Top 5: Koe aito Kreeta

Suomalaisten suosima Kreikan suurin saari Kreeta voi helposti kuulostaa epämuodikkaalta 90-luvun lapsiperheiden lomakohteelta. Sieltä löytyy kuitenkin paljon koettavaa niin rentoa löhöilyä arvostavalle kuin seikkailuakin kaipaavalle reissaajalle. Helpoksi Kreetaan lähdön tekee se, että maassa käytetään euroja, ja että aikaeroa Suomeen ei ole lainkaan. Mikäli korkeat hellelukemat hirvittävät, Kreetalle kannattaa suunnata loppukeväästä tai alkusyksystä. Tässä viisi vinkkiä Kreetan kokonaisvaltaiseen kokemiseen.

1. Majoitu pikkukaupungissa

Kreetan pohjoisrannikolla sijaitseva Hanian kaupunki on lentokentän läheisyyden vuoksi helppo majoittumiskohde. Mikäli kaipaa lomalta yöelämää, nuorekas turistikaupunki onkin hyvä valinta. Rauhaa rakastavan kannattaa kuitenkin varautua parin tunnin bussimatkaan ja suunnistaa Kreetan etelärannikon pikkukaupunkeihin.

Yksin matkustavana naisena tykästyin eteläiseen Paleohoran pikkukylään, josta löytyi kyllä iltaelämää, mutta jossa taskuvarkaista tai tungettelevista gigoloista ei ollut juurikaan päänvaivaa. Turistien vähäisemmän määrän vuoksi rihkamakauppiaita ei ollut joka kadunkulmassa, ja kaduilla oli aistittavissa aitoa kreetalaista elämänmenoa. Paikallisiin tutustui nopeasti ja he ovat lähes poikkeuksetta hyvin ystävällisiä.

hb-kreeta-2

2. Tutustu paikalliseen ruokakulttuuriin

Kreetalaisten ylpeydellä valmistama ruoka eroaa jonkin verran tunnetuista kreikkalaisista herkuista. Esimerkiksi salaateissa käytetään suolaisen fetajuuston sijaan miedompaa vuohenjuustoa. Paikalliset ravintolat – tavernat – palvelevat hyvin englanniksi myös taajamien ulkopuolella, ja mikäli ruokalista näyttää oudolta, kannattaa pyytää suosituksia yleensä avuliaalta henkilökunnalta.

Omaksi suosikikseni nousivat tapakset – mezet – joita pystyi tilaamaan useita erilaisia ja jakamaan pöydässä istuvien kesken. Näin pääsi maistelemaan esimerkiksi viininlehtikääryleitä, uppopaistettuja kesäkurpitsan ja munakoison viipaleita sekä pekoniin käärittyjä taateleita. Salaatti ja leipä olivat hyvää sellaisenaan oliiviöljyn ja suolan kera, mutta lisukkeeksi kannattaa tilata myös tzatzikia. Helteisen päivän välipalana janon sammutti hedelmäsalaatti juoksevan hunajan ja melonimehun kera. Viileinä iltoina parhaalta maistui terveysvaikutteinen, paikallisilta vuorilta kerättäviä yrttejä sisältävä malotira-tee.

hb-kreeta-1-2

3. Lähde seikkailemaan ilman turistiopasta

Mikäli valmiit pakettimatkat tai turistikierrokset eivät houkuttele, lomakokemuksestaan voi luoda juuri sellaisen kuin haluaa. Tutustumalla etukäteen matkakohteen ympäristöön ja historiaan jää lomasta käteen muutakin kuin rusketus.

Ratsastusta harrastavan kannattaa kokeilla opastettua vaellusta Kreetan vuoristossa tai hiekkarannoilla. Extremeurheilijalle löytyy vaellusta Samarian rotkossa, sukellusta ja vuorikiipeilyä. Jos haluaa välillä ottaa aurinkoa jossain muuallakin kuin hotellin viereisellä hiekkarannalla, kylien ulkopuolelta löytyy usein autioita pikkukivirantoja. Myös päiväretki paratiisimaisille Elafonisin kahluusaarille kannattaa.

hb-kreeta-3

4. Vuokraa auto päiväksi

Jos kunto ei riitä Kreetan ympäriajoon maastopyörällä, kannattaa vuokrata auto tai skootteri päiväksi käyttöönsä – huikeat maisemat ovat sen arvoiset! Kapeilla vuoristoteillä seikkaillessa mukaan kannattaa varata navigaattori tai ainakin ajan tasalla oleva kartta, ellei eksyminen kuulu suunnitelmiin. Myös vapaana vaeltavat vuohilaumat voivat hidastaa matkan tekoa, kiire kannattaa jättää siis kotiin.

Teiden varsilla törmää jos jonkinlaisiin myyntikojuihin. Tuliaisiksi voi ostaa esimerkiksi paikallisia käsitöitä, oliiviöljyä tai juoksevaa hunajaa.

hb-kreeta-4

5. Mukaudu paikalliseen elämänmenoon

Päiväohjelmaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että monet putiikit ja kauneushoitolat ovat iltapäivällä siestan aikaan kiinni. Iltaa kohden elämä kaduilla taas vilkastuu, kun paikalliset lähtevät iltakävelylle, eli voltalle. Tällöin tavataan tuttuja ja istuskellaan kuppiloissa.

Paleohoran kiehtovana erikoisuutena oli katujen sulkeminen liikenteeltä iltakahdeksan jälkeen, jolloin ravintolat levittivät pöydät ja tuolit kaduille. Mikäli kulttuuri kiinnostaa, kannattaa pitää silmällä ilmoituksia ravintoloiden kreetalaisista illoista, jolloin pääsee nauttimaan illallisen lisäksi paikallisesta musiikista ja perinteisistä tansseista.

Teksti ja kuvat: Milka Taivassalo