä, katsella asuntonäyttöjä tai vaikka mennä laskuvarjohyppäämään. Virtuaalilasit tulevat varmasti olemaan yksi vuoden 2016 hittituotteista, ja yhteensopivia appseja Oculus-storeen tulee varmasti lisää sitä mukaa, kun kysyntäkin nousee.

Samsungin Gear VR -laseja voi ostaa omalta operaattorilta tai esimerkiksi Verkkokauppa.com:sta, eikä hintakaan ole suolainen, sillä halvimmillaan lasit saa omakseen 150 eurolla! Ainoana miinuksena sanottakoon, että laseihin käy tällä hetkellä vain Samsungin S6 -ryhmän puhelimet.

Katso alta video testaustilanteesta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RfJZsMdaM1Q]

Kuva: Samsung